Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Havel KSČM ignoroval, Klaus ji pozval na Hrad. A Zeman na jejím sjezdu naváže na Husáka

Autor: Jaroslav Šimáček - 
23. února 2018
05:02

Václav Havel jednat s komunisty odmítal, Václav Klaus se tomu nebránil a pozval představitele KSČM do Lán i na Hrad. Prezident Miloš Zeman se nyní chystá zbořit další tabu. A poprvé od roku 1990 vystoupí na sjezdu KSČM. Schytal za to četnou kritiku. S tou se za své kroky v minulosti potýkal i jeho předchůdce Klaus. 

„Dosud posledním prezidentem, který se účastnil sjezdu komunistické strany, byl vlastizrádce a lokaj okupantů Gustáv Husák. Jestliže stejnou pozici chce zaujmout Miloš Zeman, považuji to za ostudné,“ řekl Blesk Zprávám poražený prezidentský kandidát Michal Horáček. Připomněl tak zároveň, že v historii ČR žádný prezident na sjezdu komunistů nebyl. Zeman nyní čelí kritice, že komunisty „legitimizuje“. Navázal tak na svého předchůdce Václava Klause, který stejným narážkám čelil také. Naopak Václav Havel byl jejich protipól.

Havel: Proč komunisty nezakázal

Že první český prezident neměl komunisty v lásce, nebylo nijak podivné. Disident a stíhaný chartista Václav Havel s nimi měl bohaté zkušenosti z minulého režimu - třeba když v roce 1975 psal otevřený dopis Gustávu Husákovi, v roce 1977 byl jedním z autorů prohlášení Charty 77 a jedním ze tří mluvčích, od té doby pak několikrát zadržený, vězněný a pod trvalým dohledem StB. Stál také u zrodu Občanského fóra, potažmo celé Sametové revoluce. 

Havlovi však bylo občas vyčítáno, že se v nově ustanoveném demokratickém režimu nepostaral o zákaz poražené komunistické strany. Proč komunisty nezakázal, na to reagoval mj. v listopadu 2005 před studenty pražských práv.

„Komunistická strana všude v postkomunistických zemích dostala šanci se transformovat. Je pravda, že když té šance nevyužila, možná měl být vyvozen jakýsi důsledek. Ve společnosti ale nebyla vůle k takovému kroku,“ říkal tehdy Havel.

Klaus s Grebeníčkem v Lánech (2003) a s Filipem na Hradě (2006)

Ohledně této legitimizace komunistů však panovaly spory už v minulosti. Zatímco Václav Havel jednat s komunisty odmítal, byl to Zemanův předchůdce Václav Klaus, kdo poprvé v historii samostatného Česka pozval v červenci 2006 na Hrad šéfa KSČM Vojtěcha Filipa. Mimochodem v ten samý den byl přitom u Klause i Miroslav Kalousek, tehdy však za KDU-ČSL. Dnes jsou návštěvy komunistů na Hradě běžnou záležitostí. Ovšem nejen tam. 

V červenci 2006 pozval Klaus na Hrad poprvé po revoluci předsedu KSČM Vojtěcha Filipa V červenci 2006 pozval Klaus na Hrad poprvé po revoluci předsedu KSČM Vojtěcha Filipa | ČTK

Již v roce 2003 pozval Klaus komunisty do Lán na schůzku nejvyšších představitelů - před chystaným vstupem do EU. KSČM tehdy vedl Miroslav Grebeníček, a stalo se tak pro změnu poprvé po 50 letech od doby, kdy do Lán za demokraticky zvoleným prezidentem Edvardem Benešem přijel Klement Gottwald. 

Václav Klaus pozval komunisty poprvé do Lán v roce 2003. Vlevo tehdejší předseda Miroslav Grebeníček Václav Klaus pozval komunisty poprvé do Lán v roce 2003. Vlevo tehdejší předseda Miroslav Grebeníček | ČTK

Moment, kdy Grebeníček přijel za Klausem, připomínali někteří politici i s odstupem času. „My jsme nebyli první, kdo komunisty přizvali k moci. Komunisté zvolili Václava Klause prezidentem České republiky... První výrazný krok k legitimizaci komunistické strany byl, když si Václav Klaus pozval pana Grebeníčka do Lán, existuje památná fotografie balkónu na lánském zámku,“ řekl v roce 2012 tehdejší šéf ČSSD Bohuslav Sobotka v Právu.

Zemanovy cesty za komunisty: v roce 2012 je prosil o podporu

Miloš Zeman se nyní chystá učinit další milník ve vztahu prezidenta ke KSČM. Za komunisty přitom vyrazil i těsně předtím, než se stal prezidentem. V prosinci 2012 požádal komunisty o podporu v historicky první přímé volbě. A to proto, že nepostavili vlastního kandidáta.

Nebyl sám, krátce po něm dorazil do sídla ÚV KSČM i Jiří Dienstbier (ČSSD). „Byla to přátelská a věcná a plodná diskuze,“ říkal Zeman a podotkl, že by se nebránil jmenovat ani komunistickou vládu.

Zeman u KSČM i SPD. Politolog: Jako kdyby jel Havel za Sládkem

Nyní se Zeman chystá za KSČM opět. Tentokrát však na její sjezd 21. dubna do Nymburka. A podle politologa Josefa Mlejnka to má opět co do činění s prezidentskou volbou. „Prezident Zeman se samozřejmě ohlásil, že navštíví sjezd KSČM, protože je komunistům vděčný za podporu v prezidentské volbě. Ale kdysi jim za totéž byl vděčný i Václav Klaus a pozval komunisty společně s představiteli dalších stran na zámek do Lán,“ připomíná i on.

Pane kandidáte, tady se posaďte: Miloš Zeman s šéfem KSČM Vojtěchem Filipem ve stranickém sídle komunistů Pane kandidáte, tady se posaďte: Miloš Zeman s šéfem KSČM Vojtěchem Filipem ve stranickém sídle komunistů | ČTK

„Ještě děsivější ale je, že prezident Zeman byl i na sjezdu SPD. To je totéž, jako kdyby v devadesátých letech přijel Václav Havel na sjezd Republikánů Miroslava Sládka – něco takového jsme si tenkrát nedokázali představit a při jednom ze Sládkových projevů v rámci prezidentské volby naopak Havlova manželka Dagmar pískala,“ dodal Mlejnek.  

Před 70 lety: Beneš pod tlakem, represe a Gottwald na Václaváku

Zemanův záměr vyrazit na sjezd KSČM přitom vyplynul na povrch v době, kdy si Česko připomíná 70 let od komunistického převratu. „Je to odpudivý dárek občanům ČR k 70. výročí komunistického puče,“ zkritizoval Zemana Miroslav Kalousek. Před sedmdesáti lety se přitom psaly dějiny, které radikálně ovlivnily na čtyři desítky let život v Československu. 

23. února 1948 se desetitisíce studentů vydaly protestovat na Pražský hrad, představitelé nekomunistických stran však tehdy stále věřili, že se krizi, kvůli které předtím jednal Klement Gottwald v Lánech s prezidentem Edvardem Benešem, podaří vyřešit smírně.

Marně. Naopak začal ostrý nátlak na nekomunistické strany a především ozbrojený teror komunistů, kteří zcela otevřeně zahájili represe. Rozjel se kolotoč domovních prohlídek a zatýkání, který neměl jen tak skončit - padlo i rozhodnutí o vyzbrojení Lidových milic. 

Video  Komunistu Filipa si podalo 6 lídrů v debatě Blesku: „Psycho, vraždy a popravy“  - Blesk TV
Video se připravuje ...

24. února 1948 přišla v pravé poledne hodinová generální stávka, která zesilovala tlak na prezidenta Beneše. Účastnilo se jí tehdy na 2,5 milionu pracujících. Lidové milice obsadily Lidový dům, čímž vyvrcholilo převzetí sociální demokracie komunisty.

25. února 1948 pak převrat vyvrcholil. Stačilo k tomu pouhých 10 minut jednání na Hradě, kde Beneš přijal demise nekomunistických ministrů. Klement Gottwald pak bouřil na Václavském náměstí během dnes již legendárního proslovu: „Právě se vracím z Hradu od prezidenta republiky. Dnes ráno jsem panu prezidentu republiky podal návrh na přijetí demise ministrů, kteří odstoupili 20. února tohoto roku. A současně jsem panu prezidentu navrhl seznam osob, kterými má býti vláda doplněna a rekonstruována. Mohu vám sdělit, že pan prezident všechny mé návrhy, přesně tak jak byly podány, přijal.“ Komunisté se plně chopili moci.

vivvien ( 31. října 2018 18:36 )

Havel komunisty ignoroval? A to řekl kdo! Vždyď si s komunistickým premiérem Adamcem podávali ruce u kulatého stolu a díky Čalfovi, který byl také komunista, zvolili Havla. Nedělejte z Havla modlu. Byl to ožran, nechtělo se mu makat. A díky bandě blbců se stal prezidentem. A i když říkal, že bude jen dočastně, tak se mu to zalíbilo, že by tam byl do dnes. Asi by měl někdo vysvětlit, když byl tak nebezpečný proč seděl na pankráci jen 3 roky když třídní nepřátelé seděli v Leopoldově nebo v Jáchymově makali v uranových dolech a dostali 20 let až doživotí. O těch se má mluvit jako o hrdinech. A Havel že nezrušil komunisty? Protože by se mu mohli hodit, kdyby to náhodou nevyšlo.

kov3 ( 17. června 2018 07:02 )

Ku koktavému ožralovi a jeho milenke Jitke prečo nie je diskusia ?

sovca ( 23. února 2018 17:49 )

Asi si nerozumíme. Benda se tam od začátku drží jak veš v košili,to je jisté.Ten nikdy nic jiného nedělal a dělat nebude,protože nic neumí.A mezi námi,on ani v tom parlamentu nic nedokázal.Jen se veze a je mu hej.

sovca ( 23. února 2018 16:47 )

Benda že se nedrží zuby - nehty?? Děláte si srandu,že?

sovca ( 23. února 2018 15:46 )

Který z politiků se tam nedrží zuby-nehty?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa