Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Klaus už je v Polsku, Obama nepřiletí

Autor: jos, ČTK, ama - 
18. dubna 2010
12:19

Americký prezident Barack Obama odvolal svou účast na pohřbu polského prezidenta Lecha Kaczyńského v Krakově. Naproti tomu český prezident Václav Klaus se do Polska vydal už dnes ráno vlakem.

Barack Obama do Polska nepřiletí kvůli mraku sopečného popela, který komplikuje leteckou dopravu nad Evropou, uvedla s odvoláním na Bílý dům agentura Reuters. Ze stejného důvodu zrušila účast na pohřbu řada dalších světových státníků.

Státníci ruší svou účast na pohřbu

Původně se dnešního pohřbu v Krakově měla zúčastnit téměř stovka delegací z celého světa, avšak většině z nich překazila cestu islandská sopka, kvůli jejímuž popelu v ovzduší zkolabovala letecká doprava nad Evropou.

Svou účast tak zrušili nejen prezident Spojených států Barack Obama či Francie Nicolas Sarkozy. Podle aktuálních informací do Krakova nepřijede ani německá kancléřka Angela Merkelová.

Podle tn.cz nepřiletí ani předseda japonského parlamentu, makedonský prezident, jihokorejský premiér, indický ministr zahraničí, generální guvernér Nového Zélandu, mexický ministr zahraničí, egyptský ministr pro mezinárodní spolupráci a pákistánský ministr obrany. Účast odřekl i britský princ Charles, další státy patrně budou následovat.

Před sedmou hodinou večerní v sobotu svou účast nakonec zrušil také kanadský premiér Stephen Harper.

Klaus se vydal do Krakova vlakem

Do Krakova nicméně míří politici ze zemí sousedních, a to vlakem nebo automobilem - mezi nimi z České republiky prezident Václav Klaus s manželkou Livií, premiér Jan Fischer a pražský arcibiskup Dominik Duka.

Do POlska má namířeno i europoslanec Edvard Kožušník. "POhřeb je pro mne povinnost. Zemřeli mi tak kamarádi," vysvětlil Blesk.cz populární europoslanec.

Prezident Klaus se vydal do Polska dnes ráno vlakem. V Bohumíně pak přestoupili z vlaku do aut, která je zavezou přímo do Krakova, kde se zúčastní pohřbu zesnulých manželů Kaczyńských.

Na bohumínském nádraží čekaly na jejich příjezd desítky lidí. Prezidentský pár, premiér i pražský arcibiskup se s některými osobně pozdravili, Duka například stihl i podpis na památku malému chlapci.

Klaus zavzpomínal na zesnulého prezidenta Kaczyńského

Klaus před novináři vzpomínal na společnou návštěvu regionu právě s polským prezidentem. "Tehdy jsme jeli vlakem z Bohumína do Varšavy. Pořád je to jedna taková smutná vzpomínka za druhou," řekl Klaus.

V souvislosti s uzavřením vzdušného prostoru připomněl, že "neporoučíme světu kolem nás, přírodě ani okolnostem". Podle něho se lidé před nádražím nesešli jen kvůli přivítání delegace. "Je tu také jistý pocit toho, co se dnes bude odehrávat v Krakově," dodal prezident.

alenam ( 18. dubna 2010 19:45 )

Hele Štutgarte, doteď si o tobě všichni myslely, že seš negramot z Chánova a ty seš přitom zakuklenej Američan z Vysočan

arcaben ( 18. dubna 2010 16:21 )

georg-stuttgart ( 18. dubna 2010 14:49 )

tak si mislym, ze vas prezident si to trosku popletl, KLAUS jel na pohreb, ja jen ze mava jako na prvniho maje, jinak co se tyce pana prezidenta OBAMY, tak as vy v cesku nekdy budete mit takoviho clovjeka jako je Americky prezident OBAMA,tak si ceskej narode muzete rikat, ze mate v cesku boha, jinak Obama je velmi vzdelanej prezident, ne jako vas ceskej sasek, a mafijanec, z ODS, Klaus kdyz mluvi, tak to nevis jetly je to chlap nebo zenska,

smrk ( 18. dubna 2010 13:34 )

Řekl bych, že jsi borec nakonec

pepazdp ( 18. dubna 2010 13:21 )

Ten náš Klausík se tváří a předvádí, jako by jel na přehlídku a né na funus.

Zobrazit celou diskusi