Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Osud českých diplomatů vyhoštěných z Moskvy kvůli novičoku: Nové úkoly, návrat nejistý

Autor: Jakub Veinlich - 
1. srpna 2018
06:01

Údajné otrávení dvojího agenta Sergeje Skripala a jeho dcery má stále diplomatickou dohru. Poté, co Velká Británie obvinila z útoku Rusko, vyhostily některé evropské státy jeho diplomaty. Moskva odpověděla stejným tahem. Stažení čeští diplomaté plní podle ministerstva zahraničí zatím jiné úkoly.

77 dní. Přesně tak dlouho trvá „diplomatická válka“ mezi Ruskem a některými evropskými státy. Kvůli údajné otravě novičokem, jejímž cílem měl být v Londýně agent Skripal a jeho dcera, jsou některé ambasády chudší o část diplomatů. A to jak na území Evropy, tak i v Rusku.

Impuls k vyhoštění přišel poté, co z otravy agenta a Skripalové Londýn obvinil právě Moskvu. Vybrané státy tak udělaly solidární krok vůči Británii. Jak dlouho budou například tři čeští pracovníci chybět na naší ambasádě v Rusku, ale není zatím jasné.

„Jakkoliv se jednalo o výjimečný diplomatický krok, z hlediska fungování české zahraniční služby nejde o mimořádnou situaci,“ řekla Blesk Zprávám mluvčí českého ministerstva zahraničí Irena Valentová. Úřad je prý zaměstnal zatím jinak. „Příslušní pracovníci již plní nové úkoly,“ dodala mluvčí.

O jaké konkrétní úkoly se může jednat, už mluvčí neprozradila. O nic převratného ale podle bývalého ministra zahraničí nejspíš nepůjde.

Analýzy a nebo také nic

„Nebudou to žádné závratné úkoly. Možná že píšou někde nějaké analýzy, neexistuje na to žádné obecné pravidlo,“ řekl Blesk Zprávám Cyril Svoboda, který je dnes zároveň poradcem premiéra Andreje Babiše. Nevyloučil také, že diplomaté nedělají nic. Vše prý záleží na rozhodnutí příslušného ministra či vedoucího úřadu.

Video  První rozhovor Julie Skripalové po otravě: Léčba byla pomalá, bolestivá.  - Reuters
Video se připravuje ...

Stav, kdy nebudou všichni zástupci na české, ale i ruské ambasádě, může podle Svobody trvat i několik měsíců. Evropské státy budou ale téměř jistě postupovat jednotně. „Určitě se situace koordinuje. Může se ale stát, že se některý ze států rozhodne tento nestandardní stav napravit individuálně po své linii. Ale spíš jde o symbolické gesto ukázat, že v Unii je v tomto většinová shoda,“ odhaduje Svoboda.

Návrat bude nejspíš společný

Zda se už náhodnou nevrátili vyhoštění ruští diplomaté zpět do Prahy, se redakce pokoušela zjistit přímo na ruské ambasádě. Mluvčí ale zatím na dotaz nereaguje. „To se vždy dělá recipročně kus za kus,“ popsal diplomatickou praxi Svoboda.

Kromě Česka vypověděly dohromady 150 ruských diplomatů také například Austrálie, Kanada, Německo, Francie, Itálie, Španělsko, Polsko, Ukrajina, skandinávské země či tři pobaltské republiky. V případě čtyř zemí – Belgie, Maďarska, Gruzie a Černé Hory – si Moskva vymínila právo vyhostit stejný počet diplomatů v budoucnu.

ivoadller ( 1. srpna 2018 17:05 )

allahakbar - Asi jde ten klaun zdenekk do sebe. A taky přiznal že je rudý šmejd, ale to jsme věděli už dávno.

aIIahakbar ( 1. srpna 2018 17:03 )

Ano, jsi kretén, zdenkku!!! Konečně jsi o sobě napsal čistou pravdu.

aIIahakbar ( 1. srpna 2018 15:19 )

A kolik vás místních buranů tam vlastně je?

honza54.. ( 1. srpna 2018 14:38 )

já si počkám, až se zde vyblinká partyzánka zdenekk ve svých dvaceti podobách

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa