Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kaczyński měl utrženou ruku, bratr poznal jizvu

Jaroslaw Kaczyński při úterním zasedání Sejmu
Jaroslaw Kaczyński při úterním zasedání Sejmu  (Autor: EPA, Reuters)
Autor: Fakt.pl, šim - 
14. července 2010
16:00

Jaroslaw Kaczyński (61) po třech měsících, které uplynuly od smrti jeho bratra Lecha (†60), vypověděl, jakým způsobem identifikoval svého bratra! Prezidentovo tělo bylo ve velice špatném stavu. Své dvojče poznal podle jizvy na rameni.

Jaroslaw Kaczyński vypověděl, jak probíhala identifikace obětí smolenského neštěstí. Tělo prezidenta Lecha Kaczyńského bylo identifikováno mezi prvními. Ještě týž den v noci dorazil na vojenské letiště Severnyj ve Smolensku. Dvojče Jaroslaw nyní sebral odvahu popsat nesmírně traumatizující zážitek, když musel potvrdit totožnost svého mrtvého bratra.

„Bylo to stejně strašné jako celá ta tragédie, nejhorší chvíle mého života,“ řekl Jaroslaw Kaczyński deníku Gazeta Polska. „Tělo mého bratra bylo ve velmi špatném stavu. S určením jeho totožnosti jsem ale neměl problém,“ popsal trauma šéf strany Právo a spravedlnost a neúspěšný kandidát na prezidenta.

Jaroslaw: Identifikoval jsem tři těla

„Velvyslanec Bahr mi doporučil, abych neohledával více těl. Když jsem přišel, byla tam tři těla. Mého bratra Leška, bývalého prezidenta Kaczorovwského a tělo maršálka Putry. Neměl jsem žádné pochybnosti. Copak bych nepoznal vlastního bratra?“ vzpomíná na hrozný okamžik pravdy Jaroslaw.

„Stále cítím ten strašný pocit chladu z Leškova těla. Bylo to nepopsatelně strašný pocit. Vyšetřovatelé se mě zeptali, jestli poznávám bratra. Ptali se mě, podle čeho jsem ho poznal. Odpověděl jsem že podle jizvy, kterou měl Lešek na rameni. To byla velká jizva, kterou měl po operaci po autonehodě.

Vyšetřovatelé si tu informaci ověřili a když se shodovala, tak uvěřili. V tu chvíli jsem neměl ani tušení, že ruka byla od Leškova těla odervaná,“ svěřil se Jaroslaw Kaczyński s bolestivými momenty z identifikace těl.

Vzhledem k tomu, jak obrovská to byla tragédie a jaké strašné zažíval utrpení, je těžké uvěřit, že šéf strany Práva a spravedlnost v sobě našel ještě tolik sil podílet se na prezidentské kampani.

Shelby16 ( 14. července 2010 22:14 )

jestli to zveřejní a dají link na stažení do mé mp3, tak dám vědět, určitě k tomu bude i časem dabing

fiiikulka ( 14. července 2010 20:06 )

Moc bych ocenila, abys mi to po zveřejnění přeložila, obávám se, že tomu nebudu rozumět a Tobě plně důvěřuji...

Shelby16 ( 14. července 2010 18:40 )

Jedině v Blesku se člověk dozví všechno, to oceňuji. Ještě by mě zajímalo, kdy zveřejní ten zvukový záznam těch černých skříněk, jak slibovali. To by bylo taky zajímavé, co se tam dělo v tom letadle.

Zobrazit celou diskusi