Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Poláky podrželi Češi, Slované a jeden Maročan!

Autor: šim, pet, rvs, Fakt.pl - 
19. dubna 2010
19:07

To, že na pohřeb polského prezidenta Lecha Kaczyńského (†66) a jeho manželky Marie (†60) nedorazil ze zámoří Barack Obama, protože jinak než letadlem by se do Evropy nedostal, se dá ještě pochopit. Ale fakt, že dokázal přiletět z daleké Afriky marocký premiér, za to většina evropských státníků zůstala doma, je opravdu, opravdu ostuda.

"Já bych rozuměl tomu, že nepřijede kanadských premiér nebo australský generální guvernér, ale že nepřijedou někteří Evropané, že nepřijede nikdo z Bruselu, to se mi zdá neomluvitelné," zkritizoval evropské politiky prezident Václav Klaus. A měl pravdu! Dokazujete podle něj, že všechny řeči o evropské jednotě, jsou jen prázdné fráze.

On sám se do Krakova vydal vlakem, přesto, že musel brzy ráno vstávat. Zato ostatní vyrukovali se sopečným alibi. Jedni prý uvízli tak daleko, že by dorazit do polského Krakova autem či vlakem nestihli. Druzí se ani neobtěžovali vůbec vyjet.

Merkelová mohla letět helikoptérou s prezidentem

Proč nepřijela německá kancléřka Angela Merkelová, když německý prezident Horst Koehler dorazil helikoptérou? Nemohla se svézt s ním? Merkelová jen vzkázala, že to nestíhá. Nestihnout se dá kadeřník, nebo film v kině, ale tohle byl proboha pohřeb polského prezidenta, který navíc zahynul za dost tragických okolností.

A co francouzský prezident Nicolas Sarkozy? Ten taky odřekl, přestože rychlovlak TGV by ho k hranici s Německem dovezlo v cukuletu, pak mohl přesednout do pohodlné vládní limuzíny a neomezenou rychlostí po dálnici mohl přefrčet Německo za pár hodin. Ani přes Česko by nemusel, když by to jeho řidič střihnul rovnou do Polska.

Přitom, kdyby se konal pohřeb prezidenta - řekněme hypoteticky - třeba v Německu nebo ve Španělsku, dopravili by se tam za každou cenu. Určite by se všichni  víc snažili.

Maročan i Makedonec přijeli

A že to doopravdy šlo, dokazuje marocký premiér Abbas El Fassi, který pro přepravu do Polska zvolil Cezenu 560, která měla povolení v nižší letové hranici, kde popílek není nebezpečný. Taky přijel třeba Makedonec, a ze Skopje to není do Krakova o nic dál než z Bruselu.

Kdo chtěl, prostě přijel! 18 delegací, včetně té české, svou účastí dokázalo, že přijet nebylo nemožné. Za povšimnutí stojí skutečnost, že delegace, které se pohřbu zúčastnily, byly slovanských národů…  Není to ostatně poprvé v historii, když Češi, Poláci a další Slované museli držet při sobě...

Za všechny Blesk.cz vzkazuje: Polacy, jesteśmy z wami!


 

(zdroj: Fakt.pl)

gogo ( 23. dubna 2010 16:38 )

I toto je část smutné pravdy ...

cocca ( 23. dubna 2010 09:33 )

nedorazili, protoze nedorazil ani Obama.Kdyby totiz priletel Obama mohla se spousta politiku at uz Merkel nebo jini vedle neho pekne zviditelnit.Takhle ta ucast na pohrbu bez Obamy pro ne nemela zadnou cenu a zadny prinos.

gogo ( 23. dubna 2010 08:08 )

ale pak stačí jeden pohřeb a vidíme, že zdaleka tomu tak není ....

americanka ( 23. dubna 2010 05:26 )

Angela Merkel podle americkych zprav odletela z Ameriky zacatkem tydne.Pokud neletela pres Tichy ocean, nechapu jak mohla cestovat tak dlouho, anebo ze by nemecke zpravy ji cestu prodlouzily?

ladynka35 ( 22. dubna 2010 13:36 )

jasne, ze Cesi ten nemecky Bildzeitung ctou ja si ho nejdriv pekne prectu v nemcine a po par hodkach kouknu na net a prectu si to v cestine a nezapomente : jako prvni byl Bildzeitung a teprve potom ( odkoupeny Cechama ) Blesk ale jinak je ten cely clanek uplna hovadina !!!!!!!!!!!!

Zobrazit celou diskusi