Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Krakov pohřbil prezidenta: Přišlo 150 tisíc lidí!

Autor: jos, rvs, val, so, tch - 
19. dubna 2010
07:31

Zvony, sirény a potoky slz! Poláci prožili jeden z nejsmutnějších dnů své historie. Celá země upírala své zraky k legendárnímu krakovskému hradu Wawel, kde byl pohřben prezident Lech Kaczyński a jeho žena Marie.

Modlitby se ozývaly i z těch nejzapadlejších polských obcí. Také Česká republika držela smutek spolu s polskými sousedy.

Rozloučit se přišlo 150 000 lidí...

Poláci jsou houževnatý národ. Před týdnem zažili největší šok v novodobých dějinách. Přišli o elitu své země včetně prezidenta Lecha Kaczyńského (†60) a první dámy Marie (†66). Právě s nimi se přijeli do Krakova rozloučit lidé z celého Polska.

Ačkoli truchlili, prezidentskému páru vzdali hold se vztyčenou hlavou. A přestože je Krakov pro svou historickou architekturu nejnavštěvovanějším městem Polska, takovou invazi návštěvníků ještě nezažil.

Už od nedělního rána proudily do města davy lidí, a to i s vědomím, že se řadovým občanům na samotný smuteční obřad nepodaří proniknout. Podle odhadů se do města sjelo na 150 tisíc lidí. Okolí královského hradu Wawel bylo neprodyšně uzavřeno a lidé jej mohli sledovat jen zpovzdálí.

Ani trochu jim to ale nevadilo. Spokojili se s tím, že jen svou přítomností v místě posledního odpočinku prezidentského páru mu mohou vzdát hold. Byli proto ochotni prostát na ulici dlouhé hodiny, namačkáni v mnohatisícových špalírech podél ulic. Přijeli s národními vlajkami, v lidových krojích, aby tím upřímně vyjádřili národní hrdost, vztah k vlasti i k jejím tragicky zesnulým představitelům.

ONLINE ZPRAVODAJSTVÍ Z KRAKOVA

Krakov, celé Polsko a v myšlenkách také celý svět se v neděli rozloučil s polským prezidentským párem, který zahynul při leteckém neštěstí u Smolenska. Reportéři Blesk.cz byli na místě a přinášeli smutné zpravodajství minutu po minutě.

Pohřbu se zúčastnila také nejstarší prezidentova vnučka Pohřbu se zúčastnila také nejstarší prezidentova vnučka | EPA, ČTK, Reuters

18:11 - Nejužší rodina vyprovází ostatky prezidenta až do podzemní krypty hradu Wawel. Zní čestná salva. Přítomna je i nejstarší prezidentova vnučka Ewa (6).

18:01 - Kondolují také expremiérka Ukrajiny Tymošenková či ukrajinský prezident Janukovyč.

18:00 - Zní zvony. Pozůstalým kondoluje prezident ČR Václav Klaus s manželkou a premiér Jan Fischer.

Václav Klaus do Polska dorazil a získal si tím přízeň Václav Klaus do Polska dorazil a získal si tím přízeň | Reuters

17:59 - Za okamžik bude rakev polského prezidentského páru umístěna do těsné blízkosti hrobu maršála Józefa Pilsudského.

17:56 - Rakev míří do krypty pod wawelskou katedrálou. Opět zní hlas zvonu Zygmunt. Do podzemí k poslednímu rozloučení sestoupí jen nejbližší rodina.

17:49 - Poslední cestě polského prezidenta a jeho choti již přihlíží i gruzínský prezident Michail Saakašvili.

17:39 - Probíhá krátká emotivní liturgie. Vede ji kardinál Stanislaw Dziwisz.

17:35 - Ostatky prezidentského páru budou uloženy do sarkofágu z onyxu, který pochází z Turecka.

17:30 - Podle informací České televize by v procesí měl kráčet také český prezident Václav Klaus. Přítomen je také slovenský prezident Ivan Gašparovič.

17:27 - Z Krakova už odjel také ruský prezident Dmitrij Medveděv. K setkání s gruzínským prezidentem Saakašvilim tedy nedojde.

Polsko Polsko | ČTK

17:17 - Smuteční průvod prošel branou hradu Wawel a míří ke katedrále hradu, kde se bude konat bohoslužba.

17:15 - Zvon Zikmund, největší zvon v Polsku, zvoní na počest příjezdu smutečního procesí na hrad Wawel. Tento zvon zní jen při největších událostech Polska.

17:13 - Smuteční obřad už podle iDNES.cz opustil ukrajinský prezident Viktor Janukovyč.

17:09 - Ukrajinská expremiérka Julie Tymošenková se rozhodla dojít na Wawel pěšky spolu s polskými politiky.

210282:nahled:true:true

Politolog Zdeněk Zbořil: "Ten sentiment, který nyní v Polsku panuje, by mohl Jaroslawu Kaczyńskému pomoci v prezidentských volbách. Ale až pominou tyto smutné dny, bude Polsko stejně volit rozumem. Podle mě se o budoucím prezidentovi rozhodne mezi současným premiérem Tuskem a Kaczyńským."

16:59 - Poláci si začínají uvědomovat, že z Bruselu na pohřeb nikdo nedorazil. Opět se ozývají hlasy, které děkují za přítomnost těch, kteří jsou nyní v Krakově a dokázali se sem dopravit i přes sopečný mrak.

16:57 - Gruzínský prezident Saakašvili právě přistál v Krakově. Nejkratší cestou míří na Wawel. Nejspíš se zde nad rakví Lecha Kaczyńského setká s ruským prezidentem Medveděvem.

Polsko Polsko | EPA

16:48 - Polští záchranáři v Krakově do této chvíle odvezli do nemocnice 33 lidí. V žádném z případů se ale naštěstí nejednalo o vážné kompliklace.

542483:nahled:true:true

Reportér Blesk.cz Vít Valenta: "Hrad Wawel je obležen tisíci lidí, kteří na místě již několik hodin trpělivě čekají na příjezd rakví s ostatky prezidentského páru. Lidé se snaží najít místa, odkud na procesí uvidí, ale u cesty jsou již více než stometrové davy. Stojí se zde na koších na odpadky a leze se na vše, odkud je alespoň trochu výhled. Na místě panuje smuteční atmosféra, slyšet jsou víceméně jen malé děti."

16:30 - Lidé se hlasitě loučí se svým prezidentským párem. Zpívají polskou hymnu a skandují děkujeme. Do cesty průvodu házejí květiny.

16:25 - Smuteční průvod velice pomalu vyrazil na svou cestu ulicemi centra Krakova. V průvodu kráčí pouze členové rodiny a pozvaní smuteční hosté. Ostatní lidé lemují celou trasu průvodu až na hrad Wawel. V čele průvodu kráčí kardinál Stanislaw Dziwisz.

16:20 - Od Mariánské baziliky vyráží průvod s rakvemi prezidentského páru na hrad Wawel. Rakve jsou nakládány na lafetu, za nimi půjde smuteční procesí.

16:19 - "Služba vlasti byla tvou celoživotní prací," říká nad rakví polského prezidenta polský primas Henryk Muszyňsky.

16:10 - Nad rakvemi prezidentského páru pokračují smuteční projevy. Právě mluví odborový předák Janusz Sniadek. Vzpomíná na Lecha Kaczynského, se kterým se znali již od dob Solidarity. "Lech Kaczynsky miloval pravdu a byl to dobrý člověk," říká Sniadek.

16:07 - Berlínští filharmonici v chrámu vzdali prezidentskému páru čest skladbou Wolfganga Amadea Mozarta.

16:05 - Smutečního obřadu v Krakově se zúčastnilo kolem 150 000 lidí.

15:56 - Na londýnském Trafalgarském náměstí se podle iDNES.cz sešlo asi sedm tisíc Poláků. Na velkoplošnou obrazovku se sem přenáší přenos státního pohřbu.

15:42 - Z Polska zní jasný hlas: Nepočítáme ty státníky, kteří na pohřbu chybí, ale vážíme si těch, kteří dorazili. Přesto je třeba připomenout, že v Krakově chybí kromě Baracka Obamy (USA) také německá kancléřka Angela Merkel, prezident Francie Nicolas Sarkozy, předseda Evropské komise Jose Manuel Barroso, premiér Itálie Silvio Berlusconi. S těmi všemi se počítalo, dokud se nad Evropou neusadil sopečný mrak.


Dmitrij Medveděv na fotografii, která může znamenat začátek nových vztahů mezi Ruskem a Polskem Dmitrij Medveděv na fotografii, která může znamenat začátek nových vztahů mezi Ruskem a Polskem | EPA

Dmitrij Medveděv na fotografii, která může znamenat začátek nových vztahů mezi Ruskem a Polskem


15:35 - Podle nejnovějších informací přijely do polského Krakova delegace z 18 států. Původně se počítalo s účastí 100 delegací.

15:30 - Před bazilikou se lidé připravují na smuteční průvod na královský hrad Wawel, kde bude prezidentský pár pohřben.

15:25 - Lidé v bazilice si na znamení smíření podávají ruce. Lze říci, že si zde podává ruku Polsko s Ruskem.

15:23 - Ruský prezident Dmitrij Medveděv před smuteční mší pohovořil krátce s polským ministrem zahraničí Radoslawem Sikorskim.

15:17 - Bazilikou zní vzkaz kardinála Angela Sodana, který se kvůli sopečnému prachu nemohl do Polska dostavit. Vyzval v ní, aby Poláci zůstali sjednocení a stejně tak Evropa a svět.

542483:nahled:true:true

Reportér Blesk.cz Vít Valenta: "Nedaleko fotbalového stadionu Wisly Krakow je na louce shromážděno asi 40 000 lidí, kteří na velkoplošných obrazovkách sledují přenos z baziliky. Jsou tady desítky autobusů z celé země."

15:03 - "To, že dnes nepřijeli někteří státníci z Evropy, že tady například není nikdo z Bruselu, je neomluvitelné," řekl pro Českou televizi v Krakově český prezident Václav Klaus.

14:59 - Spor o místo vhodné pro pohřeb prezidentského páru probíhá i na sociální síti Facebook, informoval o tom web Gazeta.pl. Uživatelé Facebooku své názory vyjadřují zapojením do různých skupin. Těch, které protestují proti pohřbení Kaczyńského na Wawelu je více než deset, spočítal server tn.cz.

14:50 - Podle informací České televize se do Krakova snaží dostat gruzínský prezident Michail Saakašvili. Momentálně kvůli sopečnému mraku uvízla jeho delegace v Římě. Saakašvili cítí vůči polskému prezidentovi dluh. Lech Kaczyński totiž před rokem neváhal a letěl do válkou sužované Gruzie.

14:47 - Pietní akt v Krakově kazí trhovci. Podobně jako ve Varšavě i tady nabízí k prodeji květiny a svíčky. Jejich cena je vyšší než v běžné dny.

14:39 - Poláci oceňují, že se pohřbu účastní ruský prezident Dmitrij Medveděv. Věří, že jeho návštěva bude dalším posunem při snaze zkvalitnit vztahy mezi Ruskem a Polskem. Podobně Poláci chápou také návštěvu bývalé ukrajinské premiérky Tymošenkové.

14:34 - Matka prezidenta Lecha Kaczyńského Jadwiga se pohřbu neúčastní. Zdravotní stav jí to nedovoluje. Lékaři jí navíc ještě stále nesdělili, že její syn zemřel. Mohlo by to prý velmi negativně ovlivnit její stav.

14:30 - Kardinál Dziwisz řekl, že rakve na Wawelu budou symbolem celé tragédie.

542483:nahled:true:true

Reportér Blesk.cz Vít Valenta: "Zájem Poláků se nyní soustředí na Mariánskou baziliku v centru města, kde probíhá mše za zemřelý prezidentský pár. Protože do kostela se vešlo minimum lidí, lidé obléhají cestu z baziliky na královský hrad Wawel. Zástupy jsou široké až 5 metrů, místy i více.

Na každých deseti metrech stojí policisté, kteří brání přihlížejícím dostat se do zakázaných prostor. Lidé jsou trpěliví, místy se ozývá zpěv. Lidé vylézají na stromy, lampy a další objekty v okolí. Největší zájem návštěvníků se upřel na ulici Grodzkou, kde okolo 15:30 má projíždět automobil s ostatky prezidentského páru. Průvod zakončí smuteční cestu na hradě Wawel."

14:22 - V krakovské Mariánské bazilice začala zádušní mše za polský prezidentský pár.

14:19 - Kardinál Dziwisz v úvodní řeči zacitoval část z projevu, který měl Lech Kaczyński připravenou k památníku v ruské v Katyni.

14:11 - Mariánská bazilika je pro veřejnost uzavřená. Uvnitř je asi 700 vážených hostů. Mši slouží kardinál Stanisław Dziwisz.

14:06 - Bratr zesnulého prezidenta Jaroslaw Kaczyński krátce pohovořil v chrámu s Václavem Klausem.

Jaroslaw Kaczyński pln pokory před Bohem přijímá těžký úděl... Jaroslaw Kaczyński pln pokory před Bohem přijímá těžký úděl... | Foto pro Blesk - Fakt

14:04 - Bratr Lecha Kaczyńského Jaroslaw sedí v jedné z předních lavic Mariánského kostela.

14:00 - Na místě rozloučení je ruský prezident Medvěděv. Do Krakova dorazil i český prezident Václav Klaus. Vzdát hold obětem tragédie přijela také Julie Tymošenková i Viktor Juščenko.

13:58 - "Nikdy v životě jsem tak silně nepocítil, že jsem Polákem jako nyní," řekl v rozhovoru pro ČT24 katolický kněz polského půvo¨du Zbigniew Czendlik.

13:50 - Na místě jsou pozvaní smuteční hosté. Před Mariánskou bazilikou je místo pro čtyři tisíce lidí.

13:45 - V centru Krakova hlídkuje okolo pěti tisíc policistů a v pohotovosti jsou i protiteroristické jednotky. Je znát, že organizátoři akce odvedli dobrou práci. Na místě jsou dokonce i dobrovolníci, rozdávající smutečním hostům pitnou vodu.

13:41 - Podobně jako v sobotu ve Varšavě také v Krakově platí dnes zákaz prodeje alkoholu.

13:35 - Stínem na pohřebním obřadu jsou zprávy z Moskvy. Dvacet těl obětí z letu do Smolenska se zatím nepodařilo identifikovat. Mezi nimi je i Mariusz Handzlik, který v prezidentské kanceláři Lecha Kaczyńského řídil Úřad pro zahraniční styky.

13:26 - Ruský prezident Dmitrij Medveděv právě dorazil na legendární krakovský hrad Wawel.

13:17 - Podle listu Gazeta Wyborcza vylétly ceny hotelů v Krakově do závratných výšek. V jednom z hotelů naproti Wawelu, kde noc ve dvoulůžkovém pokoji běžně stojí 144 zlotých (přibližně 940 korun), o víkendu přijde na tři tisíce zlotých (téměř 20 000 korun).

Video  Atmosféra v ulicích Krakowa  - Blesk.cz
Video se připravuje ...

12:54 - Rakve s ostatky polského prezidentského páru byly převezeny do Mariánského kostela v centru Krakova, kde se ve 14:00 za tragicky zesnulého prezidenta a jeho choť uskuteční mše.

12:48 - Do Krakova se dostavila také bývalá ukrajinská premiérka Julie Tymošenková.

210282:nahled:true:true

Politolog Zdeněk Zbořil: "Zapojovat se do debat ohledně toho, kde má být polský prezident pohřben, mi nepřísluší. Je to vnitropolitická věc Polska. Mně jako historika toto téma zajímá, ale jako politolog vím, že je to ovlivněno současnými rozjitřenými emocemi. To je jako kdybychom v Česku opět otevřeli otázku, kde má být pohřben hustiský král Jiří z Poděbrad."

12:38 - V Krakově již je dočasný "prezident" Polska Bronislaw Komorowski, premiér Donald Tuski i členové rodiny Kaczynských.

12:28 - Část polské veřejnosti se stále nemůže smířit s tím, že prezident bude pohřben na hradu Wawel. Domnívají se, že prezident nedosáhl za života takové cti, aby spočinul vedel polských velikánů.

12:20 - Poláky mile zaskočil marocký premiér Abbas El Fassi. Do Krakova přilétl lehkým letadlem typu Cessna!

12:06 - Americký prezident Barack Obama na pohřeb kvůli sopečnému mraku nebude. Účast odvolal také francouzský prezident Nicolas Sarkozy i německá kancléřka Angela Merkel. V Krakově naopak nebude chybět český prezident Klaus a ruský prezident Medveděv.

12:00 - Krakov je od rána v obležení smutečních hostů a policistů. Lidé stojí u cesty, kudy pojede rakev prezidenta. Lidé nosí vlajky, květiny, někteří mají na sobě kroje. Počasí poslednímu rozloučení přeje, ale slunce smutek zmírnit nemůže.

(zdroj: Fakt.pl)

anelam ( 20. dubna 2010 12:54 )

Nevím proč to máš 3x ale máš pravdu

anelam ( 20. dubna 2010 12:50 )

Máš pravdu,1500000lid-není nic moc.Za naše politiky na % by to bylo ještě méně a tím je toho řečeno dost

anelam ( 20. dubna 2010 12:45 )

si myslím že všichni co diskutují že je to vlastně zajímá a snaží se v tom vyznat,tak jak já.Myslím si že je to jeden velký humbuk-pravda nikdy nebude objasněna,akoráď rozjitří emoce.Kdo a co..?Presid.nebyl nijak zvláštní-jenom tím že byl pres.Čím ze zapíše do podvědomí poláků a nás? Jen tím trag.letem.Ale nebyl tam jen on!

scrolan ( 20. dubna 2010 12:08 )

kto aj napriek všetkému koná navzdory zdravému rozumu a proti vôli poľského ľudu a zariadil to s tým nešťastným biskupom, žiaľ! A ešte sú tu tí, ktorí klamú celý svet-vyšetrovacie komisie. Len aby aj ich nestihol podobný osud, klamať sa nevyplatí, zastierať pravdu a hádzať špinu na nevinného ............ to by som radšej nerobila ! Toto je môj názor, ja vám váš neberiem a nesnažte sa ma presviedčať, alebo mi ho vyvracať. Nadávať môžte, ale to vám nepomôže...

scrolan ( 20. dubna 2010 12:05 )

Zaujímala by ma odpoved - hlavne tých, ktorí tak vehementne obhajujete toho "stalinovského" prezidenta /taktiež si tvrdo pestoval kult osobnosti/, či je spravodlivé od poľských politikov /samozrejme ešte žijúcich / a od poľských médií, aby za celý týždeň nevzdali hold aspoň raz /okrem besných špekulácií/ kapitánovi lietadla, prvému pilotovi, palubnému inžinierovi a samozrejme letuškám za ich predčasný a "nútený" odchod z tohto sveta ??? Oni tiež majú svoje milujúce rodiny a deti. Je toto kresťanský poľský národ, alebo len hrstka farizejov, ktorí sa pred svetom chcú ukázať - ako milovali svojho prezidenta a aké divadlo sú schopní zahrať? Dokonca aj napriek protestom, ho pochovali na hrade Wawel, kde majú svoje miesto "len" osobnosti, ktoré niečo znamenali ! Nevadí, že poliaci protestovali a nesúhlasili, tá hrstka si svoje presadila. A myslíte si, že 150 000 ľudí, ktorí stáli a zízali na pohreb, že všetci si ozaj prišli uctiť jeho pamiatku, alebo skôr to brali ako senzáciu? Všetci boli domáci poliaci? Nie, tam aspoň tretina boli poliaci zo zahraničia, ktorí si spravili výlet do rodnej zemi, pochvália sa potom, že sa zúčastnili na pohrebe, porozprávajú drby a budú aspoň vonku v cudzine zaujímaví. A ešte jeden fakt. Myslíte si, že 150 tisíc je až také ohromujúce číslo z 30 miliónov ??? Nemajú sa teda čím chváliť, že z 30 000 000 národa prišla tak akurát štipka poliakov, ktorí, ako píšum médiá, zbožňovali svojho prezidenta. Nie je to veľmi málo? A času na prípravu bolo dosť. A čo sa týka tých náhod - čiste môj subjektívny inštinkt mi vraví: osud asi chcel, aby uctiť tú Katyň NEPRIŠLI tí "nepraví" ľudia na čele s L.K. a tak teda nedošli. Ďalšia zhoda osudu bola, že tú pripravovanú pompéznosť si vôbec nezaslúžil a keď aj napriek nesúhlasu poliakov si to niekto presadil, tak prišla sopka z Islandu a pompéznosť spľasla na dosť chubobný teatrál. A aby nebolo dosť, do tretice asi zaúradoval ten najmocnejší a povedal si, že potrestá priamo niekoho, kto aj napriek všetkému ko

Zobrazit celou diskusi