Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Polská tragédie: Záhadný muž v kontrolní věži!

Autor: Fakt.pl, rvs - 
8. června 2010
05:00

Tragického 10. dubna byl kromě dvou pracovníků na smolenské kontrolní věži ještě jeden člověk. On byl přímo přítomen tomu, jak oba letoví kontroloři s piloty polského Tupolevu komunikují. Tento tajemný muž byl zřejmě vysoce postavený důstojník ruské speciální služby.

"Ano, uznáváme, že v tomto směru vedeme vyšetřování," řekl pro polský server Fakt.pl okresní vojenský prokurátor ve Varšavě. Vyšetřovatelé nevylučují, že byl ruský 'speciál' ve stálém kontaktu se svými nadřízenými v Moskvě. Je ale obtížné to potvrdit - Rusko totiž nereaguje na polské žádosti o právní pomoc.

Kdo byl tajemný muž? Rusové mlčí!

Kdo přesně byl muž, který se zůčastnil navigace na věži ve Smolensku? Vyšetřovatelé se domnívají, že by se mohlo jednat o agenta ruské tajné služby. Těsně po havárii údajně na existenci třetího člověka v řídící věži upozornili sami ruští vyšetřovatelé a poskytli snad dokonce i jeho jméno. Jenže nyní už o něj ruská prokuratura absolutně nejeví zájem.

Polští vojenští prokurátoři již přd několika týdny požádali Rusy, aby jim poskytli záznamy z černých skříněk letadla. Příkazy zaznamenané na černých skříňkách se zásadně liší od informací, které Poláci od ruských vyšetřovatelů původně dostali. Kromě toho byly na přepisech záznamů i dost nepochopitelné příkazy, kvůli kterým chtěli polští vyšetřovatelé vysvětlit fungování letiště ve Smolensku. Po celou dobu ale polská strana marně čeká na reakci Moskvy.

Polští vyšetřovatelé žádosti urgovali, ale ruská prokuratura ani poté nereagovala. Nyní je polská strana již netrpělivá z nedostatečných výsledků vyšetřování i v tak základních věcech, jako je výslech svědků. "Také jsem slyšel, že ve věži zřejmě byl i někdo další. Naše zastupitelství ale bohužel neobdrží od Rusů příslušné materiály, právní pomoc, a i snaha vyslechnout všechny kontrolory, kteří byli na věži  v osudný okamžik byli, byla zatím zcela marná," říká Rafal Rogalski, zmocněnec polských rodin obětí.

Rozhodoval ve věži tajný agent?

Nezodpovězenou otázkou rozhodně zůstává, do jaké míry třetí člověk ve věži ovlivnil rozhodnutí letových kontrolorů. Je již známo, že se kontroloři obávali přistání polského Tupolevu. Věděli, že se povětrnostní podmínky ve Smolensku velice rychle horší a letadlo může mít potíže. Byli pod tlakem důstojníka tajných služeb? Báli se, že pokud uzavřou letiště a pošlou důležitou polskou delegaci pryč, propukne mezinárodní skandál a na ně dopadne zlost nadřízených? Odpovědí se zřejmě nedočkáme, dokud polští vyšetřovatelé nebudou mít možnost s tajemným mužem z kontrolní věže mluvit.

ertepla ( 11. června 2010 06:30 )

Od začátku nevěřím, že to byla náhoda. Nebyla, Rusové jsou na toto odborníci a na takovou akci čakali. Jsou nevyzvytatelní a každý si tam dělá , co chce. Copak to nevíte??? Jak můžete být tak slepí.

akrapaz ( 8. června 2010 18:26 )

Prý to byl agent Šuškin!

e.44 ( 8. června 2010 17:28 )

Souhlasím s tebou v podstatě ve všem, jenom by mě zajímalo, kde jsi vzal, že byl pilot starý mazák. Toto tvrzení sice jeho věk(35 let) přímo nevylučuje, ale ani není dokladem o tom, že by byl dostatečně zkušeným pilotem. Navíc jsem se z různých zdrojů dočetla, že pilot vládního letadla, stejně jako jeho vojenští kolegové, neměl díky omezeným financím pro armádu, odlétáno dostatečné množství hodin.

gogo ( 8. června 2010 14:43 )

Jisté je, že Rusové nedoporučili přistání. A v tom okamžiku není o čem diskutovat. Tajný ruský agent řídil likvidaci polského letadla..... Trapné ....

airplaybrno ( 8. června 2010 14:40 )

kdy už vam proboha dojde že to letadlo nechali spadnout RUSKO a USA ve spolupraci s gaspromem ste tak najivni žadna nenhoda , co pak jste natvrdli snílci ..

Zobrazit celou diskusi