Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nejnovější majetková přiznání politiků: Kdo je ve vatě a kolik má Babiš na kartě

  • Autor: Jakub Kopřiva - 
    28. 7. 2018
    05:01

    Luxusní auto za milion, hodinky jen o něco málo levnější, ale i dluhy a hypotéky. To všechno uvedli zákonodárci v nejnovějších majetkových přiznáních, která museli odevzdat do tohoto měsíce. A zatímco někteří se tváří jako chudí příbuzní, najdeme v parlamentních lavicích i několik skutečných pracháčů.

  • 1.Andrej Babiš (ANO)

    Předseda vlády je druhým nejbohatším Čechem. A podle toho také vypadá jeho majetkové přiznání, kde například uvádí nemovitost – nejspíš jeho průhonickou vilu – za 62 milionů korun a jiné nemovitosti za téměř 10 milionů. Další peníze má Babiš v pohledávkách, kde suma činí zhruba 149 milionů a na účtu a pojištění má dalších 145 milionů korun. Aby dobře reprezentoval, má k tomu auto Audi A8 v hodnotě 3,5 milionu nebo luxusní hodinky Vacheron Constantin za bezmála milion.

    Andrej Babiš má na kartě 145 milionů. Andrej Babiš má na kartě 145 milionů. | Reuters

  • 2.Tomio Okamura (SPD)

    Ani místopředseda Sněmovny a šéf SPD si nežije špatně. Podle uváděných majetků má Okamura na účtu přes 23 milionů korun a dalšího 1,5 milionu
    na penzijním připojištění. K tomu si za zhruba dva měsíce přišel na cca
    3,5 milionu korun. Na dotaz Blesku, kde horentní sumu vzal, nereagoval, nedávno však prodal své dva byty. Ale ani politikovi se nevyhnuly dluhy.
    Splácí totiž hypotéku ve výši 4,1 milionu korun. Tu ale nejspíš použil na
    stavbu svého netradičního tubusového domu, který roste na pražském
    Břevnově a který by se měl zařadit mezi architektonické unikáty.

    Tomio Okamura staví tubusový dům. Tomio Okamura staví tubusový dům. | Foto Blesk - Jakub Poláček

  • 3.Karel Schwarzenberg (TOP 09)

    Hlava kdysi mocného knížecího rodu také nemá o majetky a finance nouze. Exministr zahraničí uvádí, že na účtech má 44 milionů korun a k tomu automobil za 700 tisíc. Schwarzenbergům také patří panství se zámkem Orlík nebo zámek v rakouském městečku Murau a pozemky v Česku i zahraničí.
    A do toho Karel staví bytový dům v centru Prahy za 100 milionů korun. Odhaduje se, že celkový majetek rodiny je 4,5 miliardy. Ale kníže má také dluh, kdy uvádí úvěr ve výši 8,7 milionu. Jde o hypotéku na nákup pozemků a nemovitostí.

    Karel Schwarzenberg: Knížepán s hypotékou Karel Schwarzenberg: Knížepán s hypotékou | Foto Blesk - Martin Sekanina

  • 4.Pavel Juříček (ANO)

    V hnutí ANO je více boháčů než jen lídr Babiš. Mezi ně patří i poslanec Juříček, který šéfuje představenstvu firmy Brano vyrábějící autodíly. Jeho příjem činil z podnikatelské činnosti přes 25 milionů korun. Při svém nástupu do Sněmovny měl ještě závazek 22,5 milionu korun. Ten se mu ale povedlo zaplatit. A kde na takovou sumu vzal? „Úhrada z mých poprvé vyplacených dividend za 25 let,“ sdělil Blesku. Podnikatel patří mezi nejbohatší Čechy. Jeho majetek odhadl Forbes na 5,9 miliardy korun.

    Pavel Juříček Pavel Juříček | Profimedia

  • 5.Jiří Bláha (ANO)

    Poslanec a majitel pekařské firmy Bláha uvádí v majetcích sumu přes 19 milionů korun. A tomu ještě auto za půl milionu. „Já nemám vztah k penězům majetnický. Já je pořád investuji do firmy. Teď už je na účtu 11 milionů a další investice mě čekají,“ prozradil Blesku. A dodal také, že si ani nepotrpí na přílišný luxus. „K moři nejezdím, nemám na to čas a trenky mi stačí jenom jedny na den,“ prozradil na sebe podnikatel, který za dva měsíce vydělal téměř 450 tisíc korun.

    Jiří Bláha Jiří Bláha | archiv Blesku

  • 6.Ivo Valenta (Soukromníci)

    Senátor a vlastník sázkařského gigantu Synot rozhodně nemá hluboko do kapsy. Vždyť jen jeho sbírka starožitností má hodnotu 2,5 milionu korun. Na spořicím účtu uvádí sumu 15,4 milionu a podle přiznání mu další příjmy vynesly bezmála 380 milionů korun. K tomu má smlouvu o zápůjčce za 246 milionů. I Valenta ale dluží, a to skoro 157 milionů. Za co, ale prozradit nechtěl. „Jednotlivé položky pan senátor nebude blíže komentovat,“ vzkázala Blesku mluvčí Synotu Magda Pekařová.

    Ivo Valenta dluží majlant, ale neřekne za co. Ivo Valenta dluží majlant, ale neřekne za co. | Blesk:Krivan Ladislav Krivan

  • 7.Adam Vojtěch (ANO)

    Když nastupoval v roce 2017 do Sněmovny, uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO), někdy kvůli své mužné kráse nazývaný »Ken«, že má hypotéku 2,3 milionu korun. Jenže v průběžném oznámení, které mapuje období do prosince 2017, ji už neměl. Podle šéfa rezortu je to ale prosté. „Hypotéka byla převedena na mou přítelkyni. Šlo o hypotéku na byt v jejím vlastnictví, kterou splácela i ona,“ uvedl pro Blesk. A důvod? Podle Vojtěcha má prý jeho partnerka takové příjmy, že už může byt platit sama.

    Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch převedl hypotéku na přítelkyni. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch převedl hypotéku na přítelkyni. | Foto Blesk - Alexandr Malachovský

  • 8.Radim Fiala (SPD)

    Nejzadluženějším poslancem je Radim Fiala (SPD), který má závazky za skoro 12 milionů korun. Část tvoří hypotéky a dalších 7,6 milionu korun si půjčil od firmy B.S. – KINGS, která nabízí bezpečnostní služby. Jenže v té je Fiala společníkem. „Šlo o převod obchodního podílu. Vznikl mi závazek vůči společnosti B.S.,“ okomentoval pro iDnes.cz politik.

    Radim Fiala (SPD) dluží nejvíc. Radim Fiala (SPD) dluží nejvíc. | Blesk:Jakub Poláček

bullshit ( 29. prosince 2018 15:05 )

To je svatá pravda ale jen pokud peníze vydělali poctivým způsobem. Pokud jsou peníze z úplatků, zlodějin (byť na hraně zákona), cinknutých státních zakázek, vyplacených dotacích díky upraveným zákonům jen pro někoho atd. pak je to věc nás všech...

Filipp ( 29. července 2018 18:42 )

Já si myslím že je to každého věc co má a nemá a přeji jim to

osinek ( 29. července 2018 16:48 )

Koho stíhá policie za pokus o finanční podvod v kauze Čapí Hnízdo? Není to náhodou Babiš, jeho rodinní příslušníci a manažeři Agrofertu, kteří jsou obviněni z finančního podvodu v kauze Čapí Hnízdo? Kalouska, kterého nemusím,policie a státní zastupitelství nestíhají!! Navíc,nevíš,že státní zastupitelství spadá pod ministertvo spravedlnosti? Po volbách v r.2013 do nynějška byli ve funkci ministra spravedlnosti totiž pouze členové Hnutí ANO!! Proč ministerstvo spravedlnosti a státní zastupitelství "nevyjely" po Kalouskovi, pokud něco ukradl? Proč Kalousek nebyl obviněn a není stíhán? Není ti trapně grale, že se těmi svými žvásty zesměšňuješ? Navíc, pokud obviňuješ Kalousk ze zlodějin,měl bys na to upozornit policii? Pokud nic nepodnikneš jde o prachsprostou pomluvu..... Ty to nevíš "experte"?

osinek ( 29. července 2018 16:19 )

Celosvětověznámý ekonomický magazín Forbes, který již desítky let sestavuje seznam DOLAROVÝCH MILIARDÁŘŮ ve světě, před par týdny uvedl,že za 5 let- po parlamentních volbách v r.2013 roce se Babiš stal ministrem financí- se zvýšila hodnota Babišova majetku o víc než o 1oo% na nynějších cca 88 miliard korun!!! Analytici a investigativní novináři. kteří ostře kritizují Babišův (prý) obludný konflikt zájmu, dávají tento neskutečný nárůst Babišova majetku do souvislosti s jeho vstupem do vlády. V uplynulých letech se totiž prudce zvýšily státní dotace pro Agrofert (Bbišvo impérium dostává nejvyšší dotace v této zemi), Agrofert dostal vysoké investiční pobídky a současně i daňové úlevy! To se to Agrofertu podniká, když Babiš z titulu funkce ministra financí může přímo ovlivňovat výši dotací a daňových úlev pro firmy. Doporučuji pologramotným "expertům" jako Lubo ern,gral drakulina přečíst příslušné články v Hospodářských novinách, Právu, aktuálně .cz, v týdenících Ekonom nebo Euro (všechno seriozní tisk) o tom jak Andy čerpač bohatne na úkor státní kasy, zejména od vstupu Hnutí ANO do vlády. Forbes má v Praze pobočku a jejím šéfem je seriozní novinář Petr Šimůnek. Babiš a též vedení Agrofertu na informaci Forbesu o neskutečném navýšení hodnoty Babišova majetku nereagovali. Proč asi? Informaci Forbesu zveřejnily skoro všechny deníky, český rozhlas a česká televize

raduzkaxxx ( 28. července 2018 13:14 )

On je čistý jak lilie a taky denně pije jenom čistou vodu a žádný alkohol. Dodržuje prostě jenom pitný režim a nezdržuje se v místech kde je sucho.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa