Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Kalousek skončil na operačním sále: Akutní operace břicha trvala hodiny

Autor: Jakub Veinlich - 
16. srpna 2018
10:24

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek skončil ve vojenské nemocnici. Podle informací Blesk Zpráv prodělal kvůli krvácení akutní operaci břicha. Komplikace potvrdil redakci jeho blízký spolupracovník. V nemocnici Kalousek bude zhruba týden, a nestihne tak zřejmě mimořádnou schůzi Sněmovny kvůli důchodům. 

„Je to tak – byl na zákroku. Měl problém s tenkým střevem, což si vyžádalo několikahodinovou operaci,“  potvrdil redakci Blesk Zpráv Kalouskův spolupracovník. 

Zákrok se prý povedl a v tuto chvíli je jindy rázný politik na pokoji, kde si poleží zhruba týden. 

„Nebylo to plánované, měl náhlé potíže, takže operace byla nutná,“  doplnil náš zdroj a dodal, že si Kalousek stěžoval na bolesti v břiše. 

Kalousek: Na schůzi nepřijdu

„Můžu vám potvrdit, že jsem skutečně po operaci, jsem v naprosto vynikající péči zdravotníků Vojenské nemocnice. Jakékoliv další podrobnosti ale sdělovat nebudu,“ řekl Kalousek Blesk Zprávám z nemocničního lůžka unaveným hlasem.   

Kvůli náhlé operaci tak předsedovi klubu TOP 09 uteče mimořádná schůze Poslanecké sněmovy, která je svolaná na 22. srpna kvůli navyšování důchodů. Vedení poslaneckého klubu tak dočasně převezme jeden z místopředsedů. Buď Markéta Pekarová Adamová, nebo František Vácha. 

„To, že nebudu na mimořádné schůzi, mi samozřejmě líto je. Už teď je vidět, že je to vyloučené, že tam nebudu moct být,“ dodal Kalousek s tím, že kdy se vrátí do práce, v tuto chvíli nechce odhadovat.  

Naposledy o sobě dal Kalousek veřejně vědět v úterý. Kdy se na Twitteru opřel do předsedy KSČM, který zpochybnil, že by za okupací Československa stáli v roce 1968 Rusové. 

„Drzost komunistů nemá hranice. Teď už jen čekám, kdy  Andrej Babiš řekne, že za invazi můžu já. Koneckonců, psát už jsem tenkrát uměl,“ reagoval Kalousek v úterý. Dost možná už s bolestmi v břiše.

Po Sněmovně s holí

V květnu Kalousek kulhal po Poslanecké sněmovně o holi. Při tenise si natrhnul lýtkový sval. „V hospodě by se mi to nestalo,“ zažertoval tehdy pro Blesk Zprávy někdejší šéf státní kasy.

Osudným se mu stal zápas krajského přeboru Bechyně – České Budějovice. Ač se  prý normálně před zápasem protahuje, tentokrát to nejspíš podcenil. „Trochu jsem si natrhnul lýtkový sval, nic vážného,“ popsal své zranění.

Zápas nakonec skrečoval a skončil v rukou lékaře.

Problémy s páteří 

Zdravotní komplikace měl před časem také bývalý šéf české diplomacie Martin Stropnický (ANO). I on byl stejně jako Kalousek ve vojenské nemocnici. Dlouhodobě ho totiž trápí krční páteř, kvůli které musel dokonce rušit svůj pracovní program. Nechodil na vládu, chyběl i v Poslanecké sněmovně, a na poslední chvíli dokonce zrušil cestu do Vatikánu, odkud měl s delegací přivézt ostatky kardinála Josefa Berana.

„Z důvodů doléčení potíží s krční páteří rozhodl ošetřující lékař ministra Martina Stropnického vyměnit ambulantní péči za několikadenní hospitalizaci,“ popisovala letos v dubnu Stropnického absenci mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

Delegaci ve Vatikánu tak vedl tehdejší ministr kultury Ilja Šmíd. Problémy Stropnického s krční páteří ale nejspíš ještě pokračovaly. Redaktoři Blesku totiž viděli dnes už bývalého ministra a poslance hnutí ANO sedět v Poslanecké sněmovně s cestovním polštářkem okolo krku. Patrně páteři stále ulevuje.

Podle informací Blesk Zpráv se Stropnický chystá na diplomatickou misi v Izraeli. Měl by tam působit jako český velvyslanec. Do Izraele se přitom v listopadu chystá na oficiální návštěvu také prezident Miloš Zeman. Jestli už tou dobou bude Stropnický velvyslancem, není zatím jasné. Česká vláda jeho jmenování schválila, teď čeká, až mu v Izraeli udělí takzvaný agrément – tedy pověřovací listinu přijímajícího státu, který tak souhlasí, aby diplomat zastupoval na jeho území svou zemi.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa