Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Oblačno, bouřka 21°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Poche z ČSSD požádal o schůzku Zemana, který ho nechce. A co na to Ovčáček?

Autor: ČTK, ivm - 
18. května 2018
21:40
Kandidát ČSSD na ministra zahraničí Miroslav Poche požádal prezidenta Miloše Zemana o schůzku. Bude mu na ní chtít vysvětlit své priority. Poche to v pátek řekl ČTK. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček označil dotaz na to, zda Zeman žádosti vyhoví, za předčasnou otázku. Nominant na ministra zemědělství Miroslav Toman je připraven post přijmout. Kandidát na ministra kultury Antonín Staněk by ve funkci vycházel z koaličního programového prohlášení.

 

Zeman ve čtvrtek řekl, že by Pocheho jako ministra zahraničí neakceptoval. V rozhovoru na webu Parlamentní listy jako důvod uvedl, že Poche v květnu 2015 napsal článek vstřícný vůči migrantům a migračním kvótám. „Pan Poche je člověk, který výrazně vystupoval ve prospěch migračních kvót, a jeho zaměření by tedy bylo v rozporu s oficiální zahraniční politikou nové vlády,“ řekl prezident. Poche zároveň před prezidentskými volbami podpořil Zemanova protikandidáta Jiřího Drahoše.

Poche ČTK řekl, že jeho tehdejší vyjádření je opřeno o hlasování v Evropském parlamentu z doby, kdy ještě česká vláda neměla stanovenu svou pozici. „Týkalo se neformální zprávy Evropského parlamentu, pro kterou hlasovali všichni sociálnědemokratičtí poslanci,“ řekl Poche. Pro zprávu podle něj hlasoval i lídr kandidátky ČSSD do Evropského parlamentu Jan Keller. Sociolog Keller má názorově blízko k Zemanovi. „Od chvíle, kdy byla přijata pozice vlády k tomuto modelu řešení migrační krize, tak jsme vždy všichni sociální demokraté hlasovali v souladu s pozicí České republiky,“ dodal Poche.

Prostřednictvím kancléře Vratislava Mynáře požádal o setkání se Zemanem. „Představím mu svůj program, možná i svoji kariéru a budu s ním chtít diskutovat, pravděpodobně velmi podrobně, jaké kroky a jaké priority bych v té pozici měl,“ poznamenal Poche.

Ke svým prioritám v případné pozici ministra podotkl, že ČSSD velmi výrazně podporuje evropskou integraci a ukotvení Česka v evropských a euroatlantických strukturách. Chtěl by, aby si Česká republika nacházela partnery i mimo visegrádskou skupinu v zemích s tradiční historickou vazbou. České diplomacii by chtěl dát nový náboj.

Poche přivítal, že mandát, který získal na předsednictvu strany, je velmi silný. „Budu teď velmi intenzivně komunikovat s členskou základnou,“ dodal. Již v sobotu se chce zúčastnit první krajské konference.

Prezident Potravinářské komory ČR Toman ČTK řekl, že by funkci ministra zemědělství přijal. „Priority sociální demokracie v oblasti zemědělství jsou shodné s mými, není zde rozpor,“ uvedl. Při vhodné příležitosti plánuje vstoupit do ČSSD. „Jsem nominován kvůli odbornosti, chci hájit zájmy českých zemědělců,“ dodal.

Olomoucký primátor Staněk je nyní na zahraniční pracovní cestě. Pokud jeho nominace na post ministra kultury bude dotažena do úspěšného konce, tak o obsazení primátorského křesla budou podle Staňka diskutovat koaliční partneři na olomoucké radnici i spolustraníci z ČSSD, které tento post po komunálních volbách v roce 2014 připadl.

„Budeme samozřejmě vycházet z navrženého programového prohlášení. Pro nás je prioritou v oblasti kultury navázat na to, co bylo připraveno a uděláno,“ odpověděl dnes Staněk na dotaz ČTK, zda si už stanovil priority pro případné řízení ministerstva kultury.

Video  Jan Hamáček představil, koho bude chtít mít ČSSD ve vládě. Kromě něj to budou Poche, Krčál, Staněk a Toman.  - Blesk Zprávy / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

 

 

salto ( 21. května 2018 08:47 )

Pan Poche je vítač, který prosazoval kvóty pro příjem migrošů. Jinak když Kiska ve SR odmítnul jmenovat ministra, tak kavárna řičela blahem

akko ( 19. května 2018 10:14 )

Jsi hloupy socane...hrozne hloupy...radeji sem nepis...

oldedek ( 19. května 2018 10:11 )

Kéž by jste pane Bartoši dostali alespoň na chvíli rozum a nedali možnost komoušům neomaleně vydírat a nepustili je ani kapku k "lizu" ... 1. Nové volby by stejně vzhledem k našim hloupým spoluobčanům zase vyhrál Babiš - má na nové volby nejvíce peněz 2. Zabráníte našemu rozumprdovi Mýlovi možnost vytvořit prezidentskou vládu - to by jste Mýlovi možná překazili i pozvat tanky a nebo udělat ještě něco mazanějšího ... 3. Budete moci se stát s Vaší kontrolou a názory odkrývat šméčka Hradu, SPD a strany pod vedením pana Falbra, Semelové, Grebeníčka, Foldyny ... 4. A po zvolení budete mít čas se dostat do formy, která Vám pak dovolí přinést a vysvětlit Váš mladý přístup k politice a nechat v pokoji umřít staré dinosaury ... aj.,aj.,aj.,aj., Prosím ...

santikxauz ( 19. května 2018 01:30 )

Čtyři hloupé příspěvky,který napsal jeden hloupý pomatenec.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa