Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zeman poobědval s Babišem v Lánech. Premiér nekuřák dostal k narozeninám dýmku

Autor: ČTK, ula, vei, zst - 
27. srpna 2018
15:56

Prezident Miloš Zeman se v pondělí sešel v Lánech s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Politikům ve dvě odpoledne začal tradiční pracovní oběd, v minulosti se dohodli, že podobná setkání se budou konat pravidelně jednou měsíčně. Politici se sešli v době, kdy vrcholí příprava státního rozpočtu na rok 2019 stejně jako jednání s odbory o růstu mezd. Zabývali se i personální situací ve vládě. Kabinetu od jeho jmenování chybí ministr zahraničí.

Prezident na začátek jednání také popřál Babišovi k blížícím se narozeninám. Od hlavy státu dostal premiér nekuřák dýmku. „Jde o ručně vyráběnou dýmku od pana Jana Kloučka, který se této činnosti věnuje mnoho let,“ přiblížil pro Blesk Zprávy hradní mluvčí.

„Dárek jsem dostal. Dostal jsem dýmku, tu jsem ještě nikdy neměl. Byl jsem kdysi kuřák, už je tomu 22 let. Uvidím, asi to nějak zkusím po delším čase, reagoval na dárek na dotaz Blesk Zpráv Babiš. Schůzku označil za náročnou především z hlediska jídla. „Snědl jsem asi tři řízky, bramborový salát, koláče a šunku od kosti,“ dodal.

Hlavním tématem debaty s prezidentem byl podle Babiše státní rozpočet. „Pan prezident se chce zůčastnit projednávání na vládě. Paní ministryně si to přeje už 19. září,“ zmínil vývoj kolem plánování státní kasy pro rok 2019.

„Důležité je, že rozpočty většinou končí vyrovnané. 2016 byl vysokopřebytkový, 2017 de facto vyrovnaný,“ řekl k novému plánu ministryně Schillerové, která schodek chce snížit o 10 mld. na 40 mld. Prezident Zeman ale požaduje v době ekonomické prosperity rozpočet alespoň vyrovnaný.

Volné křeslo v Černínu

Babiš se se Zemanem bavil také o stále volném postu minsitra zahraničí, které zastává ministr vnitra Jan Hamáček. Babiš v tom zásadní problém nevidí. „Z hlediska kvality náměstků je na tom (ministerstvo zahraničí) velice dobře. Nedá se říct, že by to mělo negativní dopad,“ míní. „Pan Hamáček se zavázal, že to vyřeší. Je pravda, že by bylo dobré, to vyřešit. Očekávám, že to řešení bude v řádu týdnů na stole. Pan prezident žádná doporučení v tomto směru nedal,“ dodal.

Zeman se s Babišem naposledy setkal v červenci, schůzky se tehdy účastnila i ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Červencová debata se věnovala státnímu rozpočtu a Zeman poté podpořil odmítavý postoj Babiše a Schillerové k plošnému růstu platů ve veřejné sféře o deset procent, který požadují odbory. 

12. září si pak pozval Zeman na Hrad nejvyšší ústavní činitele, aby s nimi probral zahraniční otázky. Pozvánku dostal opět premiér Babiš, předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD), předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček a ministr zahraničních věcí. „Podle mých informací by předseda Senátu tou dobou měl být v zahraničí, takže by měl být omluven,“ poznamenal ke schůzce Ovčáček.

Video  Pietní akt k výročí sovětské okupace provázel pískot pro Babiše. A bývalí klienti H-Systemu se zatím nemusí stěhovat.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Poche na ministerstvu zahraničí působí jako politický tajemník. Menší vládní strana se bude personální situací na ministerstvu zahraničí zabývat na pátečním jednání svého předsednictva.

Schůzka se koná v týdnu, kdy se Babiš chystá na návštěvu Itálie a Malty, kde chce jednat o evropském boji proti nelegální migraci. Babiš a Zeman sdílejí odmítavé stanovisko k přerozdělování migrantů mezi členské země Evropské unie, na které tlačí právě Itálie.

marmat ( 28. srpna 2018 00:00 )

Redakce zakázala nik trolli rodiny zdenekk43 tatazdenekk zdenekk a nasadila esa junexil, molik, agentbures68, různé komunisty-tichého, pravého prtaveho??? SNAD se jedná o speciální zadání /objednávku super výhodnou ale každopádně naprosto nemluvitelnou.......vysledkem je totálně zakopana laťka.

marmat ( 27. srpna 2018 23:41 )

Kluci trolli zkuste si aspoň jednou zahrát "na diskutery". Tohle je dětský souboj že školní jídelny mezi sebou...... K jakémukoliv článku o čemkoliv!!!!!

marmat ( 27. srpna 2018 23:29 )

OBROVSKÁ síla vaší "myšlenky"!!!

marmat ( 27. srpna 2018 23:23 )

Píše se to scházelo....Ale hlavně tohle "SCHÁZELO" strašně dlouho nekuřákovi...poslednich 20 let pan premiér vydržel nekouřit, jen aby vyměnil cigáro za cokoliv šmrncovnejsiho. Je to jako scéna s kozackami z "Pelíšků"!!!

marmat ( 27. srpna 2018 23:07 )

A to je řadu měsíců tahle trolli honička.... ZOUFALÁ ÚROVEŇ ... za stoprocentní asistence redakce... Pravidla diskuze totálně vyignorovana/vyf.kovaná!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa