Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Klaus se vydal vlakem na pohřeb do Polska

Autor: ČTK, ama - 
18. dubna 2010
07:53

Česká delegace v čele s prezidentem Václavem Klausem dnes odjela vlakem z Prahy na pohřeb polského prezidenta Lecha Kaczyńského, který zemřel při leteckém neštěstí.

Klaus s chotí Livií, premiér Jan Fischer a pražský arcibiskup Dominik Duka vyrazili vlakem s pravidelným odjezdem v 6:11 z hlavního nádraží. Vystoupí v Bohumíně, odkud je do jihopolského Krakova dovezou auta.

Tam se dnes budou směřovat oči široké veřejnosti. V polském Krakově se dnes uskuteční pohřeb polského prezidenta a jeho choti Marie. Prezidentský pár bude pochován vedle polských králů a dalších osobností dějin země v kryptě katedrály na královském hradě Wawel.

"Pro mě to je určité vzdání holdu a projevu přátelství polskému národu," uvedl Duka ke své přítomnosti na pohřbu. Podle něj si nyní Polsko více než jindy uvědomuje své dějiny.

Komplikace s dopravou kvůli sopečnému mraku

Přepravu českých zástupců na pohřeb letadlem znemožnil sopečný popel ve vzduchu. Do Evropy ho přivál vítr z Islandu, kde ho začal chrlit soptící vulkán. Nebe je v současnosti pro letadla kvůli sopečnému mraku uzavřeno nad velkou částí Evropy.

Prezident Klaus tak zvolil pro cestování do Polska vlak. Prezident, premiér a pražský arcibiskup cestují první třídou. "Výjimečná situace to je, ale my jsme generace, která většinu našich životních cest pořád ještě většinou udělala vlakem. Tak pro nás to tak neřešitelná otázka není," řekl Klaus před cestou novinářům. Dodal, že naposledy jel vlakem několikrát do Ostravy, kdy využil pendolino.

Nezávisle na státní delegaci míří autem do Krakova také bývalý lídr ODS Mirek Topolánek a europoslanec této strany Jan Zahradil, který bude zastupovat rovněž frakci evropských konzervativců jako jejich místopředseda. Zahradil ČTK řekl, že do Polska s Topolánkem jede po dohodě s partnerskou stranou Právo a spravedlnost, k níž měl zesnulý prezident blízko.

Česko uctilo památku obětí neštěstí minutou ticha

Letadlo polského prezidenta se rozbilo minulou sobotu u ruského Smolenska poté, co nezvládlo přistávací manévr. Vedle polského prezidentského páru zahynulo dalších více než devět desítek lidí. Polsko tak přišlo o část vedení státu a armády.

Česko úctu obětem leteckého neštěstí vyjádřilo vyhlášením víkendových dnů smutku a sobotní minutou ticha. Ve Varšavě se již v sobotu konala smuteční tryzna.

smrk ( 18. dubna 2010 10:20 )

A národovec Havel nejede ?

smrk ( 18. dubna 2010 10:19 )

Venda si dá pod svoji urozenou p.r.d.e.l. polštářek aby nechytil vlka - když s ním jede Duka.

dreamss ( 18. dubna 2010 09:36 )

...jako ČECH mohl za LECHEM i koňmo

sosacek ( 18. dubna 2010 09:09 )

..aby si taky trochu užil ČD!

jarda304 ( 18. dubna 2010 08:48 )

Zobrazit celou diskusi