Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hamáček požádá Babiše, ať odejde. A ČSSD ladí program s komunisty

Autor: ČTK, Mii - 
27. března 2018
15:30

Předseda ČSSD Jan Hamáček v úterý na schůzce s šéfem KSČM Vojtěchem Filipem představil deset oblastí, ve kterých se sociální demokracie rozchází s hnutím ANO a se kterými by mohli pomoci komunisté. Je mezi nimi například zálohované výživné nebo bankovní daň. Hamáček se v úterý rovněž sejde s premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO), které mu chce navrhnout odchod z čela vlády. Informoval o tom server Novinky.cz. ČSSD by takový krok umožnil vstup do koalice s ANO.

„Jedná se o priority, kde vidíme shodu a průnik levicových programů ČSSD a KSČM, a tudíž i prostor pro jejich společné prosazování ve vyjednávání o nové vládě s hnutím ANO. Teď čekáme na stanovisko KSČM,“ řekl Hamáček o deseti stanovených bodech.

Na seznamu je zákaz privatizace veřejných služeb a společností se státní účastí, zavedení nemocenské v prvních třech dnech stonání ve výši 60 procent od příštího roku, zálohované výživné, zvýšení rodičovského příspěvku na 300 000 Kč či garance nezvyšování spoluúčasti pacientů. ČSSD na seznam zařadila i bankovní a dědickou daň, zavedení sdíleného pracovního místa a „deklaraci trvalého řešení hospodářsky problémových regionů napříč resorty“.

Trestní stíhání je problém

Hamáček má v úterý večer jednat také s šéfem ANO a premiérem v demisi Andrejem Babišem. Původně se schůzka měla uskutečnit minulý pátek, na žádost ČSSD se však posunula na úterý. Sociální demokraté odklad zdůvodňovali tím, že se musí odehrát dvě schůzky expertních týmů. Podle Hamáčka by se po expertních schůzkách měla jednání posunout na politickou úroveň.

I proto chce Hamáček navrhnout, aby Babiš odešel z vlády. Premiér je podezřelý z dotačního podvodu v kauze Čapí hnízdo, kvůli čemuž je vyšetřován policií, a což politikům, včetně členů ČSSD, vadí. Pokud by Babiš odešel, ČSSD by měla větší prostor pro vstup do koalice. Hnutí ANO ale již dříve řeklo, že Babiš je jediný kandidát. Premiér také na otázku, jak dlouho bude o místo usilovat, odpověděl „do smrti“.

Debatovat oba politici budou také o resortech. ČSSD jich požaduje pět, hlavně ty, ve kterých má Babiš střet zájmů. ANO nabízí čtyři. Jména ale Hamáček zatím řešit nechce.

Vedle postavy premiéra se ČSSD rozchází s ANO také například v názoru na daně. Sociální demokracie chce zavést sektorovou a progresivní daň, ANO to zásadně odmítá. Babiš o tom psal i ve svém nedělním příspěvku na Facebooku.

strejda777 ( 27. března 2018 17:47 )

To je fakt, když pořád remcají, tak ty volby by snad udělali jasno. Nechápu, proč si myslí, že jen oni jsou ti vyvolení! Hamáček se probral...ale pozdě. ČSSD to má už za sebou.....Remcat samozřejmě budou a můžou, ale je to jen takové "bububu" a tytyty"! Na víc momentálně v česku nemají!

jajas ( 27. března 2018 17:22 )

Narostl mu hřebínek...je třeba mu ho "přičísnout"!

gabreta ( 27. března 2018 17:14 )

Hamáček s prázdnou kasou ČSSD a hrozícíma předčasnýma volbama, není v pozici, kdy by měl Babišovi diktovat co a jak bude! V případě předčasných voleb, se odeberou do propadliště dějin za TROP 0,9, STAN a černopr*delníkama!! Vznikne jednobarevná vláda ANO s opozicí lumpenpartají Pirátůa ODS!!

jajas ( 27. března 2018 17:09 )

Pravdu díš!!!!!!!

strejda777 ( 27. března 2018 17:08 )

Zoufalci jsou tam všichni a momentálně nejvíce ČSSD!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa