Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Zemanovy názory jsou jako počasí.“ Babišova lánská večeře naštvala Pospíšila i lidovce

Autor: zst, simao, ČTK - 
9. února 2018
11:55

Prezident Miloš Zeman čelí kritice za to, že dal neomezený čas Andreji Babišovi (ANO) na sestavení vlády a netrvá na podmínce 101 podpisů poslanců podporujících většinovou vládu. Zeman podle Mariana Jurečky (KDU-ČSL) nepřímo rezignoval na to, aby v Česku byla většinová koaliční vláda. Prezidentovy názory jsou stálé jako počasí, rýpla si Markéta Pekarová Adamová, zatímco Miroslav Kalousek (oba TOP 09) řeší (ne)omezení pro Babiše.

„Získal jsem informaci, že pan prezident mne neomezuje časově z hlediska vyjednávání o druhém pokusu za podmínky, že budeme vyjednávat,“ uvedl ve čtvrtek premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) poté, co v Lánech navštívil Miloše Zemana

Strhlo to řadu reakcí na sociálních sítích. „Neomezený ten čas přece jen není. Nejpozději v říjnu 2021 musí být jednání ukončena. Přísnost musí být…,“ rýpl si do neomezeného Babiše jeho kritik Miroslav Kalousek (TOP 09).

Bianko šek pro Babiše po „romantické“ večeři

A přidal se i poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL). „Miloš Zeman je vskutku konzistentní. Právě v tuto chvíli nebude po Andreji Babišovi chtít 101 podpisů k důvěře vládě. Skoro aby sázkové kanceláře začaly vypisovat kurz, kolikrát ještě změní názor. A co hůř, vláda bez důvěry má bianko šek k vládnutí bez časového omezení,“ upozornil.

Místořpedseda ODS Martin Kupka k tomu uvedl: „Tak jsme se po romantické večeři v Lánech dozvěděli, že Miloš Zeman už zase netrvá na 101 podpisech a dává Andreji Babišovi neomezený čas. Ti dva v sobě evidentně našli zalíbení a budují si krasný vztah.“

Politolog Jiří Pehe pak podotkl: „Zeman dal Babišovi neomezený čas na sestavení vlády. Jen aby ho měl taky Zeman.“

Ke kritice výsledku jednání mezi Zemanem a Babišem přistoupily opoziční strany i dnes. „To včerejší vyjádření po večeři prezidenta s premiérem je pro mě další překvapení. Je to další názorový posun, pan prezident nepřímo řekl, že jako klíčová ústavní osoba rezignuje na to, aby tady byla většinová koaliční vláda. Bohužel,“ uvedl Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Pospíšil: Zeman zvýhodňuje Babiše

„Spolupráce mezi panem prezidentem a Andrejem Babišem pokračuje. Pokud dostává tak velkorysé nabídky, tak je to jeho velké zvýhodnění ze strany pana prezidenta. Doufejme, že k tomu Andrej Babiš přistoupí zodpovědněji,“ komentoval dohodu šéf TOP 09 Jiří Pospíšil.

„Stálost názorů pana prezident je bohužel podobná jako stálost počasí v současné době. Je to na panu prezidentovi, rozhodl se nadstandardně vycházet Andreji Babišovi vstříc. Výroky jsou upraveny podle situace. Spojenectví je velmi pevné a funkční. Těžko odhadovat budoucnost, postoj se vyvíjí tak, jak se zrovna hodí oběma aktérům. Je to chyba, že není požadována většina,“ přisadila si první místopředsedkyně Topky Markéta Pekarová Adamová, která považuje za chybu, že Zeman netrvá na potvrzené „stojedničce“ od Babiše. 

Lidovci jednali s Topkou. Nejsme zaťatí, vzkázal Jurečka

Dnes přitom jednaly právě týmy lidovců a TOP 09. „Chtěli jsme vědět, jak se dívají na situaci před druhým kolem vyjednávání o vládě. Moc velké diskuse se tady nevedou. Pro nás platí, že jsme připraveni jednat,“ upozornil Jurečka s tím, že s trestně stíhanou osobou však lidovci být ve vládě nadále nechtějí. „Chceme ale být konstruktivní. Nejsme zaťatí, jsme připraveni k debatám, ale je otázka, zda má vítěz voleb vůbec vůli,“ podotkl Jurečka.

„Chceme většinovou vládu, znamená stabilitu a stabilita znamená prosperitu. Jediným nástrojem je většinová vláda,“ doplnil ho šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek

va45 ( 10. února 2018 15:25 )

Ovšem až po tobě invidium z podradí.

marmat ( 9. února 2018 23:14 )

Jakoby sofistikovaný příspěvek zřetelně obdivuje metody spolku Šuman ????Vypafá to na pana Michálka...vztek NEPOTLAČEN 100%- sorry jako Na okraj...dosud jsme opravdu byli všem Topolánkům, Klausům, Sobotkům....totálně u zadečku

-eFBiaj- ( 9. února 2018 17:39 )

http://www.blesk.cz/diskuse/773432/1#addItem I Milouš na to má!

-eFBiaj- ( 9. února 2018 17:25 )

Da!

repoIes ( 9. února 2018 17:18 )

Naprostý souhlas!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa