Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pohřeb krásné letušky proplakalo celé město

Autor: jos, Fakt.pl - 
21. dubna 2010
11:14

Severovýchodně od Varšavy v městě Bialystok byla v úterý pohřbena letuška Justyna Moniuszko (†25), která přišla o život při pádu polského vládního speciálu u Smolenska.

Smuteční mši v kostele sv. Maximiliana Kolbe celebroval arcibiskup Stanislaus Szymecki. S Justinou se přišly rozloučit davy lidí. Byl mezi nimi i přítel letušky z vysoké školy ve Varšavě a také kolegové z 36. pluku speciální letecké dopravy.

Rakev byla zakrytá státní vlajkou

Rakev zabalená do polské vlajky byla převezena do kostela Svatého Maximiliana Marii Kolbe. Na místo přišli Justině vzdát hold členové rodiny a stovky obyvatel Bialystoku. Rakev nejdříve spočívala na katafalku před kostelem. Čestnou stráž u ní drželi příslušníci armády a pohraniční stráže. Po obřadu rakev s ostatky Justyny odvezli pracovníci pohřební služby. Pak její tělo spočinulo na místním hřbitově.

Létání milovala

Justyna Moniuszko pocházela z Bialystoku, kde vychodila základní školu a střední školu. Létání milovala. Byla členkou místního leteckého klubu a ráda skákala s padákem a létala s větroněm. V současnosti studovala leteckou techniku na Varšavském vysokém učení technickém, kde ji zanedlouho čekala obhajoba diplomové práce. Krásná Justyna v roce 2006 dokonce vyhrála titul miss této školy.

Jako členka 36. posádky letecké dopravy doprovázela Justyna Moniuszko nejdůležitější polské osobnosti na jejich letu do ruské Katyně. 10. dubna zahynula spolu s ostatními 95 pasažéry a členy posádky při tragickém pádu letadla.

(zdroj: Fakt.pl)

nextapache ( 21. dubna 2010 19:37 )

Ty budeš asi vygumovaná.V letadle byli například vrchní funkcionáři polské armády a ten jejich blbý systém s plánováním letú a častými havárijemi je jejich zodpovědnost. VlastnĚ BYLA.nESMíš čERPAT VĚDOMOSTI JEN Z bLESKU, SLEPICE.

Shelby16 ( 21. dubna 2010 17:02 )

jestli je nebe, tak ta holka je už v nebi.....

Shelby16 ( 21. dubna 2010 16:53 )

plácáš nesmysly, to "dost" je přehnané od tebe. To že to pilot v té husté mlze nezvládl je jasné, ale on tam správně vůbec neměl přistávat, jestli mu dal někdo příkaz přistát, tak za to můžou 2 lidi nanejvýš. Ostatní cestující za nic nemohli a neměli šanci to ovlivnit.

Shelby16 ( 21. dubna 2010 16:48 )

Tak to nečti, jednoduchá rada. Píše se o tom protože to byla mimořádná tragedie na evropském kontinentu, kterou nikdo nečekal. Ten článek Blesku o té letušce je připomenutím, že v tom letadle zahynuli i mladí normální lidé a to je vždycky smutný.

Shelby16 ( 21. dubna 2010 16:38 )

Tu holčinu moc lituju, musel to být příšerný pocit, když viděla, že letadlo začalo sekat špičky stromů a jí zbývalo jen pár vteřin života, hrůza....

Zobrazit celou diskusi