Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Ztráta miliard u OKD nemá viníka, rozhodl soud. Osvobodil úředníky, svědci zemřeli

Autor: ČTK - 
7. května 2018
11:35

Soud zprostil viny znalce Rudolfa Douchu, který vypracoval posudek ohledně ceny státního podílu v těžební společnosti OKD, jenž vedl k údajně nevýhodnému prodeji firmy. Pokud udělal chyby, neudělal je úmyslně, řekl soud. Osvobodil i oba bývalé místopředsedy Fondu národního majetku (FNM) Pavla Kutu a Jana Škurka, kteří měli privatizaci na starosti. Podle soudu nebylo prokázáno, že je skutek trestným činem. Verdikt padl po dvou a půl letech od začátku hlavního líčení, zatím není pravomocný. Státní zástupce se proti němu na místě odvolal.

Doucha podle obžaloby vypracoval hrubě zkreslený posudek, kterým výrazně ovlivnil ocenění firmy směrem dolů, jelikož do něj nezahrnul dceřiné firmy, různé další majetky a hrubě podhodnotil cenu 40 tisíc bytů, které OKD vlastnila. Podle soudu ale obžaloba obsahuje řadu nedostatků. Byla navíc podána až deset let po prodeji společnosti, upozornila soudkyně. Někteří důležití svědci tak v mezidobí zemřeli.

Podle soudkyně postupoval Doucha podle svého odborného přesvědčení. Chyběl u něj také úmysl, uvedla soudkyně. Dodala, že posudek nesloužil k určení tržní ceny, měl sloužit k určení minimální částky pro další jednání. „Pokud by byl oceněn na vyšší částku, podíl by vůbec nemusel být prodán,“ uvedla soudkyně.

Kuta se Škurkem vypracování posudku zadali. Státní zástupce pro ně na konci dubna navrhl podmíněné tresty a zaplacení způsobené škody.

Video  Jak šel čas s OKD: Od chlebodárce pro 100 tisíc lidí ke krachu.  - David Budai, Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Státní zástupce: odůvodnění je neobjektivní

Odůvodnění soudkyně Ivy Fialové je podle státního zástupce Tomáše Černého velmi neobjektivní. S osvobozujícím rozsudkem nesouhlasí a na místě se proti němu odvolal.

„S rozsudkem zcela zásadně nesouhlasím a to dnešní ústní hodnocení považuji za velmi neobjektivní. Vyčkáme nicméně na písemné odůvodnění soudu a poté bude odůvodněno odvolání státního zástupce,“ řekl novinářům po vyhlášení rozsudku Černý.

Fialová dnes uvedla, že přípravné řízení bylo vedeno ledabyle a soud si některé dostupné důkazy musel obstarat sám. Černému také vytkla, že obžalobu podal až po deseti letech od prodeje firmy, v roce 2014.

„Soud kritizoval to, že obžaloba byla podána po deseti letech. Podotýkám, že skutek se stal v roce 2004, teprve v roce 2011 bylo trestní oznámení, na základě kterého trestní orgány konaly,“ upozornil ale Černý. Na další dotazy odpovídat nechtěl. „Nechtěl bych to komentovat přes média, podrobně to odůvodním ve svém odvolání,“ dodal žalobce.

Do OKD se namočil Gross i Sobotka

Prodej akcií OKD schválila v roce 2004 vláda Stanislava Grosse (ČSSD). Státní podíl získala za 4,1 miliardy korun skupina Karbon Invest. Podle státního zástupce Tomáše Černého však byla tehdejší cena státního podílu nejméně 9,8 miliardy, státu tak vznikla při prodeji škoda přes 5,7 miliardy korun.

Ministrem financí byl v té době pozdější premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který bývá kvůli prodeji OKD terčem kritiky a který má v trestní věci postavení svědka. Výtky odmítá, vláda podle něj společnost prodala za nejvyšší nabízenou cenu. Součástí privatizovaného majetku OKD bylo i 43 tisíc bytů, spravovaných společností RPG Byty.

Později se majitelem OKD stala v Nizozemsku registrovaná firma New World Resources (NWR), kterou od února 2016 ovládají tři britské investiční společnosti. Předloni se pak samotná firma OKD dostala do insolvence a soud ji poslal do úpadku.

V srpnu 2017 věřitelé OKD schválili plán reorganizace, který počítal s tím, že doly a provozní majetek budou vloženy do nové společnosti OKD Nástupnická, v níž 100 % akcií měla získat státem vlastněná společnost Prisko. Ta akcie OKD převzala letos začátkem dubna. Privatizací se nyní zabývá také sněmovní vyšetřovací komise.

marais ( 8. května 2018 10:56 )

Soud se měl zaměřit na prodej bytů a vyvlastnit je dodatečně. Jenže jak bylo postupováno u jiných privatizací?

mnpv ( 8. května 2018 08:19 )

A celá vláda odsouhlasila. Byli rádi, že se břemene zbavili, je to černá díra, určená k likvidaci, do které by se jen lily státní peníze

mnpv ( 8. května 2018 08:17 )

Tak že byty patřily podniku. Tak jaképak krádeže? Pouze jim ukončili nájemní poměr, pokud nechtěli dále pracovat pro podnik. To je snad úplně normální jednání.

agfor ( 7. května 2018 20:46 )

Šlo původně o podnikové byty a kdo ho chtěl dostat, tak se musel firmě upsat na 10 let. Podle toho pak s mini firma jednala, protože je měla jisté a nemohli nikam odejít.

mnpv ( 7. května 2018 18:52 )

Právě ta akce se celkem zdařila. V Česku uměli proletáři znárodňovat, vracet majetek bolí do dnes.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa