Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Rusové ve Smolensku zfalšovali údaje pro piloty!

Autor: Fakt.pl, rvs - 
7. června 2010
12:32

Rusové z kontrolní věže ve Smolensku dali posádce polského Tupolevu chybné údaje o viditelnosti! Snažili se je tak odradit od přistání! Šokující svědectví se podařilo získat polskému serveru Fakt.pl.

Ukazuje se, že lidé, kteří měli informace nutné pro přistání letadla, je podle svého uvážení měnili! Pracovníci z kontrolní věže přiznali, že přestože na letišti byla viditelnost 800 metrů, pilotům polského letadla oznámili viditelnost 400 metrů.

Ruští kontroloři Pavel Pliusnin a Viktor Ryzenko se po neštěstí snažili skandál utajit. K přiznání je přinutily až záznamy na nalezených černých skříňkách letadla. „Něměli jsme přesné předpovědi, ale věděli jsme, že se počasí zhorší. Proto jsme dali polské posádce horší údaje a doufali jsme, že ani nepůjdou na přistání,“ vypověděli kontroloři před prokurátorem.

Polští experti jsou v šoku. „Nesprávné hodnoty jsou pro piloty naprosto nepoužitelné,“ okomentoval to Gromoslaw Czempiňski, bývalý vedoucí Varšavského leteckého klubu. „Co ruští kontroloři udělali, je naprosto nepřijatelné. Pokud, přestože možná s dobrým úmyslem, poskytli pilotům chybné informace o viditelnosti, jakou máme záruku, že později obdržela posádka Tupolevu správné údaje?,“ ptá se Jerzy Polaczek, bývalý polský ministr a člen Sejmu infrastruktury podvýboru pro letectví.

Během vyšetřování byli oba kontroloři značně nervózní. Lidé z okolí vyšetřování potvrdili, že si opakovaně protiřečili a také stáhli některá z dřívějších svědectví. Těsně po pádu polského letadla údajně jeden z kontrolorů běžel z věže a křičel „Co se mnou teď bude“. Jak přesně situace probíhala a nakolik měly chybné informace vliv na pád polského vládního letadla, ukáže až další vyšetřování.

zirafa ( 9. června 2010 21:29 )

Ale to se rozhodli Poláci, ne Rusové ! Ti jim přistání nedoporučovali. Jak se zatím zde píše... gogo 08. 06. 2010 13:59 gogo, přečti si POŘÁDNĚ moje příspěvky a tvoje odpovědi na ně.....

anasyi ( 9. června 2010 16:41 )

zirafa,me jenom zarazi jedna vec,jak je to cele pomotane,jak se nam furt predhazuji jina fakta.ja bych osobne chtela na vlastni usi slyset,ze by se rusove k necemu priznali.ja kdyz jsem se tady zeptala Polaku poprve,co si o tom mysli,nezavazne na sobe mi rekli,ze byli postrileni.Kdyz jsem se ptala minuly tyden,rekli mi to same.Ja jenom cekam,kdy se s timto vyjede.

zirafa ( 8. června 2010 16:05 )

to snad nikdo nepopírá, že se rozhodli přistát Poláci... ALE - rusáci jim hlásili špatný údaje o viditelnosti, takže pilot šel na přistání asi dřív, než měl... prostě, pos-ra-li to obě strany....poláci, že přistávali navzdory hnusnýmu počasí a rusáci, že hlásili nesmysly.... a kdo ví, co v tom ještě bylo....

gogo ( 8. června 2010 13:59 )

Ale to se rozhodli Poláci, ne Rusové ! Ti jim přistání nedoporučovali. Jak se zatím zde píše...

zirafa ( 8. června 2010 12:23 )

ty sis ještě nevšimla, co je nora zač? primitivní trapka....

Zobrazit celou diskusi