Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman o perverzi i revoluci. Peprnou řečí zahájil na Hradě výstavu k pádu železné opony

Autor: Nikola Forejtová - 
29. května 2019
18:05

Odvážné demonstranty hodné úcty, ale některé dnešní „perverzní skupiny“ zmínil prezident Miloš Zeman během projevu k zahájení unikátní fotografické výstavy na Pražském hradě, která připomíná mnohdy i krvavé události, jež vyústily v pád „železné opony“ před 30 lety. Nejde jen o snímky z Československa, ale i Německa či Rumunska. Více než fotografiím ale věnoval prezident pozornost těm, kteří si v souvislosti s 30. výročím listopadu 1989 dle jeho názoru přivlastňují zásluhy, které jim nepatří. 

„Moje projevy bývají velmi provokativní a připravte se na to, že provokativní bude i tento projev.“ Těmito slovy přivítal prezident Miloš Zeman účastníky na vernisáži k otevření převážně fotografické výstavy s názvem 1989: Pád železné opony.

Období, kdy se probořily více než 40 let trvající hranice, si připomněl však i prezident: „Hrozně rád vzpomínám na listopadové události v naší zemi a myslím si, že odměna všech těch, co se na ní podíleli, je dána zážitkem, zážitkem, který už se nebude opakovat, pokud se do naší země nevrátí totalita – a ona se vrátí.“

Prezident Miloš Zeman předává květinu kurátorce výstavy 1989: Pád železní opony Daniele Mrázkové. Prezident Miloš Zeman předává květinu kurátorce výstavy 1989: Pád železní opony Daniele Mrázkové. | Blesk:Jakub Poláček (Blesk)

Podobně se vyjádřil i slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák, který ve své řeči zmínil obavu z toho, že by se znovu mohla vrátit doba, kdy se lidé budou bát říci svůj svobodný názor. Zhrozil se ale nad skutečností, že bylo veřejně vybízeno k zabití prezidenta ČR. 

Perverzní „Kaputin“? To na Slovensku nemáte!

Ke slovenskému hostu pronesl Zeman rovněž pár slov. „Musím zmínit něco, co, pane ministře, na Slovensku nemáte – u nás totiž existuje perverzní skupina, která si říká ‚Kaputin‘, která se vyznačuje tím, že když někdo někam položí květiny, tak ona je sebere a hodí do odpadkového koše,“ připomněl prezident incident z minulého roku, kdy několik lidí zahodilo květiny od Zemana a také premiéra Andreje Babiše od pomníku sametové revoluce na Národní třídě.

Na paškál si vzal dnes prezident i „přelétavce“, kteří v roce 1989 vystupovali pro režim a nyní dělají podle něj největší humbuk ohledně demokracie. „Právě tato skupina bude na 30. výročí listopadové revoluce vystupovat jako její největší obhájce,“ míní prezident.

„Jaké je tedy mé poslání. Vzdejme úctu lidem, kteří opravdu dělali listopadovou revoluci, mějme soucit s lidmi, kteří neměli odvahu se tehdy připojit, a mějme hluboké pohrdání k těm, co si jejich výsledky přisvojují, i když ve své době dělali všechno, aby tato revoluce neprospěla,“ rýpnul si Zeman. Dodal, že odvaha je vzácné zboží, a tuší, že „čechrat peříčka sametové revoluce budou především ti, kteří předtím jen přihlíželi“.

Krvavé Rumunsko i „klidné“ Česko

Sametová revoluce patří mezi nejdůležitější milníky československé historie. Socialismu odzvonilo přesně před 30 lety, například v květnu už Maďaři stříhali ostnaté dráty.

Ne všude ale probíhalo skomírání režimu s poklidem. Výstava připomíná právě i krvavé konflikty v Bulharsku nebo Rumunsku. Nejikoničtější část výstavy je věnována pádu známé Berlínské zdi oddělující východní a západní část německé metropole. Na konci Královských zahrad na Pražském hradě mohou návštěvníci spatřit i kus zdi s ikonickým trabantem na jejím vrcholu.  

Výstava fotografií přibližuje, jak pád režimu probíhal i v jiných zemích. Připomíná především krvavé konflikty v Rumunsku a Bulharsku. Výstava fotografií přibližuje, jak pád režimu probíhal i v jiných zemích. Připomíná především krvavé konflikty v Rumunsku a Bulharsku. | Blesk:Jakub Poláček (Blesk)

jans ( 30. května 2019 08:47 )

Pravdaje v tom, že jde o pohádky a nic jiného.Aktivisté tady byli za 2.světové války a byli to příznivci nacismu, byli po válce a taky jsou to ti pseudopolitici, kteří prohráli volby a pomocí různých Mikulášů se chtějí protlačit do popředí. Jsou to i fosilie typu starého Kroupy, který na pozvání ČT často deklamuje své, v různých prohraných volbách ověřené nesmysly.

jans ( 30. května 2019 08:38 )

Prezentace různých exhibicionistů typu Milion chvilek proti demokracii, které někdo platí, je to vidět na heslech, které huláká nedospělá mládež proti zvoleným poslancům, jednotné typy transparentů a zaplacení aktivisté. Od koho" Od Sorose, nebo od Pražské kavárny atd. Kdo je Mikuláš Minář? Aktivista, jenž nemá zájem o nic, než zviditelnění.

sebr ( 29. května 2019 22:28 )

Je vidět, že v Blesku může psát i malé děcko, které odrostlo z plenek a o životě neví nic!

sebr ( 29. května 2019 22:25 )

Zřejmě někde udělali soudruzi z Blesku chybu. Je vidět, že jsou velice mladí. Protože za té zdi není "žigulík", ale "traboš". Jinak 300000 splašených trsátek. Musíte se ještě moc učit a teprve poté něco psát.

dtrpetrr ( 29. května 2019 20:53 )

[--_Najítt nahe zeeny ve vaší oblasti na toto : da.gd/nahe

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa