Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Nenecháme se opít rohlíkem,“ vzkázali Babišovi z nealko sjezdu soudruzi z KSČM

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
22. dubna 2018
06:39

Oslovovali se na sjezdu soudruhu, soudružko, na závěr jim zahrála Internacionála, která však některým členům KSČM nezněla v uších patrně tentokrát tak sladce. Komunisté změnili tým, který je vede. Co ale nemění, je vztah k ANO a vyjednáváním o vládě. Mají dál své požadavky, mj. i na personální obsazení nového kabinetu, ale i jiné věci. „Jen KSČM dovede i multimilionáře přivést k rozumu a levicové politice,“ řekla Blesk Zprávám nově zvolená místopředsedkyně Kateřina Konečná.

Komunisté během sobotního sjezdu dodržovali i pitný režim - v nabídce Obecního domu v Nymburku však zůstalo pouze nealko pivo, malinovka, cola, voda a káva. Láhve vína a sektu se objevily v lednici za barem až v pozdních hodinách dlouhého jednacího dne a zůstaly takřka netknuté.

Zmožení delegáti však pomýšleli hlavně na cestu do svých domovů, kam se rozprchli po doznění Internacionály. Podle informací Blesku se při organizaci sjezdu strana dohodla, že v budově nebudou během soboty k zakoupení alkoholické nápoje. Ze svého „nealko sjezdu“ však premiérovi v demisi vzkazovali: Nenecháme se opít rohlíkem.

Trojice nováčků v čele KSČM

V čele strany si ponechali stálici Vojtěcha Filipa, který měl tentokráte více starostí uhájit své křeslo před „dotírajícím“ Josefem Skálou, kterého po boji porazil ve 2. kole.

Prvním místopředsedou je dál Petr Šimůnek, na starost má hlavně stranické finance. Trojice místopředsedů je však nová - ve složení europoslankyně Kateřina Konečná, právník a podnikatel ze Sobotky na Jičínsku Václav Ort a poslanec a šéf sněmovního mandátového a imunitního výboru Stanislav Grospič. „My jsme při svolání sjezdu věděli, že je potřeba představit občanům nové tváře, máte jich tady hned několik,“ říkal Filip.

Konečná: KSČM dokáže multimilionáře přivést k rozumu

KSČM přitom na sjezdu řešila i podporu nové vlády. Co za ni budou chtít komunisté po premiérovi Andreji Babišovi? „Chceme pořád to samé, jsou to programové věci. Církevní restituce, referendum, sociální bydlení, zvýšení minimální mzdy a důchodů. Těch bodů je zhruba 10. A myslím si, že je to pořád to, kde je obrovský rozdíl mezi ČSSD a námi. Nám nejde, jestli si budeme rozdělovat posty a přemýšlet, kdo bude ideální ministr,“ řekla Blesk Zprávám nová místopředsedkyně Kateřina Konečná.

V jednání o vládě se nechce nechat „opít rohlíkem“. „Jen KSČM dovede i multimilionáře přivést k rozumu a levicové politice,“ říká s úsměvem Konečná, která skončila třetí v boji o předsednické křeslo. 

Filip dostal SMS od Babiše i Hamáčka

Andrej Babiš v sobotu pogratuloval na dálku potvrzenému předsedovi KSČM Filipovi k jeho zvolení přes sociální síť. „Těším se na společné jednání s KSČM a ČSSD, snad to rychle dopadne, ať je konečně nová vláda s důvěrou,“ uvedl na Twitteru. Filipovi však poslal i esemesku. „Ano, už jsem stihl přečíst SMS od něj i od Jana Hamáčka, ano, opravdu, gratulaci jsem dostal,“ uvedl Filip po skončení sjezdu na dotaz Blesk Zpráv.

A prozradil, že jednání ANO se sociální demokracií pokračuje již v neděli ve 13 hodin, kde by se dle něj měly projednávat některé nedojednané ministerské posty. „A po té 13. hodině bych měl dostat nějakou zprávu,“ podotkl Filip.

Na sjezdu se přitom řešila i otázka trestního stíhání Andreje Babiše. „Ano, byly dva návrhy v návrhové komisi. Jeden byl takový, že v podstatě jsme měli ukončit to vyjednávání, nebyl přijat. Měl velmi menšinovou podporu,“ prozradil po sjezdu Filip.

Chtějí jen ministry, kteří splní program

I když do vlády nechtějí, KSČM dál svým partnerům ve vyjednávání vzkazuje, že jednotliví ministři mohou podléhat i jejímu zvážení.

„Opakuji, KSČM nevstupuje do vlády a pokud bude mít personální požadavky, tak to budou požadavky na to, aby nominace hnutí ANO nebo nominace ČSSD zajišťovala, že ten kdo bude nominován do vlády, bude schopen plnit ten dohodnutý program, to znamená programové vládní prohlášení. A pokud jde o ministerstva, která mohou svědčit o střetu zájmů buď hnutí ANO, nebo sociální demokracie, tam chceme, aby na tom panovala shoda všech tří subjektů,“ říkal dále na dotaz Blesk Zpráv Filip.

Jednou z otázek nové vlády tak zůstává, nakolik bude KSČM spokojena s osobami, které budou nominovány do pozic ministrů, potvrdil již během sjezdu Filip. „Protože samozřejmě i ten, kdo to bude vykonávat, ovlivní realizaci programového prohlášení, na kterém bude shoda. U některých lidí víte, že máme nedůvěru v to, že budou chtít ten program naplňovat,“ zdůvodnil svůj postoj Filip a zmínil konkrétně ministra průmyslu a obchodu kvůli lithiu či ministerstva obrany a zahraničí, která komunisty nepřesvědčila v době krize v Sýrii.

Poprvé ve třech

KSČM očekává, že se bude jednat v trojici s ANO a ČSSD již v příštím týdnu. Podle Filipa to bude jedině ku prospěchu věci. Kolaps vyjednávání s ČSSD v podstatě byl dán tím, že tam nebyl ten třetí subjekt, tedy že tam nebyla KSČM. Jak požadavky ČSSD, tak některé kroky hnutí ANO evidentně vedly k tomu, že to jednání ještě před sjezdem sociální demokracie zkrachovalo,“ uvedl na tiskovce po svém zvolení Filip.

A o vládnutí s Babišovým ANO mluvil před delegáty i po začátku sjezdu ve svém projevu. Pojal jej dramaticky. „Jsme na skutečné křižovatce, jestli být na straně chaosu,“ varoval Filip s tím, že sám preferuje postavit do pozice těch, kteří chtějí znovu začít naopak budovat. Ostatní strany po volbách zkritizoval za to, že v době, kdy vítěz voleb ANO hledal spojence, nikdo neměl zájem jednat a všechny strany se postavily do opozice.  

KSČM se naopak jednat v „turbulentní situaci“ rozhodla, uváděl Filip. „KSČM začala jednat o tom, jestli je ochotna tolerovat vládu vítěze voleb. K tomu jsme také přistoupili a považuji to za krok správným směrem. Ono by totiž bylo nejjednodušší nejednat, utápět se v sebekritice, že jsme nedosáhli lepšího výsledku a že nemáme mandát od občanů se o tom podílet. Ale byly tady politické strany, které měly 6 mandátů a 4 ministry,“ podotýkal šéf KSČM.

Filip útočil: Devastovali naši zemi

Pasivita KSČM by vedla k tomu, že KSČM by stála v opozici vedle stran jako ODS, TOP 09 či Piráti a to Filip nechce. „Máme příležitost po 28 letech se zabývat tím, jestli prosadíme něco z našeho programu a nebudeme jednat s těmi, kteří devastovali naši ekonomiku privatizacemi, korupčními skandály, předraženými veřejnými zakázkami a zaprodávali naše hospodářství do zahraničí,“ útočil Filip.

Jsou to přitom právě komunisté, kdo čelí kritice za devastaci země v letech 1948 až 1989. KSČM se však dle vyjádření svých nových čelních představitelů chce koukat hlavně do budoucna. Že v ní vidí šanci na historickou vládní spolupráci od sametové revoluce, není pochyb.

Cílem jednání s ANO má být přitom vytvoření smlouvy o toleranci, ve které se KSČM zaváže k tomu, aby vláda s důvěrou vznikla. To prý ale neznamená, že by komunisté nemohli vládě v případě nespokojenosti vyslovit nedůvěru. „Dále budeme existenci vlády ale jen tolerovat. Sice nebudeme - o to nás žádá vítěz voleb - navrhovat svolání schůzek k vyslovení nedůvěry, ale v případě, že programové nebude dodržováno nebo nebude ve státním rozpočtu zajištěno jeho naplňování, tak se můžeme k vyslovení nedůvěry připojit a to po neúspěšném smírčím řízení,“ popsal případný postup Filip.

Poražený Skála chtěl větší razanci k ANO

O spolupráci s ANO mluvil i Josef Skála, kterého Vojtěch Filip v boji o předsednické křeslo udolal. Ten však doporučoval být k Babišovu hnutí ještě razantnější a na vítěze voleb tlačit „podstatně efektivněji“.

„Pro nás, upřímně řečeno, je to velmi nezvyklá situace, řada lidí z levicové veřejnosti se jí a priori bojí, já jejich obavy chápu. Musíme najít řešení, které je zbaví těch pochybností a nenažene nás do situace, které bychom mohli litovat,“ říkal Skála. I přes vyrovnaný boj o post předsedy však nakonec odjel ze sjezdu jako poražený. Nedokázal se stát ani řadovým místopředsedou, porazil ho totiž Stanislav Grospič.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

salto ( 23. dubna 2018 14:46 )

Díval jsem se, nemám - fakt a ty?

regil ( 23. dubna 2018 11:26 )

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zvlastni-podekovani-vaclavu-klausovi-a-muzi-na-drogach-sestavuji- vladu-45755?dop-ab-variant=&seq-no=1&source=hp

salto ( 23. dubna 2018 08:38 )

Stalo se něco? Chybí mi tady proscaná tepláka

Zdeněk Kopečný ( 22. dubna 2018 17:11 )

Díky za souhlas. Jak by asi bylo srcibiskupovi, kdyby se mu při mši do chrámu Páně přihnala tlupa s obráceným křížem a s transparentem "Ježíš mi pr*el"? Co by on na to? "Apage Satanas!" Ti by se asi váleli po zemi. Nejspíše smíchy. A běsnění oněch lidiček v Nymburku schvaluje? Pořád se musí omlouvat jen komunisté. Páchal tamty nepravosti Filip, Šimůnek, Konečná aj.? Tak by se měli omluvit ti, kteří je páchali. To by se pak ale musela omlouvat i římsko-katolická církev. Za upálení Jana Husa, za křižáky, kteří přitáhli do Čech (a nebrali si rukavičky), za Bílou horu a rekatolizaci, dobu temna, potlačování jiné víry, upalování čarodějnic atd. Omluvila se kdy církev? Ale hlavně - ukazujme prstem na ty druhé, tak jako na Husa, kacíř jeden, na hranici s ním! Jen my tady máme tu naši pravdu!

kukuku ( 22. dubna 2018 14:28 )

Pozor na žílu, demokrate.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa