Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Babiš: ČSSD hlasovala pro Kalouskův projekt. Referendum ale dopadne

Autor: Jakub Kopřiva - 
28. května 2018
05:02

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) nemá od podzimních voleb stále vládu s důvěrou. Nadějí pro její vznik je právě probíhající referendum uvnitř ČSSD, která má koaliční kabinet s ANO posvětit. Babiš v rozhovoru pro Blesk uvedl, že v úspěch referenda věří. Zároveň ale sociálním demokratům vyčetl, že minulý týden hlasovali ve Sněmovně pro schůzi s novičokem, kterou označil za projekt šéfa poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska proti prezidentovi Miloši Zemanovi.

Může se zdát, že jednání o vládě teď zamrzla na mrtvém bodě?

Jak na mrtvém bodě. Všechno funguje, ne?

Takže se čeká, jak dopadne referendum uvnitř ČSSD?

Podle posledního hlasování ČSSD ve Sněmovně mám zvláštní pocit, jestli do vlády s námi vůbec chtějí jít. Hlasovali pro schůzi s novičokem (kvůli výrokům prezidenta Miloše Zemana, že se tato smrtící látka vyráběla v Česku – pozn. red.), což je projekt Miroslava Kalouska proti prezidentovi. Chápu, že opozice má potřebu vyvolávat neustále spory, ale nechápu, že to chce ČSSD podporovat? Hlasují proti nám. Proč, když by ta vláda měla dopadnout.

ČSSD je rozpolcená kvůli tomu, že vy hlasujete s SPD.

Ale opak je pravdou. A s kým máme hlasovat, když chceme prosadit zákon?

Takže vy nehlasujete s SPD? Oni se vezou s vámi?

My hlasujeme hlavně pro naše návrhy zákonů - s SPD i s jinými stranami. To není, že hlasujeme vždy s SPD. Já se ptám, proč, když ČSSD tvrdí, že chce jít do vlády, tak proč nehlasuje s námi. My v podstatě děláme efektivní stát. A demontujeme matrix, co vybudovaly tradiční demokratické strany.

Vy mluvíte o tzv. demokratických stranách. Vy nejste demokratická strana?

Ne, my jsme demokratické hnutí.

Ale to slovo demokracie tam pořád je.

Ano, já si z toho dělám legraci. Chybí tam dodatek. Ten je tradiční demokratické strany s bohatou korupční historií. Oni se mě na interpelacích ptají: Proč nemáme tohle a tamto? A kdo tady byl u vlády od sametové revoluce!?

Poslední čtyři roky jste ale byli ve vládě také.

Ano, ale bylo tam osm sociálních demokratů a devátý hlas, který mě často přehlasoval, pan Bělobrádek. Premiér Sobotka nikdy nestál za ministrem financí a často mě nechával přehlasovat. Vzpomeňme si, kdo koho vyhodil z vlády.

Prezident řekl, že vás bude jmenovat premiérem podruhé, i kdyby tato jednání byla neúspěšná. Co potom s tímhle patem?

Počkejme si na to, jak to teď dopadne. Spekulovat je zbytečné.

Takže žádný „plán B“ není?

Vždy jsou plány. Já jsem přišel z byznysu a my jsme naučení reagovat v krizové situaci. Věřím, že referendum dopadne, protože je to velká šance pro ČSSD stát se s námi úspěšnými. Oni mohli být úspěšní v minulé vládě, kdyby to vedení nezkazilo.

Spíš neuměli úspěchy své vlády prodat.

To není pravda. Kdo co prodával? Já mám svoje výsledky jako ministr financí na webu. Nebyli jsme to my, kdo útočil na ČSSD.

Vy jste mi utekl z otázky. Zahrnuje některý z vašich plánů spolupráci s SPD?

Věčná vaše otázka. Teď máme referendum, tak si počkáme na jeho výsledek. A já si myslím, že to referendum dopadne.

Ta otázka je logická.

Není logická. Máme referendum a ono dopadne asi dobře, tak je ta otázka irelevantní.

Vzpomeňme na to, když Tomio Okamura říkal, že mu vadí ve vládě ministr spravedlnosti Pelikán, ministr zahraničí Stropnický nebo ministryně obrany Šlechtová. První dva jsou na odchodu a u Šlechtové se o tom spekuluje.

Ministr Pelikán se rozhodl sám od sebe. Nebylo to na základě výroků Tomia Okamury, ale některých našich poslanců v souvislosti s kauzou Ondráček (komunistický poslanec Zdeněk Ondráček, který byl v pohotovostním pluku SNB, byl zvolen do čela komise pro kontrolu GIBS. Po kritice rezignoval – pozn. red.). Pan Stropnický se rozhodl nepokračovat v politické kariéře, já se mu ani nedivím. To je svět, kde je negativní energie a nejvíce jí je ve Sněmovně. Ale nemá to nic společného s Okamurou.

Jak se tváříte na předčasné volby?

Myslím, že nebudou, protože pro ně nikdo nezvedne ruku. Všichni mají silné řeči, ale je tam plno lidí, kteří se živí politikou. A ti si přece vlastní rybník nevypustí. Já se politikou neživím. A nechce je ani pan prezident, ani my.

Pokud by se ČSSD vyslovila pro vstup do vlády…

A tím pádem se může stabilizovat, když bude ve vládě.

Co potom udělat s podporou komunistů, kterým se nelíbí účast Česka na zahraničních misích? Tu máte v programovém prohlášení.

Myslím, že tam jde o nějaké nedorozumění. Oni jsou vlastně ztotožnění s tím, že navyšujeme počet vojáků v Mali, v Iráku a Afghánistánu. Jedná se tam o Pobaltí, kde počet nenavyšujeme. Možná jde o nějaké nejasné formulace.

A není Pobaltí klíčový region, neoslabí nás to v NATO?

Ale my tam pošleme tolik, kolik jsme se zavázali, a to je 290 vojáků. Myslím, že to NATO ani neposílí, ani neohrozí.

Budete o tom ještě s komunisty jednat?

Teď čekáme na ČSSD. Ale brzy se to bude projednávat ve Sněmovně a tam o tom budeme debatovat všichni.

Nemohl byste prozradit některá jména v nové vládě?

Nemohl.

A spekulaci, že by měl skončit i ministr průmyslu Tomáš Hüner?

Já to nebudu komentovat. Já to řeknu panu prezidentovi nejdřív. Pokud mě jmenuje a já mu budu moct vládu představit.

Sněmovna teď stojí…

Jak stojí?

Neprosazují se zákony.

To není pravda, prosazují, ale jde to pomalu, opozice neustále vymýšlí oddalování zákonů. Viděl jste někdy Sněmovnu poslední dobou?

Ano, třeba čtvrteční schůzi a interpelace.

To je místo, kde má opozice možnost se prezentovat na kamery a každý to využívá. To je vidět. My chceme, aby byla Sněmovna efektivní, aby se prosazovaly zákony. Ale všechno co navrhneme, tak je opozice a priori proti.“

Razíte heslo, že chcete makat, tak na čem?

„My makáme na zdravotnictví, řešíme nedostatek lékařů a sester. Problém ohledně zahraničních doktorů z Ukrajiny. Řešíme také důchody a jejich navýšení, připravujeme digitalizaci, máme vládního zmocněnce na sport. Nejsou to sliby, ale sepsat potenciál investic naší země na deset let, nikdo to nikdy neudělal, stát vůbec dlouhodobě neplánuje. Jezdíme do krajů a angažujeme se v Evropě, kde platí to, že nechceme kvóty na přerozdělování uprchlíků. To připravujeme za těch pět a půl měsíce.

To zní všechno hezky, ale kde na to vezmete?

My na to vezmeme z příjmů, to znamená z výběru daní. Navyšují se mzdy, jsou vyšší odvody a chceme postavit rozpočet, který má přijít koncem května na vládu. A chceme se podívat na úspory ve státní správě, kde jsou tisíce mrtvých duší, kde státní zaměstnanci dostávají peníze za neobsazená místa. A rezorty, ministři, se musí naučit šetřit.

Kdy půjdete zase za prezidentem Zemanem?

Příští čtvrtek.

A co budete probírat?

My máme dohodu, že se uvidíme jednou za měsíc. A máme spoustu témat k diskuzi. Například v červenci bude summit NATO, vnitropolitická situace. Těch témat je moc.

marmat ( 29. května 2018 09:12 )

riha:pokud chcete opravdu diskutovat .....nepište si s trolly. Díky-je Vás škoda!

marmat ( 28. května 2018 19:15 )

TROLLOVÉ níže jsou zničení...nikdy neměli mimo nadávek slovní zásobu, natož názor !!!

marmat ( 28. května 2018 19:11 )

105105: Podívejte na naprosto UBOHOU asistenci Pirátů Kalouskovi...!!!Netušej ani, co mají za ty balíky předvádět.Kalousek jako ministr financí nadělil důchodcům 35,- Kč/měs. a pokřikuje jak největší mecenáš, nad kterého nebylo a není!!!

marmat ( 28. května 2018 19:06 )

To bylo lahváčů, než jste vyplodil "diskuzní příspěvek"!!! Sorry jako- velká bída.

marmat ( 28. května 2018 19:04 )

ANO-vy jste se definitivně zbláznil...za 100,-/den ???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa