Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Přišel stát za Grosse o miliardy? Sobotka hájil u soudu cenu za OKD: „Byla tržní“

Autor: Jaroslav Šimáček - 
1. září 2017
09:45

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) vypovídal v pátek u soudu v případě prodeje státního podílu společnosti OKD firmě Karbon Invest, která následně prodala OKD společnosti Zdeňka Bakaly. Sobotka hájil cenu 4,1 miliardy, za kterou stát svůj menšinový podíl - zbývajících 46 procent OKD - v roce 2004 prodal. A popisoval, jak k dokončení privatizace OKD z jeho pohledu došlo. Celý privatizační proces dle něj probíhal standardním způsobem.

„Na základě souhlasu vlády byla zahájena exkluzivní jednání se společností Karbon Invest,“ vzpomínal Bohuslav Sobotka (ČSSD) na prodej státního podílu společnosti OKD, u kterého byl v roce 2004 coby tehdejší ministr financí.

Připomínal, že společnost Karbon Invest byla v té době majoritním vlastníkem společnosti OKD. Pro prodej se tehdejší vláda Stanislava Grosse rozhodla mj. prý proto, „abychom do budoucna zajistili stabilitu OKD jako zaměstnavatele“. Poukazoval však několikrát i na to, že k privatizaci došlo před 13 lety. „13 let je opravdu dlouhá doba,“ říkal.

Bakalovi jsme OKD neprodávali, hájil se Sobotka

Podle kritiků byl tehdejší prodej vládního podílu v OKD nevýhodný. Částka 4,1 miliardy, kterou stát vyinkasoval, však byla dle Sobotky v pořádku. „Můj osobní názor je takový, že ta cena byla tržní. Cena 4,1 miliardy podle mého názoru byla tržní,“ uvedl Sobotka u Obvodního soudu pro Prahu 2.

Karbon Invest tehdy vlastnili podnikatelé Viktor Koláček a Petr Otava. OKD prodali společnosti Zdeňka Bakaly (RPG Industries) za částku od 9 do 12 miliard korun.

„Naším partnerem během těch několika měsíců, kdy se řešil prodej, byla společnost Karbon Invest, která ovládala majoritu OKD. Nikoliv pan Bakala. Panu Babalovi jsme OKD neprodávali,“ řekl Sobotka po soudu novinářům.

Přišel stát o miliardy?

Přišel však stát na základě rozhodnutí Grossovy vlády o miliardy? Sobotka prodej podílu v OKD firmě Karbon Invest hájil. Byla cena za podíl v OKD zbytečně nízká?

„Jsou to jenom spekulace. V danou chvíli, když vláda ten minoritní podíl prodávala, tak jsme měli několik signálních informací. Za prvé to byl znalecký posudek, který nechal zpracovat Fond národního majetku a který hovořil o nějaké ceně za ten minoritní podíl. Měli kolem dvou miliard korun. Pak jsme měli stanovisko Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, který hovořil o tom, že ta cena by se měla pohybovat alespoň na částce 3,5 miliardy korun,“ uvedl Sobotka novinářům.

Sobotka: Nevyžádané nabídky byly nižší

O posudek Fondu národního majetku a informaci od ÚHOS se opíral i během své výpovědi. Znalecký posudek vnímal jako důležitou informaci. „Po 13 letech nemohu přesně uvést, kdo rozhodl o zadání posudku,“ říká dnes Sobotka. Pokládal jej však za věc, která byla „rozumná, aby stát měl nějakou vlastní informaci“.

V kauze nyní čelí obžalobě znalec, který vypracoval posudek ohledně ceny státního podílu v OKD. Do ceny neměl dle obžaloby zahrnout ceny majetku dceřiných společností včetně desetitisíců bytů.

Obžalobě čelí také dva někdejší místopředsedové Fondu národního majetku. Částku 3,5 miliardy, doporučenou od ÚHOS, brala prý vláda jako doplní hranici, aby se nedopustila nepovolené veřejné podpory.

Sobotka také připomínal, že přišly i dvě nevyžádané nabídky za OKD - od společnosti Penta. První kolem 3 miliard korun. „Ta druhá nevyžádaná nabídka se pohybovala někde kolem 4 miliard korun,“ uvedl Sobotka. Cena 4,1 miliard korun tak byla nad částkou požadovanou ÚHOS i nad nabídkami Penty.

„Jestliže nám společnost Penta nabízela 4 miliardy a my jsme to prodali za 4,1 miliardy, tak jsme to prodávali za tržní cenu,“ hájil se po výpovědi i před novináři Sobotka.

Podle premiéra by před soudem měli stát jiní lidé

Sobotka se opíral i o to, že se ke kauze OKD vyjádřila v roce 2011 Evropská komise. Konstatovala, že v průběhu privatizace nedošlo k nepovolené veřejné podpoře a že byl podíl prodán za tržní cenu, upozornil premiér.

„Vzhledem k celé řadě signálů, které ukazovaly, jaká může být tržní cena i vzhledem k tomu stanovisku Evropské komise (…), tak se domnívám, že toto byl skutečně standardní proces prodeje minoritního podílu a došlo k prodeji za tržní cenu,“ míní dnes Sobotka.

Současnou soudní tahanici proto označuje Sobotka za ztrátu času. Během výpovědi poukázal i na to, že za velmi zajímavé v rámci osudu OKD považuje dění v roce 1996. „V roce 1996 se stát vlastním postupem připravil o majoritu v OKD,“ vytýkal Sobotka a připomněl, že v době, kdy se stal ministrem financí, neměl již stát v OKD majoritu. Zbavil se jí dle Sobotkovy výpovědi „nepochopitelně“.

Novinářům k tomu Sobotka řekl, že ho trochu mrzí, že jsou nyní před soudem úředníci z Fondu národního majetku a znalec, ale nejsou tam ti, kdo by před ním stát měli. „Mrzí mě, že se policie, justice nezabývá tím, kdo v roce 1996 připravil stát o majoritu a že se nezabývá tím, jakým způsobem byly vytahány miliardy a možná desítky miliard korun z OKD po roce 2004,“ postěžoval si Sobotka.

„S nikým mimo úřad jsem se neradil“

Nešlo přitom o jedinou privatizaci, jakou coby ministr financí řešil. I vzhledem k velkému množství předkládaných materiálů si proto nevybavuje všechny souvislosti, uvedl Sobotka.

„Z pohledu ministerstva financí řadu úkolů jsem neplnil osobně, pokud šlo o ten privatizační proces,“ říkal dále Sobotka. Čelil i dotazům, zda obsahově rozuměl materiálům, které nakonec předložil do vlády. „Jako předkladatel jsem byl v zásadě srozuměn s těmi postupy, které materiál navrhoval,“ vypověděl Sobotka.

„Nevzpomínám si na to, že bych tyto věci konzultoval s kýmkoliv jiným než s pracovníky z ministerstva financí,“ doplnil. Zmínil především tehdejšího náměstka ministra financí Zdeňka Hrubého.

„Nakonec o této privatizaci rozhodla svým usnesením vláda,“ dodal Sobotka. Předpokládá, že by měl být k dispozici záznam z jednání vlády. „Pokud jde o toto jednání, které probíhalo zhruba před 13 lety, tak si opravdu nevybavuji jeho podrobnosti,“ říkal Sobotka.

Sobotka: Zemanova vláda privatizovala i za nižší nabídku

K důvodům privatizace Sobotka dodal: „Už předcházející vláda, to znamená vláda Miloše Zemana, zahájila poměrně rozsáhlý proces privatizace ve státních firmách.“ Privatizovalo se do rukou konkrétních vlastníků – a to i na základě udělení exkluzivity, pokračoval. „A v tomto procesu pokračovala i naše vláda,“ uvedl Sobotka.

Sobotka také u soudu uvedl, že existovaly i případy, kdy vláda neprodala svůj podíl za nejvyšší nabídku. Právě za Zemanovy vlády, když se prodával Unipetrol, vláda nejvyšší cenovou nabídku neupřednostnila, ale konečná částka byla o 3 miliardy nižší, podotkl Sobotka.

vamberk ( 1. září 2017 20:23 )

Když koloťuk a rychlostudent Gross uměl pro sebe tak zázračně investovat, škoda že taky neudělal něco výhodného pro tento stát. V ČSSD jsou všichni "křišťálově čistí" a nic si už dneska nepamatujou, plešoun se po vzoru jiných rozvedl, aby včas odklonil šmeliny na manželku a tak jako řada jiných celoživotních politiků je údajně dnes chudý jak kostelní myš. Babiš je pro všechny ty grázly hrozba, protože jim jako první dokázal veřejně říct že umějí jen kecat u koryt - banda diletantů co si myslí že jsou státníci sotva vylezli ze školy. Kdoví kde už má připravenou trafiku.

marlen52 ( 1. září 2017 19:28 )

tak Babišovo Čapí hnízdo je prd proti tomuhle.Tak kdo asi má odstoupit myslím si že Babiš to určitě není

gabreta ( 1. září 2017 17:24 )

Sobotka OKD prodal Koláčkovi a Otavovi za 4,1 miliardy a ti obratem prodali OKD Bakalovi za částku od 9 do 12 miliard korun. Tak že co byla tržní cena. 4,1 miliardy a nebo 9-12 miliard? Pořád je tam rozdíl 5-8 miliard. A to se nepočítá cena stovek bytů, které přidal Sobotka, jako bonus k jeho podhodnocené tržní ceně! Ten zmetek má prostě jistotu, že je to všechno jen humbuk pro prostej hloupej lid, aby se jako něco vyšetřovalo a jemu nikdo na kuří oko nešlápne, protože všechny vlády od listopadu v rozkrádání jely stejně a jeden druhého nepotopí. Proto se taky všechny staré strany snaží jak mohou, aby se do vlády nedostaly nové strany a hnutí, protože by se na světlo mohly dostat fakta, kde a jak se rozkrádalo!!

ivanak ( 1. září 2017 16:47 )

ignotus:no vidím,že je tady jeden větší kretén,než druhej,nebo,že by to byl jenom jeden kretén ve více pr....ch?

tosto ( 1. září 2017 14:49 )

To byla tržní hodnota !!!!! A na blešáku za polovic.Takže stát ještě na tom vydělal

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa