Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Online z Polska: Život se tu zastavil...

Autor: Petr Šour - 
17. dubna 2010
16:17

Běžný život v Polsku se úplně zastavil. Obchody zůstaly zavřené, zmizely zahrádky restaurací, v ulicích chodili jen svátečně oblečení lidé. Hlavními hesly byly křesťanská láska, odpovědnost a sjednocení národa v tak mimořádně těžké době.

V ulicích pomáhaly tisíce dobrovolníků, kteří se do Varšavy sjely z celého Polska. Mezi nimi vynikali hlavně harcerze, obdoba našich skautů, kteří bez umdlení zásobovali poutníky vodou a další pomocí. Obrovské davy mířící do centra se rozdělily na dvě přibližně stejné části. Jedna zamířila na náměstí Maršála  Piłsudského, aby si vyslechla čtení jmen všech obětí katastrofy a dlouhou sérii motliteb a žalozpěvů. Druhá vyrazila k prezidentskému paláci. Tam měli včera Poláci ještě několik posledních hodin, aby se osobně rozloučili s ostatky prezidentského páru Lecha a Marie Kaczyńských.

Bezpečnostní složky uzavřely celý střed města okolo náměstí, kde se tryzna od 12 hodin konala. Byly zrušeny všechny předzahrádky u restaurací, nesměl se konzumovat alkohol, kvůli státnímu smutku nepracovaly ani velké instituce, ani malé obchůdky. V ulicích nebyly povoleny žádné stánky s občerstvením. Lidem bylo dopředu doporučeno, že si s sebou na náměstí Maršála Piłsudského mají vzít dostatek vody, teplý čaj a v Polsku tolik oblíbené obložené chlebíčky – kanapki.

Nikde v ulicích nebyli vidět bezdomovci ani žebráci, zato svátečně oblečení obyčejní lidé s polskou vlaječkou na klopě. Nějakým způsobem dal svou hrdou příslušnost k polskému národu najevo úplně každý. Fotbalové šály s polskou orlicí, velké i malé vlajky na autech, tramvajích, dětských kočárcích. Lidé jsou smutní, ale nepláčou. Jak sami říkají, proplakali toho už tolik, že už jim slzy nezbývají. V neděli ale čeká Polsko druhá těžká zkouška – na královském hradě Wawelu bude pohřben polský prezidentský pár Lech a Maria Kaczyńských.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi