Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Napsal Zemanovi kvůli OKD. Podle Piráta je Bakala „mistr kliček“ a Sobotka byl naivní

Autor: Jaroslav Šimáček - 
16. dubna 2018
18:22

Ostře jste kritizoval Zdeňka Bakalu a k OKD máte coby vrcholný politik také co říct, napsal Pirát Lukáš Černohorský v dopise prezidentovi Zemanovi a požádal o osobní schůzku. Černohorský je předsedou Vyšetřovací komise k OKD, která se sejde tento týden již počtvrté. Co zatím zjistila a jak její předseda vnímá mimo jiné počínání Zdeňka Bakaly či zapojení expremiéra a někdejšího ministra financí Bohuslava Sobotky, prozradil v aktuálním komentáři pro Blesk Zprávy.

Ve čtvrtek se ke své čtvrté schůzce sejde Vyšetřovací komise k OKD. Vyslechne mj. insolvenčního správce OKD, kterým je Lee Louda. Těžební společnost je v úpadku, komise se snaží rozklíčovat, kdo za něj může a jakou měrou.

Aktuálně se řeší především prodej zbývajícího státního podílu v roce 2004, který stát prodal za 4,1 miliardy společnosti Karbon Invest, jenž tehdy již vlastnila větší část OKD - a která prodala po dvou měsících celou OKD za částku dle spekulací pohybující se mezi 9 a 12 miliardami společnosti RPG Industries Zdeňka Bakaly.

„Celá kauza OKD je neskutečně komplikovaná. Zatím jsme se nejintenzivněji věnovali té prostřední části kolem roku 2004 - tedy době prodeje minoritního podílu OKD. Máme pozvaného insolvenčního správce, který by nás měl seznámit s důvody pádu OKD, jak to vidí on,“ potvrdil Blesk Zprávám předseda vyšetřovací komise Lukáš Černohoský.

Pirátův dopis pro Zemana

Kvůli OKD se Černohorský dokonce rozhodl napsat na Hrad prezidentovi Milošovi Zemanovi. Odeslal jej 3. dubna. „Odpověď jsem ještě nedostal,“ říká Černohorský. „Učinil jsem tak z toho důvodu, že Miloš Zeman přece jen byl jedním z čelních představitelů v 90. letech, končil někdy v roce 2002 a již tou dobou se projednával prodej minoritního podílu OKD. Zajímaly mě informace, které má případně on, nebo které se dozvěděl,“ vysvětluje Černohorský.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček v pondělí na dotaz Blesk Zpráv, zda Zeman dopis obdržel a přijme Černohorského na schůzku, reagoval pouze slovy: „Odpověď očekávejte zítra.“ V úterý v 15:00 se totiž v Lánech sejde s prezidentem předseda Pirátské strany Ivan Bartoš. 

Černohorský přitom v dopise Zemanovi mj. uvádí: „Před soudem se zodpovídají pouze tzv. nižší šarže, zatímco klíčoví hráči, kteří se na úkor OKD obohatili, zůstávají mimo vyšetřování.“ Na lavici obžalovaných totiž usedli znalec Rudolf Doucha a bývalí místopředsedové Fondu národního majetku Pavel Kuta a Jan Škurek. Měl Pirát na mysli někoho konkrétního, kdo by tam měl sedět místo nich? „Mám určité podezření, ale přiznám se, že ta jména nyní nebudu říkat,“ podotýká poslanec od Pirátů.

Bakala je mistr kliček, míní Černohorský

Uhlobarona Zdeňka Bakalu, který OKD od Karbon Investu pořídil, označuje Černohorský za „mistra kliček“. „Zdeněk Bakala byl zjevně mistrem v hledání kliček, řetězení firem a balancování na hraně zákona,“ míní Černohorský.

K Bakalovi přitom Černohorský nyní pro Blesk Zprávy také říká: „Když se podíváme na všechny smlouvy, má všechno velice dobře právně podložené. A vždy, když mu hrozí nějaké nebezpečí, že by někde něco musel zaplatit, tak vše rychle prodá, převede se to do jiné společnosti apod. Co se týče morálního chování, to už je za hranou, ale co se týče trestně právní odpovědnosti, tam velmi balancuje na tenké hraně v některých věcech.“

Soud v kauze privatizace OKD: Na lavici obžalovaných usedli (zleva) znalec Rudolf Doucha a úředníci Pavel Kuta a Jan Škurek. Soud v kauze privatizace OKD: Na lavici obžalovaných usedli (zleva) znalec Rudolf Doucha a úředníci Pavel Kuta a Jan Škurek. | ČTK

Bakalovo jméno padlo i v dopise Zemanovi. „Jako poslanec jsem měl možnost vyslechnout si Váš inaugurační projev, během nějž zazněla i ostrá slova kritiky vůči Zdeňkovi Bakalovi, kterého jste obvinil z hospodářské kriminality,“ připomínal Černohorský, který věří, že k prošetření kauzy OKD je dnes větší politická vůle, než tomu bylo v minulosti.

Co řekl o Bakalovi Zeman během inaugurace

„Bohužel u nás je stále ještě jedna velká skvrna a ta skvrna se jmenuje Zdeněk Bakala. Chci upozornit, že se nejedná pouze o dnes před soudem stojící kauzu podivné privatizace OKD, ale že se jedná o daleko rozměrnější akci, protože podle odborných odhadů z OKD bylo dohromady vytunelováno 100 miliard korun. Mimochodem akcie OKD uvedené na burzu měly nominální hodnotu 400 korun a na konci klesly na hodnotu 20 haléřů za akcii. Jak velký to podnikatelský úspěch, že? Ale na druhé straně ještě těsně před krachem podniku, který zaměstnává 10 000 osob, Zdeněk Bakala inkasoval posledních 16 miliard korun na dividendách a přitom jen tak mimochodem stačil okrást i nájemníky OKD o jejich byty. Dokud tento problém nebude vyřešen, pak nemůžeme tvrdit, že v České republice velká ekonomická kriminalita je minulostí a že Viktor Kožený skrývající se na Bahamách, nemá svého velkého nástupce právě v osobě Zdeňka Bakaly.“ Miloš Zeman, 8. března 2018, Vladislavský sál

Video  Sestřih výroků prezidenta Miloše Zemana o miliardářovi Zdeňku Bakalovi.  - Blesk
Video se připravuje ...

Sobotka si počínal minimálně naivně, míní Pirát

Vyšetřovací komise k OKD přitom nyní vychází z podkladů, které dodaly ministerstvo financí, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a nově i BIS, čeká se ještě na dokumenty od Evropské komise, která zatím zaslala jen oficiální odpověď, že eurokomisařka zadala zpracování informací podřízenému odboru. „Zatím nám z Evropské komise nic nedorazilo, ale zprávy z BIS již dorazily,“ potvrzuje Černohorský.

V souvislosti s kauzou OKD vypovídal u soudního řízení již i expremiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který byl v době privatizace zbývající státní části OKD ministrem financí - a u soudu uvedl, že stát prodal OKD za tržní cenu 4,1 miliardy. „Pokud došlo při stanovování ceny k porušení zákona a bude tam nějaká trestně právní odpovědnost, tak je to jedna z klíčových věcí,“ podotýká Pirát.

O Sobotkovi míní, že je kontroverzní postavou. „Zatím nemám důkazy o tom, že by to dělal z nějaké zlé vůle. Spíš si myslím, že řešil některé věci spíše v takové té naivitě. Když stanovovali cenu, tak on to přeložil za 2,25 miliardy, což ale neschválil Úřad na ochranu hospodářské soutěže, a řekl, že minimální cena by musela být podle ceny akcií asi 4 miliardy. Následovala nabídka na 4 miliardy a 1 milion. Což je prostě výsměch. Ale i to panu Sobotkovi stačilo. Ne, že by se nad tím jakkoliv zamyslel,“ míní Černohorský.

Nad stanovením finální částky se však předseda komise pozastavuje dál. „Že za to stát dostal 4,1 miliardy, můžeme pogratulovat panu Grossovi, který řekl, že to vypadá blbě a že by měli tu jedničku posunout více doleva,“ popisuje Černohorský a poukazuje i na nabídky Penty, které byly v té době vyšší a v případě veřejné soutěže by stát patrně obdržel více peněz.

Problematické byty

Podle Černohorského však ještě může ještě existovat šance na odstoupení od privatizační smlouvy se společností Karbon Invest z roku 2004. Právní analýzu toho má na starosti Hana Marvanová, se kterou se Černohorský setkal. Problém se týká i tisíců tzv. RPG bytů, které Zdeněk Bakala získal spolu s OKD a výhodně prodal.

„Jde o to, že tam existuje několik důvodných skutečností, které by potenciálně umožnily odstoupit od té kupní smlouvy. Ono je jich více, je to však opět komplikované. Jednou z věcí je, že v 90. letech je podezření, že byty byly vloženy do fondu protizákonně, což by znamenalo, že by teoreticky mohlo dojít k navrácení bytů, nebo nějaké finanční kompenzaci pro stát, protože všechny ty smlouvy prakticky moc s lidmi nepočítaly,“ upozorňuje poslanec.

„Další možnost je odstoupení státu od prodeje minoritního podílu, což by pro stát opět mohlo znamenat finanční kompenzaci za byty, nebo že by museli původní majitelé nějakým způsobem doplatit rozdíl,“ dodává Černohorský.

salto ( 17. dubna 2018 09:10 )

Ten chlapec od Pirátů si myslí, když dal Pán Bůh funkci, tak že dal i rozum. Je to omyl, ale oni to ještě nevědí.

gladio ( 16. dubna 2018 19:38 )

nejen OKD , takto miliardáři rozkradli všechen majetek stovky podniků a desítky bank , čr začalo to kuponovou rokrádačkou a mantrami pravicových dobytků , že stát nemá co podnikat, že všechno se musí zprivatizovat . piráti útočili proti zemanovi a dnes se dovolávají jeho pomoci ? smutné bakala je sponzor havloidních protestů studentů kterým nevadí americké porušení mezinárodního práva a bombardování sýrie, havlofašističtí studenti protestující proti vládě , jsou bakalovy parchanti Bakala! Odhalena pravda o protestech studentů https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Bakala-Odhalena-pravda-o-protestech-student u-531582 bakala havlův kámoš společně s trautenbergem tunelovali becherovku bakala je pasák novinářských prostitutek bakala je sponzorem politických mafií havloidů ods,top09 vv Zdeněk Bakala obdaroval politické strany spolu s Věcmi veřejnými v roce 2010 za sněmovní volby částkou 28,5 milionu korun a to tak, že 15milionů bylo pro ODS, 7,5 milionů TOP 09stan a 6 milionů Věci veřejné.tento dar zločince masmedia zatajila veřejnosti až do voleb http://prvnizpravy.parlamentnilisty.cz/zpravy/politika/vite-proc-ods-a-top-09-nekritizuje-zdenka-b akalu/ Bakala posiluje v médiích. Kupuje portál Centrum a server Aktuálně.cz Economia (vydavatel IHNED.cz, Hospodářských novin a dalších titulů) kupuje Centrum Holdings. Ten v Česku provozuje zpravodajský server Aktuálně.cz, internetové portály Centrum a Atlas. Respekt, Ekonom, Marketing & Media a Obchodní věstník.

raskal ( 16. dubna 2018 18:45 )

Sobotka nebyl a není najivní, je to prostě vyčůránek.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa