Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Babiš s migranty dopálil italskou europoslankyni. Pozvánka na pizzu mu ale platí

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Štíchová - 
13. září 2018
00:00

Něco takového odmítáme, reagovala na slova premiéra Andreje Babiše (644, ANO) italská europoslankyně Laura Ferrara (35). To když řekl, že Česko nepřijme ani jednoho migranta. Itálie si podle europoslankyně svou geografickou polohu nevybrala a těžko může na rozdíl od Maďarska postavit zeď napříč Středomořím. S Babišem se Ferrara neshodla už před čtyřmi lety, kdy se na jeho společnosti ptala budoucí komisařky Věry Jourové. Po útocích tehdejšího ministra financí ho pak pozvala na pizzu. Na setkání ještě nedošlo, pozvánka pro Babiše prý ale stále platí.

„To je jeden z příkladů, který nemůžeme akceptovat. Pokud jste součástí Evropské unie, musíte být připraveni přijmout všechny povinnosti. Pokud jde o evropský fenomén, musíme to řešit celoevropskou cestou a na evropské úrovni,“ reagovala Ferrara ve Studiu Blesk ve Štrasburku na vyjádření premiéra Babiše, že Česko nepřijme z migrantů nikoho.

„Nemůžete říct, že je to váš problém, je to na vás, ale já nepřijmu ani jednoho migranta, protože to není můj problém. To je podle mě velmi, velmi špatně,“ zlobila se europoslankyně.

Ferrara zdůraznila problematiku geografického umístění Itálie. „Každý den během léta to byla ta samá situace a stejné vyjednávání s dalšími zeměmi, kdo je schopen přijmout uprchlíky. Musíme to změnit. Rádi bychom viděli Evropu, ve které je spolupráce, solidarita a férové dělení zodpovědnosti. Nemůžeme doplácet na svou geografickou polohu a všechny problémy, které jsou mezinárodního rázu,“ řekla.

Itálie je společně s Francií a Německem největšími donátory do rozpočtu Evropské unie. Zřejmě i proto si její vláda „dupla“ v otázce vylodění migrantů. Země totiž hrozila, že pokud se nedočká spolupráce, zablokuje hlasování o rozpočtu na další období. Na to se zase z Unie ozývaly hlasy, že je možné Italům stopnout přísun dotací.

Ferrara odmítá, že by Italové byli laxní

„Byla jsem mnohokrát u vylodění migrantů na našich březích a viděla jsem tu velkou snahu našich úřadů,“ oponovala pak Ferrara kritice, která se na Italy snášela za laxní přístup v otázce hot-spotů. „Začínají s prvními informacemi, které jim uprchlíci dají, zjistí, zda mají doklady, nebo ne, ale pak jsou v přijímacích centrech, která nejsou uzavřena, nejsou to detence. Je normální, že mohou svobodně odejít v rámci Itálie, kam chtějí. Problém přichází, když se snaží Itálii opustit,“ připomněla.

Podle Dublinského systému musí žádost cizince o azyl posoudit první země EU, do které vkročí. Do té doby nesmí pokračovat dál. „Itálie je to pro ně jen cesta do Evropy a do země, kam skutečně chtějí jít. Je to pro ně tranzitní zóna, brána do EU. Není to cílová destinace pro všechny ty uprchlíky. To je skutečný problém, protože podle Dublinských nařízení jsou povinni v Itálii zůstat, nesmějí jít do jiné země. To je první problém a je to problém, který ohrožuje schengenský prostor,“ řekla zástupkyně nyní vládního Hnutí pěti hvězd.

Jak to bylo s pozvánkou na pizzu pro Babiše

Kromě nesouhlasu s Babišovými slovy ohledně migrace se do střetu s nynějším českým premiérem dostala Ferrara už v roce 2014. Během slyšení pozdější komisařky Věry Jourově v europarlamentu se ptala na Babišovy firmy. Chtěla se tak přesvědčit o nestrannosti české zástupkyně v Komisi.

Nynější premiér na italskou europoslankyni později zaútočil, že se nechala naočkovat od Petra Macha, tehdejšího europoslance a předsedy Svobodných. Ferrara si to ale nenechala líbit a pozvala Babiše na pizzu, kde jí měl své podnikání objasnit.

„Pamatuji si, že to bylo během slyšení paní komisařky Jourové, ale dál jsem to nesledovala,“ přiznala k problematice podnikání českého premiéra. Podle Ferrary setkání s Babišem ještě neproběhlo. Její pozvánka prý ale stále platí.

sokol ( 15. září 2018 16:35 )

mají letectvo a lodě ,tak at dělaj svoji práci.hlídat a nepouštět.

beztedoprdele ( 14. září 2018 07:04 )

 Ty Italská krávo, když jste si je tam nabrali tak si je tam nechte a nebo je vraťte odkud přišli a nestrkej je tam kde je nechtějí,sůvo.

iFender ( 13. září 2018 07:55 )

sorry klavesnice stavkuje...

iFender ( 13. září 2018 07:49 )

EU se dostava na uroven CCCP(SSSR)kdy nam budou vyhrozovat a diktovat co mame a nemame delat.Drive to delali soudruzi v Kremlu a dnes v Bruselu.Proc nemuze byt Evropa zit svobodne , svobodne obchodovat a zit podle svych tradic.Proc nam Brussel+Berlin+Luxenburg+Italie +Francie etc neustale vyhrozuji sankcemi?Kdyz neposlechneme prijedou mozna i tanky(nebo prehanim?) jako v srpnu 68.To neni svobodny svet,Evropa to je diktatura ,ktera je podporovana KAPITALEM a vetsina politiku jsou jejich loutky...a to nejsem zadny levicak nebo komunista.Je otazka jak dlouho bude lidem trvat ,ze je to cesta do zahuby.Budto EU zmenime nebo pujde ke dnu!Muj nazor.

Stanley1000 ( 13. září 2018 07:04 )

Tak, s tímto lze souhlasit. Itálie nemůže postavit plot ani zeď, ale co mě zvedá adrenalin je to, že uprchlíci, dokud není rozhodnuto, co s ńimi, nezůstávají v detenci, ale mohou se volně pohybovat, A to je špatně. Jsou to lidské bytosti, proto je není možno na moři nechat utopit, ale, když už je do té které země přivzou, měli by být pod přísným dozorem. To není pár přeběhlíků přes železnoui oponu, to je masa lidí, mezi kterými je spousta "šmejdu" dokud se neoddělí zrno od plev, neměli by v žádném případě mít možnost volného pohybu. A další zhovadilost, kterou dělá tentokráte celá západní Evropa, jsou ústupky kvůli náboženství. Mělo by se říci: "Jsi tady, jsi tu jako host v cizí zemi, tak budeš dodržovat zvyklosti a zákony této země. Pokud to dělat nehodláš, běž si tam, kde Ti to budou tolerovat. Myšlenka multikulturalismu je sice hezká, ale ve skutečnosti vražedná. Tím mi púřipomíná Marxismus - Na první pohled pěkná teorie, ale snadno se zvrhne v teror.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa