Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Smuteční obřad z Varšavy: ONLINE zpravodajství

Autor: jos, pet, rvs, val - 
17. dubna 2010
14:00

ONLINE: Zvony, sirény a slzy! Poláci dnes prožívají jeden z nejsmutnějších dnů své historie. Celá země se zahalila do smutku a loučí se s obětmi letecké tragédie u Smolenska, při kterém zemřel polský prezident Lech Kaczyński. Tryzna bude pokračovat i v neděli. Na místě je též zpravodajský tým Blesk.cz.

Nejen Varšava a Krakov se ponořily do smutku. Modlitby se ozývají i z těch nejzapadlejších polských obcí. Deník Blesk a server Blesk.cz budou celou sobotu a neděli podrobně mapovat dění v polských ulicích.

SOBOTNÍ ONLINE PŘENOS KONČÍ. DALŠÍ ZPRAVODAJSTVÍ MINUTU PO MINUTĚ PŘINESEME V NEDĚLI. SLEDUJTE BLESK.CZ

21:02 - Barack Obama zrušil účast na pohřbu polského prezidenta. Cestu z Ameriky znemožnil sopečný mrak.

17:25 - Kolona s rakvemi vyrazila do prezidentského paláce. Cestu lemují tisíce lidí.

17:11 - Rakve s prezidentským párem se v neděli z Varšavy do Krakova dostanou vojenským letadlem, řekl Jacek Sasin z prezidentské kanceláře. To poletí tak, aby se nestřetlo se sopečným prachem.

16:36 - Tisíce lidí čekají na Krakovském předměstí, tudy po 17. hodině pojedou za doprovodu biskupů rakve prezidentského páru. Průvod zamíří do katedrály sv. Jana Křtitele.

16:29 - Mluvčí polského ministerstva zahraničí Piotr Paszkowski oznámil, že zahraniční delegace ruší kvůli sopečnému mraku na Evropou účast na nedělním pohřbu polského prezidentského páru. Pohřbu se nezúčastní delegace Japonska, Jižní Koreje, Mexika, Indie, Nového Zélandu a Pákistánu. Prezident USA Barack Obama účast zatím neodvolal. Německá kancléřka, která uvízla kvůli sopce a její činnosti v Lisabonu, projevila přání se pohřbu zúčastnit. Měla by se automobilem dostat do Říma a pak možná přes Bolzano vrtulníkem do Polska.

16:27 - Krátce po 15 hodině skončila v centru Varšavy mše za oběti leteckého neštěstí. Dcera prezidenta Marta a jeho bratr Jaroslaw se za mohutného potlesku přihlížejících přemístili do prezidentského paláce.

Polská orlice pláče... Polská orlice pláče... | Reuters

14:23 - Polský kněz Isakowicz-Zaleski Tadeusz vzpomněl v souvislosti s polskou tragédií nedávné zemětřesení na Hiati: "To, co se stalo na Haity, bylo hrozné. Ale po měsíci jsme na to zapomněli. Zapomeneme i nyní? Mnoho lidí v posledních událostech vidí Boží znamení. Ale nejde o to strašit lidi koncem světa. Naopak bychom si měli uvědomit, jak je lidstvo zranitelné. Nenechte se prosím zmýlit, Bůh není strašidelný," sdělil kněz polskému serveru Fakt.pl

14:07 - Brány prezidentského paláce se uzavřou v 15 hodin. Kolem 17 h se ostatky prezidentského páru přesunou do katedrály sv. Jana Křtitele. Zde odslouží mši varšavský arcibiskup Kazimierz Nycz. Pak budou celou noc mít přístup k rakvi lidé, kteří se budou chtít u ostatků prezidenta pomodlit.

542476:nahled:true:true

Katolický kněz Zbygniew Czendlik: "Tyto události prožívám jako všichni Poláci. A přestože fyzicky nejsem ve Varšavě, duchem jsem na Plisudského náměstí. To, co se děje, je manifest polské jednoty. Měl jsem tu čest, že jsem si s panem prezidentem Kaczyńskym podal ruku a ta vzpomínka ve mně navždy zůstane.

Musím poděkovat českým médiím a konkrétně Blesku a Blesku.cz za projevy podpory Polsku. Moc se mi například líbil komentář Ondřeje Höppnera."

13:45 - Ve Varšavě pomalu končí zádušní mše a pokračují smuteční ceremoniál. Na místě je podle nejnovějších odhadů 100 000 lidí.

13:29 - Prezident Václav Klaus je neustále smutný z odchodu svého přítele Kaczyńskeho: "Rozhodně nedochází k poklesu pocitu té hrůzy, spíš to narůstá. S prezidentem Lechem Kaczyńskim jsme si začali rozumnět díky česko- polské blízkosti. Byl to přemýšlivý člověk, znající detaily evropské historie. Měli jsme mnoho společných zájmů," řekl Klaus v rozhovoru pro Českou televizi.

542483:nahled:true:true
Reportér Blesk.cz Vít Valenta z Varšavy: "Dá se říci, že truchlíci se rozdělili na dvě skupiny. Jedna je na Plisudského náměstí, druhá stojí u prezidentského paláce. Lidé jsou pokojní, zachovávají pietu. Jsou pozorní, ve tvářích se odráží nekonečný smutek. Svítí slunce, mnozí Poláci využili situace a nabízí k prodeji vlaječky a další smuteční předměty."

13:17 - Prezident Václav Klaus s chotí zamíří na nedělní Kaczynského pohřeb v Krakově vlakem a autem. Doprovodí je premiér Jan Fischer a arcibiskup Dominik Duka. Letět nemůžou kvůli sopečnému mraku.

13:10 - Mše svatá za 96 obětí začíná smutečním průvodem a zpěvem náboženských písní. Smuteční hosté kondolují rodině Kaczynských.

210282:nahled:true:true

Politolog Zdeněk Zbořil: "Celá smuteční akce je ve znamení emocí a citu, co to přinese pro politickou budoucnost Evropy, je otázka racia. A může to přinést usmíření, ale také prohloubení starých ran a historické nenávisti. Polská tragédie s sebou přináší široký prostor pro budoucí kroky a je třeba našlapovat velmi opatrně. Informaci, že až nyní se Rusové dozvídají o katyňském válečném masakru, považuji za mýtus. Tyto informace byly uvolněny již při probíhající perestrojce a kdo je vědět chtěl, tak se k nim dostal. Stalinův čin je neomluvitelný, ale málokdo tuší, že v roce 1921 se podobně tvrdě zachovali polští důstojníci k ruským zajatcům. Byl bych nerad, kdyby nyní jedna propaganda střídala druhou. To je právě cesta k iracionálním krokům, kterých se musí Evropa vyvarovat."

13:00 - Následuje mše za oběti tragédie. Bohoslužba vždy spojila katolické Polsko. Bolest nyní lidé odevzdají Bohu.

12:54 - Následuje čestná salva za 96 obětí. Nejbližší příbuzní objímají prezidentovu dceru Martu. Ta tráví smuteční chvíle v blízkosti manžela a strýce Jaroslawa. Smutek skrývá za černými brýlemi, občas je odloží. Černé šaty podtrhávají bledost její ztrhané tváře.

12:51 - Ke smutečním hostům promluvil premiér Donald Tusk. "Nebudeme klidní, dokud nebudou všechny oběti zpátky v Polsku," řekl.

538235:gallery:true:true

Politolog Jan Kubáček: "Otázka, zda může dnešní pohřeb ovlivnit politické vztahy v Evropě je na místě. Pokud k tomu politici přistoupí zodpovědně, tak ano. V polsko - ruských vztazích může dojít k posunu, ale také nemusí. Musíme si uvědomit, že to jsou vztahy, které utvářely stoleté dějin a jedna tragická událost, i když má obří rozměr, je změnit nemusí. Vztahy mezi Českou republikou a Polskem patří dlouhodobě k výborným. Ale nyní se ještě prohloubí. Poláci asi nečekali, jak se toho Česká republika zhostí. Česko jedná tak, jako kdyby se nás tragédie bezprostředně týkala. Ostatní sousedé Polska jsou o něco zdrženlivější. Poláci také určitě ocení, jak osobně přijal celé neštěstí prezident Václav Klaus."

12:42 - U řečnického pultu Komorowského vystřídal šéf prezidentské kanceláře Maciej Łopiński. Po něm se mikrofonu ujala dcera tragicky zahynulého předsedy Federace katyňských rodin Izabela Saryuszová-Skompská. I ona vzpomíná na válečný masakr v Katyni.

12:39 - "Je to velmi důležitý den pro celý náš národ, abychom byli tady ve Varšavě. A jsem hrdá, že jsem měla tu příležitost navštívit tuto událost," řekla reportérům Blesk.cz jedna z obyvatel Varšavy.

12:32 - Maršálek Sejmu Bronislaw Komorowski v projevu také vzpomíná na válečný masakr v Katyni, kdy Rusové povraždili tisíce polských vojáků. Říká, že o katyňské vraždě se nyní dozvídá celý svět.

Vzpomínka na Katyň nikdy nezanikne... Vzpomínka na Katyň nikdy nezanikne... | Reuters

12:26 - Náměstí maršála Pilsudského rozezvučila polská hymna. Čestná stráž vzdává hold obětem tragédie. Projev čte v tuto chvíli nejvyšší státní představitel Polska maršálek Sejmu Bronislaw Komorowski. V projevu zmiňuje též nemocnou matku polského prezidenta Jadvigu, která podle polských deníků stále netuší, že její syn již není mezi živými.

12:24 - V akci jsou tisíce zdravotníků a vozy záchranné služby. Mnoho lidí celý den bude stát a zvlášť senioři budou jistě hodně vyčerpaní.

542476:nahled:true:true

Katolický kněz Zbygniew Czendlik se pro Blesk.cz vyjádřil, jak polští věřící vnímají souvislost mezi leteckou tragédií a černým sopečným mrakem nad Evropou, který komplikuje účast zahraničních státníků na pohřbu: "Já osobně jsem realista, mrak nad Evropou podle mne není mystické znamení, ale spíš shoda náhod. Lze to ale vnímat jako symbol, že v tento tragický den drží i nebe smutek za oběti tragédie," řekl katolický kněz a dodal: "Je ale jasné, že mnoho lidí v tom symboliku vidí."

12:05 - Probíhá čtení jmen všech obětí. Čte je herec Artur Zmijewski. Ceremonii přihlíží také prezidentova dcera Marta.

12:00 - Minutou ticha uctila památku obětí letecké tragédie také Česká republika.

11:59 - Náměstí maršála Pilsudského na okamžik ztichlo. Mrtvým vzdává poctu čestná stráž. Následují dvě minuty ticha. Smuteční hosté stojí, Polskem zní hlas sirén.

11:51 - Pohřbení prezidenta Lecha Kaczyńského na Krakovském hradě Wawel vyvolává kontroverze. Část národa si myslí, že prezident nedosáhl za života takové vážnosti, aby jeho tělo spočinulo po boku polských hrdinů a velikánů.

11:48 - Ve Varšavě platí od pátečního večera zákaz prodeje alkoholu v obchodech a restauracích.

11:46 - Oficiální tryzna začne minutu před polednem fanfárami. Pak budou přečtena jména obětí a následovat budou dvě minuty ticha.

11:40 - Na náměstí Pilsudského jsou také příbuzní obětí. Za potlesku dorazil také bratr zesnulého prezidenta Jaroslaw Kaczynski.

11:34 - Podle údajů České televize odvezly technické služby z okolí prezidentské paláce na 330 tun zbytků vyhořelých svíček. Panují obavy, zda Varšava a Krakov nápor tisíců smutečních hostů zvládne.

11:32 - Smuteční bohoslužbu na náměstí Maršála Józefa Pilsudského odslouží apoštolský nuncius Józef Kowalczyk. Původně ji měl vést papežův velvyslanec kardinál Angelo Sodano, jeho přílet se kvůli mraku z islandské sopky ale nezdařil.

11:30 - Na náměstí Maršála Józefa Pilsudského ve Varšavě se tísní tisíce lidí, kteří dorazili v černém, nebo v polských národních barvách. Je vidět, že Poláci jsou národem, který je zvyklý na poutě a náboženská procesí - přinesli si s sebou skládací stoličky i pláštěnky. Počasí je zatím ale slunečné. Otázkou je, co s oblohou udělá mrak sopečného popílku, který se nad Evropu dostal z Islandu.

Program pohřbu:

Sobota - Přesně v 8:56 se v celém Polsku rozezněly zvony a rozezvučely sirény. Zastavila se doprava. Přesně v tuto dobu se totiž před sedmi dny zřítil u ruského Smolenska speciál s prezidentským párem a vrcholnými osobnostmi Polska.

V pravé poledne se rozezněly zvony kostelů a byl zahájen státní smuteční obřad za oběti tragédie.

V podvečer pak rakve s ostatky prezidentského páru budou přemístěny do katedrály Sv. Jana Křtitele na Starém Městě, kde za Lecha Kaczyńského a jeho ženu Marii odslouží mši varšavský arcibiskup Kazimierz Nycz. Po ní se u jejich rakví budou moci až do rána modlit i obyčejní lidé.

Neděle - Ostatky prezidentského páru budou převezeny do Krakova. V Mariánském kostele na Starém Rynku bude odsloužena smuteční bohoslužba. Předseda Sejmu a prozatímní nástupce prezidenta země Bronislaw Komorowski pronese projev. Po mši si hosté, mezi kterými nemají chybět prezidenti USA a Ruska, Barack Obama a Dmitrij Medveděv, vyslechnou koncert Berlínských filharmoniků.

kumi ( 17. dubna 2010 21:02 )

platíš ČT poplatky tak MLČ JJJ BYLO TO ZBYTEČNÉ mám pocit že jsme jimm lezly do p.rd........el...e

Shelby16 ( 17. dubna 2010 18:28 )

Ještě poznámku: Pochovat manželský pár v historických královských katakombách na mi připadá nevkusné a uhozené. Je to sice věc Poláků samotných, ale nevím, jstli to je šťastné. Polsko není žádná monarchie králů a královen, byl to jen civilní prezident, byl to politik, žádný vladař se svatozáří to nebyl, no i když chápu, že Poláci chtějí mít nového svatého jako ho viděli v zesnulým papeži Jan Pavlu II. Hold jiný kraj, jiný mrav, musíme to respektovat, je to jejich věc.

Shelby16 ( 17. dubna 2010 18:14 )

že jsme stále jenom lidé a děláme chyby a špatné rozhodnutí a bohuže, občas to mívá tragické důsledky. Jsem skálopevně přesvědčena, že lví podíl na tom neštěstí má arogance moci zhora a piloti, zvláště vládní letky, vždy plní jen příkazy nadřízených. Vzdávám hold všem obětem, zvláště těm normálním lidem v letadle, co neměli šanci to ovlivnit. A možná tahle drahá zkušenost, přispěje k mnohem větší opatrnosti a obezřetnosti v leteckém provozu do budoucna a hlavní poučení si doufám vezmou ti nejmocnější nahoře, aby si nemysleli, že mají patent na rozum za všech okolností a že jsou téměř bozi před ostatníma, to teda nejsou ani náhodou...

smrk ( 17. dubna 2010 18:02 )

Sesypou je dohromady.....

123456 ( 17. dubna 2010 14:54 )

Nechápu ale, proč by to měla být tragedie pro nás. Nestačilo by obyčejné jednoduché projevení soustrasti? Proč ale pětihodinový TV přenos, na kterém se přiživí kdejaký ksind včetně "disidentů" typu Stanislava Devátého, Petrušky Šustrové a jiných. Zase se někdo jako hyena přiživí na neštěstí druhých, jen aby se nám vecpal do domácnosti!

Zobrazit celou diskusi