Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zeman zkritizoval České lvy. A Michal David mu zapěl: „Miloši, ty na to máš“

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
14. března 2018
22:59

Projev, hudba a vystoupení vybraných zpěváků. A také některá kontroverzní jména mezi hosty. Tak vypadala oslava druhé inaugurace Miloše Zemana na Pražském hradě. Do Španělského sálu si pozval tisícovku hostů a také umělce, kterým udělil vyznamenání. Helenu Vondráčkovou, Daniela Hůlku nebo Václava Neckáře. Ten chtěl se Zemanem projít Václavák, což prezidentovi tou dobou nemuselo být zrovna po chuti. Bez vyznamenání je (prozatím) Michal David, který vytáhl jiné šlágry.

Zeman přivítal své hosty na Hradě více než sedmiminutovým projevem. V něm všem svým příznivcům poděkovala za podporu ve volbách, které pro něj prý byly těžší než volební klání před pěti lety.

Při své děkovačce neopomenul ani svou ženu Ivanu v modrých šatech, která stále v čele petičního výboru, který Zemanovi zajistil sběrem alespoň 50 tisíc podpisů jeho druhou kandidaturu. „Ivanko, chtěl bych ti velice poděkovat za tuto petiční akci. Ale i všem dalším, kteří se zúčastnili toho, čemu nemohu říkat volební kampaň, protože volební kampaň dělali oni. Nikoliv já,“ opřel se Zeman do svých nedávných soupeřů.

A nebyl by to Miloš Zeman, kdyby vynechal ve svém projevu i drobný bonmot. Tentokrát ho směřoval režisérovi Marku Najbrtovi. Který při své děkovné řeči vyzval přítomné v sále i u televizí aby nevolili Zemana. Zeman už ale kandidovat podle ústavy potřetí za sebou kandidovat nemůže.

„Před několika dny se konal Český lev. A jakýsi režisér vykřikl na posluchače – Nevolte Miloše Zemana. Chtěl bych mu sdělit, že jeho čas minul. A náš čas nastal,“ rýpnul si Zeman do režiséra. V závěru projevu už jen lidem popřál hezký zážitek s tím, že už nemusejí být nervózní z budoucnosti. „Budoucnost je na pět let naše,“ vyburcoval publikum závěrem k potlesku.

Během večera zněla sálem vážná hudba, ale většina diváků se stejně těšila na koncert pozvaných zpěváků. „Jdeme se podívat na koncert, těším se na Václava Neckáře a Michala Davida, protože je náš,“ těšil se při příchodu na Hrad ekonom Miroslav Ševčík.

Neckář to nedomyslel

A dočkal se. Miloš Zeman si totiž pozval na oslavu zpěváky, kterým v minulých letech udělil vyznamenání. Na Hrad tak dorazila u poněkolikáté zpěvačka Helena Vondráčková. „Je mi ctí, pane prezidente, zazpívat na Vašem inauguračním koncertě,“ řekla směrem k Zemanovi a „vystřihla“ písničky Lásko má já stůňu z filmového muzikálu Noc na Karlštejně a hitovku od Michala Davida – Dlouhá noc.   

Od své čerstvě narozené dcery, která se mu vejde do dlaně, si odskočil zpěvák Daniel Hůlka. Obecenstvo potěšil písničkou Ráj a druhým kouskem Adriano, zavzpomínal na úspěšný muzikál Drákula, který ho proslavil.

Do trochu komické situace pak dostal Miloše Zemana zpěvák Václav Neckář. Při svém vystoupení totiž přišel těsně k němu a do ucha hlavě státu zpíval: Pojď, projdeme spolu Václavák. Tou dobou ale bylo na Václavském náměstí několik tisíc lidí, kteří protestovali právě proti Miloši Zemanovi a jeho inauguračnímu projevu, při kterém se osmého března opřel do České televize.

Michal David: Miloši, ty na to máš

Do dobré nálady pak dostala Zemana hradní stráž, když hrála Škoda lásky, při které si prezident do rytmu podupával.

O finále večera se pak postaral Michal David. Jediný z vystupujících zpěváků, který zatím od Zemana žádné vyznamenání nedostal. Jestliže prezident na začátku večera oslovil své hosty „Moji milí,“ David Zemanovi připomněl, že „Pár přátel stačí mít.“ Právě při tomto šlágru byli na jevišti Španělského sálu všichni zpěváci inauguračního koncertu. A aby zřejmě proto, aby Michal David připomněl Zemanovi, že je to jeho večer pozměnil v jednu chvíli text a místo „Tak jen dál se snaž, ty na to máš,“ zazpíval „Miloši, ty na to máš.“


Fotogalerie Zeman slaví na Hradě s věrnými 31 fotografií

Podobné koncerty pořádá Miloš Zeman pravidelně. A počítá s nimi i pro nadcházející druhé volební období.

Vitásková, Veleba i poražení kandidáti

První hosté se začali scházet krátce před sedmnáctou hodinou. Na nádvoří Pražského hradu fotograf Blesku zahlédl například bývalou šéfku Energetického regulačního úřadu Alenu Vitáskovou, které se Zeman zastával kvůli jejímu trestnímu stíhání a která také kandidovala za Hnutí Úsvit – Národní Koalice pod taktovkou Tomia Okamury v roce 2016 na Ostravsku do Senátu.

Nechyběla ani bývalá vrchní státní zástupkyně Renáta Vesecká, nebo například šéf SPO Jan Veleba, který nedokázal vysvětlit, z čeho strana poslala Zemanovi peníze na prezidentskou kampaň. A přišli také bývalí kandidáti na prezidenta Petr Hannig a Jiří Hynek, kteří nakonec podpořili Zemana.

„Mě to překvapilo a zároveň mě to potěšilo,“ řekl Jiří Hynek při svém příchodu reportérovi Blesku. Neodradily ho ani kontroverze, které se objevily po inauguračním projevu Miloše Zemana 8. března. „Já jdu do svatostánku na Pražský hrad a ta věc spolu vůbec nesouvisí,“ dodal Hynek.

dametodokupy ( 15. března 2018 18:15 )

 To zas byla skvadra tam

sekebo ( 15. března 2018 18:09 )

Neckáři, tak tomu tedy říkám úpadek, horší, než mrtvice - postavit se na 1 pódium s tou, co už to táhla se Štrougalem a Husákem a navíc se procházet s Miloušem po Václaváku... - to by snad ani nešlo, to byste ho musel tlačit na vozíku.

hirenaa ( 15. března 2018 17:58 )

normalizacni kadri))

vlasta1 ( 15. března 2018 17:08 )

Jó slouli ono vás s IQ 180 je strašně málo. Zaplať Pánbůh.

vlasta1 ( 15. března 2018 17:01 )

Zajdi si za doktorem ať ti vymění prášky po těch co ti dává vyloženě blbneš.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa