Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Nastudujte si to, kluci.“ Babiš po útoku Pirátů řekl, že šéf GIBS podrazil vládu

Autor: Zuzana Štíchová - 
1. března 2018
16:20

Přestřelka Pirátů s premiérem Andrejem Babišem (ANO) zpestřila čtvrteční interpelace ve Sněmovně. Očekávané dotazy Ivana Bartoše ohledně dění v GIBS rozčílily předsedu vlády v demisi poprvé. Podruhé ho naštval předseda pirátských poslanců Jakub Michálek, který se zase ptal na protikorupční opatření. „Nastudujte si to, kluci,“ vmetl Bartošovi nakonec Babiš a Michálkovi naložil se slovy: „My to za vás odmakáme, kluci.“

Vágní a neurčitá odůvodnění, proč by měl šéf GIBS Michal Murín skončit ve své pozici, vadí předsedovi Pirátů Bartošovi. Na konkrétní důvody se proto ve čtvrtek ptal ve Sněmovně premiéra v demisi Andreje Babiše. Ten se bránil zneužitím peněz, které dostal Murín za minulé vlády na posily, ale použil je na odměny například náměstků.

„Kontaktoval jste Michala Murína s tím, že požadujete jeho odchod z pozice? Pokud hodláte pana Murína odvolat, budete se řídit stanoviskem výboru Sněmovny, který se k němu musí ze zákona vyjádřit? Hodláte na jeho místo navrhnout pana Špačka, který je k hnutí ANO více nakloněn?“ ptal se Bartoš.

„Chtěl bych říct, že mám odpovědnost za GIBS. Jak vznikl? Byla to mocenská dohoda mezi VV (Věci veřejné - pozn. red.) a produkt je to pana Langera. Doporučil bych panu poslanci monitoring médií. Pan Murín tady vyvolal aféru. Nemá to nic společného s Čapím hnízdem. Dostal jsem dokument od Vrchního státního zastupitelství v Olomouci o možném kárném řízení s panem Murínem. Já jsem jen řekl, že k panu Murínovi nemám důvěru,“ reagoval Babiš.

Video  Předseda Pirátů Ivan Bartoš marně interpeloval premiéra v demisi Babiše (ANO) ohledně možné změny ve vedení GIBS.  - Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

„Žádné odvolání jsem nenavrhl, jen jsem konstatoval, že mám pochybnosti o jeho profesionální a morální integritě. S panem Murínem řeším hospodaření. Dostal jsem audit, zjištění se týkají možného porušení zákona o zadávání veřejných zakázek. Na základě toho jsem napsal paní ministryni, aby tam udělala kontrolu. Vznikl v roce 2012 a ještě tam nebyla kontrola, bude tam poprvé. Pan Murín podvedl vládu,“ pustil se do Murína premiér v demisi. Murín podle něj dostal téměř 52 milionů korun na posily, třicet milionů ale padly pod jeho vedením na odměny.

Babiš: Murínovi nekecám do toho, co dělá

„Pan premiér má úžasnou vlastnost odpovídat na něco, na co jsem se ho vůbec neptal,“ kroutil hlavou nad odpověďmi na své otázky Bartoš. A své dotazy Babišovi zopakoval.

„Potkal jsem se samozřejmě s panem Murínem. Já mu nekecám do toho, co tam dělá. Žádné odvolání jsem nenavrhoval. Pana Murína kvůli úniku informací vyslýchali v kauze Beretta. Nikoho nebudeme doporučovat. Vysvětlete mi, proč nejvyšší státní zástupce je kritický? Proč ministerstvo spravedlnosti v roce 2016 nesouhlasilo se zprávou GIBSu. Tady máte jeho rozpočet. Víte, o kolik stouply platy? 36 %. A jaký je výkon? Jedno zatknutí za rok,“ rozohnil se předseda hnutí ANO. „Tak si to nastudujte, kluci,“ rýpnul si závěrem do Pirátů.

Vzápětí se neuctivě vyjádřil k poslancům Pirátů u dalších otázek Jakuba Michálka, předsedy poslanců strany. „My to za vás odmakáme, kluci,“ trefoval se do třetí největší politické strany ve Sněmovně, která má nejmenší věkový průměr ze všech.

Michálek se Babiše ptal na to, jaká protikorupční opatření vláda za dobu svého vládnutí udělala. Šéf pirátských poslanců se pak podivoval nad tím, od kdy interpeluje premiér jednoho z lídrů opozice. „Pirátská strana žádné své noviny nemá, vy jste tady asi jediný. Jsme opozice, tak se ptáme,“ řekl mu Michálek.

Proti označování poslanců „kluci“ se ohradila další z interpelujících, 1. místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Snad tady o mně nikdo nebude hovořit jako o holce,“ zkritizovala Babiše a sklidila za to potlesk části sálu. 

Dodejme, že Babišovi je 63 let, Bartošovi 37 let a Michálkovi 29 let. Oba Piráti jsou tak dohromady zhruba stejně staří jako Babiš sám.

„O kontrolu jsem požádal, Murínovi jsem nevyhrožoval“

Svou troškou do mlýna přispěla i další poslankyně TOP 09. Helena Langšádlová se ptala na údajné výhrůžky, které měl Babiš vůči šéfovi GIBS Murínovi použít. „Určitě jsem nikomu nevyhrožoval. Skandál z toho samozřejmě děláte vy, protože nemáte žádný program, jen AntiBabiš,“ odpověděl Babiš.

Na dotaz, zda premiér v demisi přímo úkoloval ministerstvo financí, které poslalo na GIBS v pondělí mimořádnou kontrolu, pak Babiš pouze řekl, že napsal ministryni Aleně Schillerové dopis.

„Napsal jsem dopis na ministerstvo financí a požádal jsem, na základě interního auditu GIBSu, o kontrolu. Je tady důvodné podezření, že nehospodaří dobře. Najal si mediálního poradce za 26 tisíc měsíčně, aby si zlepšoval image. Sám audit konstatoval eventuální porušení zákona,“ trefoval se do Murína.

adeso ( 8. března 2018 09:26 )

no zatím pitomečci šijí tak do Babiše a Zemana, jiný problém nenašli, jo ještě brání fest zloděje..

adeso ( 8. března 2018 09:23 )

nejlepší fór týdne

ellyane ( 2. března 2018 12:01 )

Myslíte že je tomu tak? Jinak děkuji za vysvětlení, ale natruc akce nic neřeší....

cezar8 ( 2. března 2018 08:15 )

zdendo - z tvého komentáře chlapče vyplývají silné generační retardace, dobrá rada, i toto se dá léčit, sice velmi obtížně ale přece....

Heliber ( 1. března 2018 23:01 )

A jak u vás, pane zdenekk. Už jste odložil plínky, a začínáte chodit na nočník?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa