Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Zemane, ČT nedáme. Na Hradě straší.“ Protest z Václaváku vyvrcholil na Hradčanech

Video se připravuje ...
Autor: Matěj Hynek, ČTK - 
14. března 2018
19:07

Výroky politiků proti České televizi vyhnaly na Václavské náměstí v Praze i do center dalších měst znovu demonstranty. Václavákem znělo skandování proti prezidentovi Milošovi Zemanovi i Andreji Babišovi, na transparentech se objevil i „agent Bureš“. Protestující však zneklidnila především poslední Zemanova slova z jeho inauguračního proslovu, kde opět kritizoval ČT. a tak se dav z centra Prahy vydal nakonec i na Hrad.

Lidé v Praze a dalších městech vyšli do ulic, aby odsoudili Zemanovy útoky na veřejnoprávní média. Prezident se toho naposledy dopustil během svého inauguračního projevu. 

„Útok znovuzvoleného prezidenta Miloše Zemana na média a svobodu slova v naší zemi, jehož se dopustil ve svém inauguračním projevu, znovu potvrdil dlouhodobý nebezpečný, nenávistný útok na novináře, kteří poskytují veřejnosti nezávislé a pluralitní pohledy na naši politickou společnost,“ uvedli na Facebooku organizátoři důvody, proč se rozhodli demonstraci svolat.

Protest „Zemane – ČT nedáme“ na Václavském náměstí (14. 3. 2018) Protest „Zemane – ČT nedáme“ na Václavském náměstí (14. 3. 2018) | Foto Blesk - Tonda Tran

4000 lidí na Václaváku

Na demonstraci za zachování svobody slova se na Václavském náměstí v Praze sešlo podle organizátorů asi 4000 lidí. Minutou ticha lidé uctili památku zavražděného slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Potleskem naopak ocenili informaci o tom, že slovenský premiér Robert Fico nabídl demisi.

Demonstrace začala krátce před 19:00, kdy z reproduktorů zazněly výroky Zemana, premiéra Andreje Babiše a předsedy SPD Tomia Okamury proti novinářům. „Pokud by si mocní dovolili nám nezávislá média vzít, neměl by je za nás kdo kontrolovat,“ řekl jeden z řečníků.

Vystoupil i režisér Jan Svěrák, který o víkendu na předávání Českých lvů přišel s Pěti větami za ČT. Upozorňoval, že nejen skloňovaná „pražská kavárna“ si uvědomuje, že je svobodná média nutná chránit před mocnými.

Hanba! Babiše do koše!

Zeman, Babiš i Okamura podle dalších vedou proti médiím trvalou a nenávistnou kampaň. Lidé během projevů skandovali „hanba“ a „Babiše do koše“. S sebou si vzali české vlajky a vlajky EU, někteří přišli i s transparenty. Zhruba po hodinovém protestu v horní třetině Václavského náměstí se lidé vydali na pochod k Pražskému hradu, kde prezident Zeman pořádá koncert pro své podporovatele.

Protest proti urážkám médií ze strany politiků "Zeman - ČT nedáme" na Václavském náměstí v Praze (14.3.2018) Protest proti urážkám médií ze strany politiků "Zeman - ČT nedáme" na Václavském náměstí v Praze (14.3.2018) | Foto Blesk - Tonda Tran

Dorazil i Kalousek

Zeman při svém inauguračním projevu osočil Českou televizi z toho, že v minulosti stranila straně TOP 09. Generální ředitel České televize Petr Dvořák dnes v rozhovoru pro Blesk Zprávy něco takového odmítl. „ČT není příchylná vůbec k žádné straně, máme na to řadu analýz. A tenhle argument nemá opodstatnění,“ uvedl Dvořák. 

Právě členové Topky se však na demonstraci na Václavské náměstí vydali také. Byli to oni, kdo spolu s dalšími politiky nevydrželi během inaugurace Zemanovu řeč a na Hradě odešli ze sálu. Nyní zamířili mezi lidi na „Václavák“ i Miroslav Kalousek a také úřadující šéf strany Jiří Pospíšil.

Dav vytáhl na Hrad: „Přineste ho dolů“

Zeman přitom již v únoru poslancům radil, jak zakročit proti vedení České televize. Uvedl, že stačí dvakrát neschválit její výroční zprávu. Šlo o další z řady útoků prezidenta na ČT. „Dost bylo Zemana,“ znělo proto i dnes Václavákem.

Demonstranti se však vydali i na pochod Prahou - z Václavského náměstí až na Pražský hrad. Odhadem se na pochod Prahou vydala dle reportéra Blesku polovina účastníku protestu na Václavském náměstí. Za zpěvu hymny či pokřiků „Patříme na západ“, „Miloše do koše“ či „Jdeme pařit“ s narážkou na Zemanův hradní koncert.

Protest "Zemane - ČT nedáme" prošel Prahou z Václavského náměstí až před Pražský hrad (14.3.2018) Protest "Zemane - ČT nedáme" prošel Prahou z Václavského náměstí až před Pražský hrad (14.3.2018) | Foto Blesk - Alexander Malachovský

Dav pokřikoval i na nesměle přihlížející turisty. „Pojďte s námi,“ neslo se ulicemi u Karlova Mostu a na dohled Hradu se demonstranti vrátili k oblíbenému „Hanba“. Repertoár demonstrantů se však změnil. „Na Hradě je bolševik“ či „Otevřete brány“, znělo pak při příchodu před Pražský hrad. 

„Žumpa je na Hradě“ či „Na Hradě straší“ se pak z davu ozývalo s výhledem na osvětlené Hradčany, kde Zemanovým věrným zpívali ve Španělském sále při koncertu Helena Vondráčková, Michal David či Daniel Hůlka. Před sochou T. G. Masaryka organizátoři účastníkům protestu poděkovali se slovy, že „pokud se budou novináři bát, nebudou nás schopni informovat“.  „Zase přijdeme,“ loučili se pokřikem demonstranti.

ProtiZeman ( 16. března 2018 17:26 )

Souhlas, příznivci Drahoše si hledají záminky a hlupáci jim to baští i s navijákem a ještě si myslí, že tvoří dějiny!

mirkazam ( 16. března 2018 08:53 )

Kdo manifestoval dostal 100k na ruku,a kdo přišel s transparentem 50k navrh....a nemyslím studentíky,ale ty řvouny,co si ten tyátr nechali zaplatit...jsme přece v Česku...

nasepravo ( 15. března 2018 14:34 )

V Česku je několik TV společností, desítky rozhlasových stanic,které si vysílají a říkají co chtějí, můžeme protestovat na náměstích a nikdo nezasáhne - to je porušování demokracie ???????

nasepravo ( 15. března 2018 14:32 )

V Česku je několik TV společností, desítky rozhlasových stanic,které si vysílají a říkají co chtějí, můžeme protestovat na náměstích a nikdo nezasáhne - to je porušování demokracie ???????

pyachtb ( 15. března 2018 09:57 )

Zalez zpátky do chlíva kam patříš, nebý pražské kavárny, tak jsi ještě neochutnal banán hňupe....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa