Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tajnosti kvůli GIBS: ANO prosadilo neveřejnou schůzi a vypnulo kamery, Babiš odešel

Autor: Jaroslav Šimáček - 
27. března 2018
15:43

Napjatá situace mezi Andrejem Babišem (ANO) a šéfem GIBS Michalem Murínem, se kterým premiér v demisi zahájil kázeňské řízení, se měla v úterý řešit veřejně na plénu Sněmovny. O mimořádnou schůzi se zasazovala TOP 09. Jenže Miroslav Kalousek a spol. měli smůlu. Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek totiž navrhl, aby byla schůze neveřejná. A díky hlasům ANO, KSČM, SPD a ČSSD tenhle návrh prošel. Za zavřenými dveřmi pak program schůze neschválili.

Ve Sněmovně za sebou zavřeli dveře, vypnuli přenos, vykázali novináře a rozhodli se jednat o situaci kolem Generální inspekce bezpečnostních sborů a střetu Andreje Babiše (ANO) se šéfem GIBS Michalem Murínem v tajném režimu.

Bartoš: Babiš se zachoval jako mistr světa

Nemělo to dlouhé trvání, program schůze nebyl ve Sněmovně vůbec schválen a poslanci se nedlouho poté rozešli domů. Babiš přesto opustil sál předčasně. „To, co považuji za velmi smutné, je, že pan Babiš si vzal přednostní právo a ještě předtím, než bylo vůbec hlasování o programu schůze, řekl, že nic nebude říkat a odešel,“ uvedl k jednání za zavřenými dveřmi předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Bez hlavního aktéra nemělo příliš smysl jednat, míní. „Já to považuji za poněkud nedůstojné Poslanecké sněmovny,“ dodal Bělobrádek.

Podle šéfa Pirátů Ivana Bartoše premiér Babiš „velmi populisticky probruslil a v podstatě otázky nezodpověděl“.

Mimořádná schůze tak skončila bez elementárních odpovědí, dodal Bartoš, podle kterého se Bartoš zachoval „tak trochu jako mistr světa, protože tam přednesl své krátké vystoupení a pak nechal celou Poslaneckou sněmovnu, která se setkala převážně kvůli němu, tam sedět a sám se dále jednání neúčastnil“.

Kalousek mluvil o snu každého kriminálníka

Miroslav Kalousek (TOP 09) uvedl, že se smysl schůze snažil před poslanci zdůvodnit a vysvětlit svůj postoj. „Pan Babiš, který dobře věděl, že má svých lokajů na místě dostatek, tak se neobtěžoval ani tím,“ řekl k Babišovu odchodu.

Kalousek také kritizoval počínání hlasovací většiny - vytvořili ji poslanci ANO, KSČM, SPD a také všech osm přítomných poslanců ČSSD. Ti podle Kalouska upřednostnili, aby se Česko opět o kus posunulo směrem k „orientální despocii“.

„Skutečná vládní koalice ANO, kSČM a SPD neschválila program schůze a odmítla se tak věnovat celkem zásadní otázce, zda trestně stíhaná osoba v pozici premiéra může, nebo nemůže personálně zasahovat do orgánů činných v trestním řízení. My jsme přesvědčeni, že je to bezprecedentní konflikt zájmů, že nikdo v právním státě nesm írozhodovat o tom, co se bezprostředně týká jeho vlastní situace a poměrů,“ říkal Kalousek po jednání Sněmovny novinářům.

„Většina Poslanecké sněmovny pokládá za normální, že trestně stíhaný premiér v demisi může naplňovat sen každého kriminálníka: chci rozhodovat o svých vyšetřovatelích,“ dodal Kalousek.

Babiš vs. Murín: Ztráta důvěry, nebo nátlak?

Babiš do šéfa GIBS Michala Murína ostře šil již minulý týden na sněmovním bezpečnostním výboru. Označoval jej za ohrožení demokracie a muže, který měl vyšetřovat policisty a namísto toho je naopak kryl. 

„Ten člověk, místo toho aby pomáhal rozkrývat trestní činnost policistů, tak ji zakrýval a pan premiér ho kryl,“ navezl se Babiš i do svého předchůdce Bohuslava Sobotky (ČSSD), za něhož Murín do čela GIBS nastoupil.

Přetřásala se však i jiná věc. Babiš měl již dříve na Murína zatlačit a nabídnout mu, že pokud by sám a dobrovolně odstoupil do konce února, obejde se to „bez skandálu“. Murín se však rozhodl, že rezignovat nebude. A Babiš do světa vyhlásil, že ho postaví mimo službu.

S Murínem tak Babiš záhy zahájil kázeňské řízení. Prý v něho ztratil důvěru. „Nikdo nesmí rozhodovat ve věci, která nějakým způsobem může ovlivnit jeho vlastní situaci a jeho poměry. GIBS je orgán činný v trestním řízení, premiér v demisi je trestně stíhaný. Představa, že trestně stíhána osoba bude rozhodovat o personálních otázkách orgánů činných v trestním řízení je takový konflikt zájmů, který s právním státem nemá nic společného,“ bouřil dnes před novináři Kalousek.

Kalouskovi a TOP 09 snahu zařadit bod ohledně Babišova údajného tlaku na GIBS zmařili poslanci již podruhé. Napoprvé se nepodařilo Topce zařadit rozpravu na program řádné schůze, když klub ANO pro změnu vyslovil své veto.

Typická účelovka, bouřil Bělobrádek

S postupem Babiše vůči šéfovi GIBS vyjádřily nesouhlas i další strany. „To, co probíhá v současné době, je velmi nestandardní, protože když zde není splněna zákonná podmínka na odvolání ředitele GIBSu, tak se najde právní klička a podle jiného zákona se chce postavit mimo službu. Což je vyloženě účelová věc, je to typická účelovka,“ reagoval dnes ve Sněmovně Bělobrádek.

Podle šéfa lidovců jde o další ze střípků v mozaice, která ukazuje, že se „hnutí ANO a nová vláda bez důvěry chová jako na dobytém území a velmi nepřátelsky přebírá stát“. „Takto se postupovat může možná v banánové republice, ale ne v členské zemi EU,“ dodal.

Pelikán: Do Sněmovny tohle nepatří

K nejprve utajené a poté zrušené schůzi na téma Babiš vs. šéf GIBS se přitom ve Sněmovně vyjádřil za ANO ministr spravedlnosti Robert Pelikán. „Já si myslím, že vůbec v této fázi tato věc nepatří na půdu Poslanecké sněmovny nebo na půdu jiného politického orgánu. Je tam vedeno řízení podle zákona, to řízení je přezkoumatelné soudem a mělo by to tak zůstat. To jsou věci odborné a zároveň osobní týkající se pana Murína a absolutně nevidim důvod k tomu, aby ta věc byla řešena v Poslanecké sněmovně, kde je nutně řešena politicky,“ uvedl Pelikán.

Upozorňuje na to, že ohledně Murína je podle zákona služebním orgánem premiérem a jde tedy o jeho zákonnou kompetenci, zahájit s Murínem kárné řízení. „V zákoně jasně stojí, že tento typ řízení je neveřejný. A to platí i pro poslance. Poslanci nejsou nad zákon. A tady mnozí volají po právním státu, ale když se jim právní stát nehodí, tak se ho chystají velmi masivně porušovat,“ dodal.

marmat ( 29. března 2018 10:12 )

A tento pan Murín evidentně sloužil ČSSD s plným nasazením...Kalousek to věděl...ale řešilČapí hnízdo!!! M.j. už si dlouho nikdo ve spojitosti s ČH nedovolil zmínit vydaného pana Faltýnka ! Mnoho svinstva na malém prostoru a NIKDO to neviděl

marmat ( 29. března 2018 10:09 )

Pokud chcete opravdu HODNĚ vědět o panu Murínovi, vyhledejte si včerejší večer s panem Soukupem o GIBSu a panu Murínovi...Vylezou Vám všem oči z důlků...budete překvapeni do jak prohnilého obrazu chapadla české chobotnice zabrousíte Nebude Vám ani chutnat oběd....

marmat ( 29. března 2018 10:05 )

"TAJNOSTI" kolem GIBSU ....Jsou samozřejmě n u t n é !!! O lumpárnách, které by na nejvyšších místech probíhaly klidně dál, je třeba mluvit max. za zavřenými dveřmi PS a SENÁTU....Kalousek touží vyheftovat Babiše, aby se "rozblafal" do medií...To by byl jeho regulérní konec...nikoliv jako politická objednávka o zneužité dotaci na Čapí hnízd

marmat ( 27. března 2018 21:49 )

INTELIGENCE AB si mistrovsky/bravurně hraje s jejich vlastními "intrikami"... Jsou vedle něj tak šíleně trapní a "malí"......

marmat ( 27. března 2018 20:11 )

Vzteky se valí do pultíku jak buldozer...sílu argumentů tak nezíská.A ví to vůbec, jak je úporný a odporný !? A ví TO vůbec, že vzbuzuje úplně opačné nálady?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa