Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Poslanci chtějí „grilovat“ Sobotku s Bakalou kvůli OKD, ani jeden asi nedorazí. Víme proč

Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
23. července 2018
06:05

Poslanecká vyšetřovací komise začne v pondělí s výslechy k okolnostem převodu státních akcií OKD na soukromníky. Předvolala si 27 svědků, mezi nimi i expremiéra Bohuslava Sobotku a Zdeňka Bakalu. Ani jeden si předvolání k výslechu přímo v Poslanecké sněmovně podle informací z pátečního odpoledne nepřevzali, zjistily Blesk Zprávy.

Výslech 27 předvolaných za týden a kousek. Smělý plán, který měli členové vyšetřovací komise při jejím ustanovení. Jenže léto a dovolené, zdá se, jsou pro mnohé důležitější. Těsně před víkendem evidoval tajemník komise už sedm omluvenek. Zda přijdou další, se uvidí až během pondělka.

„Doručenky o převzetí bychom měli znát v průběhu pondělka – pokud někdo předvolání nepřezval, budeme muset zvolit náhradní cestu doručení,“ řekl Blesk Zprávám šéf komise Lukáš Černohorský (Piráti).  

Bakalu a Sobotku budou poslanci předvolávat znovu

Bývalý premiér Bohuslav Sobotka  (ČSSD) byl v době privatizace OKD ministrem financí, na jehož bedrech stála privatizace důlní společnosti. I on proto dostal předvolání. Jenže poslanci se ho snaží dostat alespoň na čas zpět do Sněmovny podle všeho zatím marně.

„Zatím jsem neviděl doručenku. V pátek jsme měli na výboru v tabulce stále poznámku, že nemá převzato,“ řekl Blesk Zprávám Černohorský. Dodal ale, že většině předvolaným končila lhůta pro převzetí dokumentů práve v pátek. Případné doručenky by tedy pošta měla do Sněmovny dodat dnes.

„Pokud jsem se dozvěděl dobře, tak u pana Bakaly zatím předvolání do pátku také nikdo nepřevzal. Takže i tam budeme muset řešit alternativní způsob doručení,“ dodal Černohorský k dalšímu známému jménu, které nutně potřebují k vyřešení privatizace poslanci vyslechnout. Na seznamu svědků je také další z bývalých premiérů a šéfů ČSSD Vladimír Špidla.

Vyšetřovatelé pracují přímo mezi poslanci

S výslechy pomáhají komisi dva aktivní vyšetřovatelé. Jména ale Černohorský raději prozradit nechtěl. Nejde prý ale rozhodně o Roberta Šlachtu – bývalého šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, o kterém se v minulosti spekulovalo.

„Jsou to dva zkušení vyšetřovatelé, jeden přímo z policejního ředitelství a druhý z Národní centrály proti organizovanému zločinu. Oba jsou v aktivní službě,“ doplnil šéf komise.

Video  Zeman vzkazuje z Lán: Bakala je gauner a podvodník  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Všichni předvolaní si mohou vzít stejně jako k soudu nebo na policii i před poslance své advokáty. Původní plán komise byl, že všechny předvolané vyslechne nejpozději v průběhu července. Jenže některé omluvenky sahají až za prázdniny.

„Někteří dotyční nám dali vědět, že se do České republiky vrátí až v průběhu září, takže konec výslechů očekávám až někdy v září, maximálně začátkem října,“ dodal pro Blesk Zprávy Černohorský s tím, že komise by své závěry měla předat k projednání na plénum celé Sněmovně nejpozději do 12. října.

Co je třeba vyšetřit?

28. června už před komisí vypovídal o okolnostech privatizace náměstek ministryně financí Ondřej Landa a také zástupci společnosti Residomo (dříve RPG Byty), která je majitelem 43.000 bytů původní OKD. Byty jsou od loňska zárukou za dluhopisy společnosti ve výši 680 milionů eur (zhruba 17 miliard korun), jejichž pomocí společnost refinancuje původní dluhy, které převzala spolu s byty.

Členové komise mají prověřit převod státních akcií OKD do vlastnictví jiných osob, zejména prodej minoritního podílu v roce 2004. Komise se zaměřuje také na snížení základního jmění černouhelné společnosti v druhé polovině 90. let, kterým stát přišel o možnost firmu kontrolovat. Předmětem poslaneckého zkoumání je také plnění závazků nabyvatelem akcií ze smlouvy z roku 2004 a příčiny úpadku OKD. Výsledky má předložit plénu na podzim příštího roku.

Minoritní podíl v OKD získala za 4,1 miliardy korun skupina Karbon Invest, která už část akcií držela. Podle žalobce byla tehdejší cena státního podílu nejméně 9,8 miliardy, při prodeji tedy vznikla škoda přes 5,7 miliardy korun. Kauza je také projednávána soudy.

Video  Jak šel čas s OKD: Od chlebodárce pro 100 tisíc lidí ke krachu  - David Budai, Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Podnikatelé Viktor Koláček a Petr Otava, kterým Karbon Invest patřil, prodali OKD po dvou měsících investiční skupině RPG Industries vedené Bakalou. Tehdejší prodejní cena firmy se podle různých zdrojů pohybovala od devíti do 12 miliard korun. Později se majitelem OKD stala firma vlastněná třemi britskými investičními fondy. Loni se OKD dostala do insolvence, akcie nástupnické společnosti v dubnu převzala státem vlastněná společnost Prisko.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gabreta ( 23. července 2018 12:18 )

Na to, musela bejt politická vůle, něco řešit. Máš představu, že jí měli politici z ODS, ČSSD, KDU-ČSL a TOP 09, kteří v tom sami byli namočení??

panamira ( 23. července 2018 11:58 )

Celou dobu drželi basu a teď divadélko ????

Boby01 ( 23. července 2018 09:56 )

 Nic se nestane, nic se nevyšetří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa