Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

O kolik si polepší učitelé a nepedagogové? Babiš slíbil vyšší platy ve školách

Autor: ČTK - 
24. srpna 2018
12:31

Platy nepedagogických pracovníků ve školství by v příštím roce měly vzrůst o deset procent. Premiér Andrej Babiš (ANO) to dnes slíbil zástupcům školských odborů, uvedla Česká televize. Návrh rozpočtu školství dosud počítal s růstem platů nepedagogů o šest procent.

„Dohodli jsme se dnes se školskými odbory, že od 1. 1. 2019 navýšíme učitelům platy o 15 procent a nepedagogickým pracovníkům o 10 procent. Držíme dohody, které jsme pracovníkům ve školství dali. Kvalita vzdělání a spokojení učitelé a další pracovníci jsou to nejdůležitější pro naše děti,“ napsal premiér Andrej Babiš na Twitteru.

Podle šéfa odborů Františka Dobšíka se dnes zástupci odborů sešli na jednání s premiérem, ministrem školství Robertem Plagou (ANO) a ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO).

Zástupci vlády je ujistili, že platí současný návrh rozpočtu, který zohledňuje především růst platů učitelů od ledna o 15 procent. Po započtení částky na platy nepedagogů by se celkově měl rozpočet školství v příštím roce zvýšit o 26,4 miliardy korun na 195,5 miliardy korun.

Slibované navýšení o desetinu se netýká ostatních nepedagogických pracovníků ve veřejné správě, pro které vláda navrhuje šestiprocentní růst sumy na platy.

Ministr školství Plaga ve čtvrtek novinářům řekl, že by pro ně chtěl vyjednat ještě dalších 800 milionů korun navíc, aby se platy mohly zvednout o deset procent. Například polovina školníků brala loni podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí méně než 18 412 korun a stejný podíl vedoucích školních jídelen měl méně než 23 781 korun, přičemž průměrná mzda v Česku činila 29 504 korun hrubého měsíčně.

Dobšík dnes ČTK řekl, že školské odbory slibované navýšení platů vítají, stejně jako růst rozpočtového výhledu regionálního školství na roky 2020 a 2021. Chtěly by ale, aby se platy zvedly už v tomto roce. Připomněl, že Sněmovna loni ve svém usnesení doporučila vládě, aby pracovníkům ve školství přidala od letošního září.

„Pokud to myslí s prioritou školství vážně, byl by dobrý signál, dát už něco v tomto roce,“ uvedl Dobšík. Zástupci vlády se tomu ale brání. Podle nich nejsou výsledky státního rozpočtu v tak dobrém stavu, jako to bylo loni, kdy platy také rostly, řekl odborář.

pajaad ( 24. srpna 2018 15:22 )

No jo sliby se slibujou a blázni do Babiše jako vy se radujou...

pajaad ( 24. srpna 2018 15:19 )

horolysá, Babiš vám přidal jen 40 Kč a jednorázově 1000 Kč, je vidět, že za Kalouse jste v důchodu nebyl-la, protože za Kalouse a jeho pár let působení se důchody zvedly o necelé 4000 Kč, takže nelžete tu národu..a vyhledejte fakta. Babiskony slíbil vloni přidat zdravotníkům a proto teď drží stávkovou pohotovost, asi jim přidal hodně...co..

petrpupkin ( 24. srpna 2018 14:31 )

Ať přidají všem stejně,tolik kolik přidají důchodcům tak ať dají všem,všichni jsou to lidé ze stejnými potřebami a chtějí žít důstojně.

kraken110 ( 24. srpna 2018 13:59 )

Chyt se pořádné práce a makej Jani

ianadruhou ( 24. srpna 2018 13:18 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa