Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zoufalý křik cestujících: Věděli, že zemřou!

Autor: Fakt.pl, šim, Dziennik.pl - 
19. dubna 2010
12:03

Zoufalý nářek cestujících polského vládního letounu. Cestující věděli, že zemřou. Vyplynulo to ze zvukového záznamu černých skříněk, které byly nalezeny na místě tragédie.

Černé skříňky vydaly další děsivá svědectví o posledních chvílích na palubě polského vládního speciálu, který havaroval v sobotu 10. dubna u ruského Smolensku a pohřbil 96 lidí včetně prezidentského páru.

Generální prokurátor Andrew Seremet přijal rozhodnutí o tom, že zvukové záznamy z tzv. černých skříněk havarovaného Tupolevu TU-154 budou zveřejněny. Nejmrazivější záznamy hrůzy, křik pilotů i cestujících však bude zašifrován.

První černá skříňka zaznamenala radiohovor pilotů s letišti ve Varšavě, Minsku i ve Smolensku. Jsou na ní všechny hovory, které piloti v kabině vedli. Včetně toho posledního, zoufalé paniky vteřiny před katastrofou>>>

Nelidský křik, zoufalství a hrůza

Druhá černá skříňka nahrávala vše, co se odehrálo, uvnitř letadla, v kokpitu. Na nahrávce jsou ovšem slyšet doléhající hlasy a zvuky z prostoru pro cestující. V posledních minutách je slyšet šum. Při analýze záznamů vyvstalo hrůzné zjištění. „Byly to nelidské výkřiky hrůzy, strachu a bolesti,“ řekl o nahrávce z černé skříňky jeden z vojenských prokurátorů.

Cestující v posledních momentech před katastrofou věděli, že je nevyhnutelná. Tušili, že zemřou. Právě tyto záznamy ale podle všeho zveřejněny nebudou. Měly by však pomoci při rekonstrukci nehody a při zjištění příčiny havárie. První hypotézy měly být zveřejněny začátkem tohoto týdne. Vedoucí vyšetřovacího týmu ale rozhodli, že zveřejnění jakýchkoliv závěrů proběhne až po pohřbení všech obětí.

poool ( 26. dubna 2010 02:52 )

Bylo to hrůzou, nebo si uvědomili že jejich celoživotní šplh vzhůru skončí během pár vteřin ? Prach jsi, v prach se obrátíš. Kdy se někam poletí rekreovat z naše peníze nějaká naše parlamentní delegace? Je smrt politika tragédie ? Nejsem trochu škodolibý?

zirafa ( 20. dubna 2010 23:46 )

e.44 -moc děkuju za přání. dolů už nešlo reagovat

e.44 ( 20. dubna 2010 23:16 )

Žirafko, přeji ti, aby se v tvém životě našlo něco, co ty tvoje starosti změní na radosti, aby ses taky měla krásně.

zirafa ( 20. dubna 2010 21:06 )

já jsem se, milá e.44, toulala v temných hlubinách svý duše... mám starosti a neměla jsem na nic náladu.... ale, jak už jsem prala tuším apricot, myslela jsem na vás na všechny pořád... jsem ráda, že i přes rozdílnost názorů jsi mi zase napsala ale jak se říká, kolik lidí, tolik názorů - a o tom je diskuze, a když je vedená slušně, taky mi nevadí, když se mnou někdo nesouhlasí... měj se krásně

bobo8 ( 20. dubna 2010 16:57 )

Tak se divím co je u nás leteckých odborníku.

Zobrazit celou diskusi