Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Šojdrová se dá do hledání syrských sirotků. Babiš si trvá na svém: Žádní nejsou

Video se připravuje ...
Autor: zst, ČTK - 
21. září 2018
17:53

Zástupci neziskových organizací spolu s europoslankyní Michaelou Šojdrovou (KDU-ČSL) vyberou syrské sirotky, kteří by mohli být z uprchlických táborů přesunuti do Česka. Babiš pochybuje, že by uspěla. Na otázku, zda v případě konkrétního seznamu Česko sirotky přijme, neodpověděl. Šojdrová prý od vlády dostala jen kontakty.

Šojdrovánedokázala odhadnout, kdy by první děti případně mohly do Česka přijít. Podle předsedy senátního Výboru pro záležitosti EU Václava Hampla (nestr. za KDU-ČSL) to bude v řádu měsíců. 

„Nebude to lehký proces, chceme vybrat co nejmladší, nedoprovázené (děti),“ uvedla europoslankyně. Na proces nebudou směřovat české peníze, ale finance Evropské unie. „Premiér řekl, že když ty děti najdeme, najdeme rodiny, tak je můžeme přivézt,“ doplnila europoslankyně svůj úhel pohledu.

To ale Babiš v následném komentáři před novináři popřel. Na dotaz, co se stane, pokud dostane seznam do rukou, neodpověděl. Znovu ale zopakoval, že dle jeho názoru je nejlepší pomoci sirotkům v místě původu. „Měli bychom jim raději postavit školu, nebo nějaké ubytování někde v Libanonu nebo Jordánsku,“ řekl Babiš.

To ale není původ dětí, které prchly před válkou ze Sýrie a které hodlá Šojdrová hledat především v řeckých táborech. „Budu se jim snažit pomoci mimo Českou republiku. Počkejme si, s čím paní Šojdrová přijde,“ trval si na svém premiér a oponoval tak slovům Šojdrové o možném přijetí. „Sirotci nejsou, děti nejsou, neví, který tábor,“ pálil do lidovecké poslankyně Evropského parlamentu.

Podle Šojdrové by byl finální výběr sirotků zcela v gesci ministerstva vnitra. Což je, jak připomněl senátor Zdeněk Papoušek, nezbytné vzhledem k českým zákonům.

Za sirotky bojoval ve Sněmovně i Kalousek

TOP 09 se v týdnu pokoušela ve Sněmovně prosadit usnesení, které vyzývalo vládu k přijetí dětí. Snaha ale selhala. Proti byli poslanci KSČM, SPD a část poslanců ANO. Výzvu pak Babišovi ve čtvrtek adresovala téměř polovina senátorů.

České úřady dostaly v posledních deseti letech 85 žádostí o ochranu od dětských uprchlíků, kteří dorazili do republiky z ciziny bez doprovodu dospělých. Od roku 2015 se takový případ neobjevil. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa