Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Pilot měl rakovinu, spekuluje Rusko!

Autor: ČTK, šim, pes, Fakt.pl - 
15. dubna 2010
14:24

Ukrajinská i ruská média přišla s šokující informací. Pilot prezidentského speciálu, který se v sobotu zřítil u ruského Smolensku, Arkadiusz Protasiuk (†36), měl prý rakovinu žaludku a zbýval mu dle lékařů půl rok, maximálně rok života.

Ve čtvrtek o tom informovaly ruské a ukrajinské zpravodajské servery, které se odvolávají na polský deník Gazeta Wyborcza.

Protasiukovi byla údajně rakovina diagnostikována na soukromé klinice ve Varšavě. „Protasiuk byl o své diagnóze informovaný. Je možné, že informace o jeho chorobě získaly další osoby,“ cituje polskou Gazetu Wyborczu ukrajinský portál Censor.

Oficiální zdroje tuto informaci nepotvrdily. Vojenští piloti přitom pravidelně podstupují důkladné lékařské prohlídky. Při nejmenším náznaku onemocnění by byl pilot postaven mimo výkon služby.

Piloti před smrtí v kokpitu zoufale křičeli

Fragmenty vět a zoufalý křik. To se ozývalo z kabiny jen pár sekund před katastrofou. Piloti polského vládního letadla několik sekund věděli, že pádu nezabrání. Černé skříňky vydaly svůj obsah.

Posledních několik vět z kontrolní věže, pak chvíli ticho, a najednou hrozné výkřiky pilotů, kteří již vědí, co je čeká ... Záznam utichá, když stroj udeří do země. Takové byly poslední okamžiky posádky a cestujících prezidentského letounu.

„Trvá pouze několik sekund, ale při jejich poslechu posluchače mrazí,“ cituje polský server Fakt.pl zdroj, který má přístup záznamu černých skříněk letadla.

Letadlo se pokusilo přistát jen jednou, ne čtyřikrát

Zkoumání černých skříněk přineslo další informace, které by mohly pomoci objasnit příčinu havárie letadla s polským prezidentem. Podle všeho se piloti pokoušeli přistát pouze jednou, nikoli čtyřikrát.

Původní informace zněla tak, že se piloti na smolenském vojenském letišti Severnyj pokoušeli čtyřikrát přistát a při posledním pokusu že křídlem zavadili o vysílací věž. Nejnovější zprávy hovoří o tom, že letadlo šlo na přistání jen jednou. Informují o tom polská média s odkazem na záznam z černých skříněk, které byly v rozesetých troskách nalezeny.

„Pokus to byl jen jeden a právě hned při něm došlo k havárii,“ cituje polský server Fakt.pl vojenského prokurátora plukovníka Zbigniewa Rzepu.

„Piloti věděli, že katastrofa je nevyhnutelná,“ informoval s tím, že o tom, jestli o blížící se havárii věděli také pasažéři letadla, nebude nic sdělovat. „Poslední vteřiny záznamu těsně před havárií byly velice dramatické,“ řekl bez bližšího upřesnění Rzepa.

Piloti s cestujícími nemluvili

Podle vojenského prokurátora Krzysztofa Parulského se letoun těsně před pádem pohyboval rychlostí 150 až 180 metrů za vteřinu (540 až 650 kilometrů za hodinu).

Prokurátor Rzepa ovšem novinářům sdělil, že záznamy černých skříněk neobsahují žádné důkazy o tom, že by pilot před havárií hovořil s kýmkoli z cestujících. Záznamy "obsahují jen komunikaci mezi piloty", řekl Rzepa.

V troskách jsou ještě části těl

Polská i ruská média v minulých dnech spekulovala, že pilot zvolil přistání v nepříznivých povětrnostních podmínkách kvůli naléhání některých vládních činitelů na palubě letadla, možná samého prezidenta. Zdůvodňují tím zejména fakt, že letoun chtěl ve Smolensku přistát navzdory varování ruských a běloruských pozemních služeb a pokusil se přistát čtyřikrát.

Týmy záchranářů na místě havárie přepravovaly trosky letadel do zvlášť vyhrazeného prostoru, kde je experti analyzují. Oblast pádu má podle agentury PAP rozlohu 700 čtverečních metrů a zatím se podařilo shromáždit asi 50 procent částí zříceného stroje. Některé z nich údajně ještě obsahují zbytky lidských těl.

nextapache ( 20. dubna 2010 05:39 )

Já nepíšu o pilotech, ale o chybách systému plánování letú polského vojenského dopravního letectva.

lo2f ( 19. dubna 2010 23:44 )

Polsko, jako zbožná země možná moc spoléhají na pánaboha. Co píšete o pilotech mi připadá že platí i o polských řidičích, vzhledem k tomu kolik se zabije Poláků na silnicích jenom v ČR ... Cestou z pohřbu se zabil v autě další polský kněz

lo2f ( 19. dubna 2010 23:17 )

nebudeme nic sdělovat. Takže teda jasně věděli

socialnidemokrat ( 19. dubna 2010 14:20 )

VOLTE PAROUBKA, NABIZI VSECHNO ZADARMO A DOKTOR RATH JE TAKY FAJN CHLAPIK, TEN BY SE TAKY PRO LIDI ROZDAL.

georg-stuttgart ( 19. dubna 2010 14:11 )

piloti to dostaly rozkazem, za kazdou cenu pristat, jen stim rozdilem , ze to bylo nedomysleny, a stala se smrtelna katastrofa, zajimalo by mne, proc se zverejnilo jen to, ze tam bily zoufale vikriky, a zbytek zaznamu polska politicka elita ZMRAZILA, zmrazily fanaticke rozkazy na stranu pilotu, to se dozvime, as to nekdo z Polska nebo z Ruska zverejni, vjerim tomu, ze nejsem daleko od pravdy,

Zobrazit celou diskusi