Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Rusové přiznali: Ano, okradli jsme Poláky!

Autor: INT, vk, pes - 
9. června 2010
05:00

Po dlouhém otálení konečně Rusko přiznalo, že příslušníci ozbrojených složek na místě tragédie ukradli platební karty jedné z obětí. Nekradli prý ale členové ruských speciálních jednotek OMON, jak se dříve uvádělo, ale vojáci.

Ti už 80 minut po nehodě vybrali z ukradených karet přes 41 tisíc korun na jídlo a alkohol! Čtveřici mužů, která se nakonec přiznala, hrozí pět let vězení.

Z kapes mrtvého pracovníka polské památkové péče Andrzeje Przewoźnika odcizili vojáci celkem čtyři platební karty – jednu bankomat ve Smolensku po zadání chybného hesla »spolkl«, ze zbylých tří bylo vybráno přes 41 tisíc korun. Při zatýkání u podezřelých vojáků policisté karty našli. Dotyčné muže už včera ruská vojenská prokuratura obvinila.

Navigátoři počasí jen odhadovali

Současně vyšlo najevo, že kontroloři na letišti v ruském Smolensku lhali a pilotům polského speciálu dávali špatné údaje. Proč? Letiště nemá vlastní meteorologickou stanici a na určení viditelnosti mají pracovníci primitivní metody – vyjdou před budovu a výsledek si jednoduše tipnou! „To je absurdní!
Vzhledem ke vzdálenosti od stanice a k tomu, v jaké oblasti se letiště nachází – rokle, bažiny, rozdíly v teplotě a vlhkosti... – jsem si jistý, že Rusové nemohli předat posádce správné údaje. Stejně tak mohli radit i Moskvě, počasí tam by tipli asi se stejnou přesností,“ sdělil deníku Fakt polský meteorolog.

„Všechno je to jako z nějaké tragické grotesky. Nejdříve zjištění, že kontrolní věž vypadá jako bouda, a teď tohle,“ řekl bývalý polský ministr a člen Sejmu Jerzy Polaczek (49), který slíbil, že udělá vše pro to, aby se tragédie, při níž zemřelo všech 96 lidí na palubě, do detailu vyšetřila.

c3rb3r0s ( 9. června 2010 22:35 )

V Rusku letadlo řídí tebe

anasyi ( 9. června 2010 16:44 )

od rusaku muzeme ocekavat cokoliv,jenom ne priznani

bosanova ( 8. června 2010 21:58 )

Je to hnus,ale hyenismus není rozhodně jen doména Rusů.Jen si vzpomeňte na fotky mrtvého Karla Svobody a pana policistu co je prodal bulváru...Jen ty prachy u sebe Karel neměl...

akrapaz ( 8. června 2010 18:25 )

Lze snad u Rusáků očekávat něco jinýho?

Zobrazit celou diskusi