Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Komise k OKD s Ferim, Zaorálkem či Klausem ml. chce řešit i byty. Jak pokročil soud?

Autor: simao, ČTK - 
7. února 2018
12:48

Čtením listinných důkazů dnes u soudu pokračovalo jednání v případu privatizace těžební firmy OKD. Další jednání bude 23. února, kdy u soudu zazní některé pasáže z dokumentu, který se zabýval přípravou privatizace. O měsíc později by pak mohl před soudem vystoupit poslední plánovaný svědek. Privatizací OKD se nyní nově zabývá také sněmovní vyšetřovací komise. Ta si vyžádala dokumenty od ministerstva financí, Úřadu vlády i od Bezpečnostní informační služby. Osloví také Evropskou komisi.

Soud se kauzou zabývá dva a čtvrt roku. Prodej akcií OKD schválila v roce 2004 vláda Stanislava Grosse (ČSSD). Podíl získala za 4,1 miliardy korun skupina Karbon Invest. Podle státního zástupce však byla tehdejší cena státního podílu nejméně 9,8 miliardy, a tak vznikla při prodeji škoda přes 5,7 miliardy korun.

Podnikatelé Viktor Koláček a Petr Otava, kterým Karbon Invest patřil, prodali OKD po dvou měsících investiční skupině RPG Industries vedené Zdeňkem Bakalou. Tehdejší prodejní cena firmy se podle různých zdrojů pohybovala od devíti do 12 miliard korun.

Obžalobě čelí znalec Rudolf Doucha, který vypracoval posudek ohledně ceny státního podílu. Na lavici obžalovaných dále sedí dva bývalí místopředsedové Fondu národního majetku Pavel Kuta a Jan Škurek, kteří měli privatizaci na starosti.

Všichni obžalovaní vinu odmítají. Argumentují mimo jiné tím, že fond byl pouhým administrátorem privatizace a odpovědnost za cenu prodávaného státního podílu nesla ministerstva financí a průmyslu. Ministrem financí byl tehdy Bohuslav Sobotka (ČSSD), který bývá kvůli privatizaci OKD terčem kritiky a který má v trestní věci postavení svědka. Výtky odmítá, vláda podle něj OKD prodala za nejvyšší nabízenou cenu.

Feri: Bude komise bezzubá?

Poslanci v nově vzniklé vyšetřovací komisi se přitom shodli na tom, že by probrali okolnosti, za jakých stát přišel v 90. letech o většinový podíl v OKD, okolnosti privatizace menšinového podílu v roce 2004 a nedávného úpadku černouhelné firmy.

Komise by se měla zaměřit také na byty OKD. Podle Josefa Hájka (ANO) by měla zjistit, zda existuje možnost, aby desítky tisíc bytů OKD včetně pozemků získal stát zpět do svého vlastnictví. Lubomír Zaorálek (ČSSD) upozornil na to, že komise by měla zkoumat historii 27 let. Chce se zaměřit na údajné vyvádění peněz ze společnosti.

Až po prostudování dokumentů se komise podle předsedy Lukáše Černohorského (Piráti) rozhodne, které lidi si pozve na slyšení. Člen za KSČM Leo Luzar upozornil na to, že některé doklady k OKD už ve Sněmovně jsou. Zpracoval je Úřad vlády a ministerstva v reakci na usnesení dolní komory v minulém volební období.

 

Další člen Dominik Feri (TOP 09) mluvil o bezzubosti komise v případě, že se zkoumáním nebudou pomáhat odborníci. Schůze sněmovní komise by měly být veřejné. Členové se shodli na tom, že by jednání uzavřeli jen v případě potřeby. Komise se opět sejde ve čtvrtek 1. března. Výsledky by měla předložit plénu do deseti měsíců od založení, tedy na podzim.

hejhej ( 8. února 2018 08:52 )

Ten kluk s hlavou jak rozzuřený smeták ničemu nerozumí a do všeho kecá. Je odporný , především, že hájí násilnické muslimy a pak, že je v TOP09. Nedá se na něho dívat ani poslouchat.

pupi ( 8. února 2018 00:24 )

A co tam dělá ten Tepliký květák ? To jim tam bude obíhat gumu kolem tenek !!!

sores ( 7. února 2018 15:10 )

To jsou tedy kousky,potkat tu gorilu černou(ten snad zdrhnul z pralesa) a Klause tak je po mně!

zadnice ( 7. února 2018 15:00 )

Bakala se všem stejně jen vysměje. Dobře ví, že tento "stát" na něj prostě nemá!

denneter ( 7. února 2018 13:54 )

Vyšetří leda tak kulový s přehazovačkou, Kašpárci.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa