Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

ODS si zvolila do čela opět Fialu. Při projevu se opřel do Zemana: Potřebuje si odpočinout

Autor: ČTK, nkov, kaj - 
13. ledna 2018
13:10

ODS si v sobotu na kongresu v Ostravě zvolilo staronové vedení. Předseda opoziční ODS Petr Fiala, který v čele strany stojí od roku 2014, svůj post obhájil. Při projevu mimo jiné zmínil, že další mandát prezidenta Zemana není v nejlepším zájmu ČR a vyzval lidi, aby šli k volbám. Podporu získal ve všech regionech a podle výsledků nominačních konferencí nemá konkurenta.

Současný předseda ODS Petr Fiala dnes na kongresu občanských demokratů v Ostravě podle očekávání obhájil svou funkci. Třiapadesátiletý Fiala, který ve volbě neměl protikandidáta, získal 451 ze 483 platných hlasovacích lístků, hlasovalo tak pro něj zhruba 90 procent všech delegátů.

Silnou pozici prvního muže ODS signalizovaly už nominační konference, na nichž získal podporu ze všech krajů. ODS je po říjnových volbách sice druhou nejsilnější parlamentní stranou, má však pouze 25 poslanců.

Fiala bezprostředně po volbě řekl, že je zaskočen a dojat a výsledek vlastně nečekal. Považuje ho za čest a závazek. "Slibuji, že vás ani voliče nezklamu," uvedl Fiala.

Fiala označil svůj mandát za silný, což ho podle jeho slov překvapilo vzhledem k tomu, že už není ten, kdo má ODS zachraňovat. Strana je už podle něj stabilizovaná a mohly se objevit pochybnosti o cestě, kterou jí chce dál vést. Odkázal tak zřejmě na kritiku Václava Klause mladšího, který po sněmovních volbách uvedl, že ODS by měla být výrazněji pravicová. Výsledek hlasování tak podle Fialy znamená, že delegáti dali jeho směřování podporu.

Ve svém nominačním projevu slíbil silnější ODS i nárůst voličů v dalších parlamentních volbách. Připomněl, že když se před čtyřmi lety stal předsedou strany, společně s členy ODS museli zachraňovat právo na existenci strany a holý politický život. V současnosti je podle něj strana ve zcela odlišné situaci, z čehož vychází i jeho představa o dalším směřování ODS.

Fiala: Další mandát Zemana není žádoucí

Na kongresu promluvil Fiala i o Zemanovi. Podle něj není další mandát prezidenta Miloše Zemana v nejlepším zájmu České republiky. Vyzval občany, aby přišli k prezidentským volbám.

„Obracím se na občany České republiky, kteří včera (v pátek) ani dnes ještě nebyli volit v prezidentských volbách, prosím vás, zvažte to. Věnujte tomu pozornost, nenechte rozhodnutí na jiných, ani neodkládejte svůj hlas na druhé kolo,“ apeloval na voliče Fiala.

Podle něj by lidé neměli dopustit překvapení, které by se jim pak třeba nemuselo líbit. „Zabraňte překvapení v prvním kole,“ uvedl za potlesku delegátů Fiala. Podle něj musí lidé pomoci do druhého kola prosadit co nejlepšího kandidáta, který přinese šanci na změnu v úřadu prezidenta České republiky.

Fiala uvedl, že se přítomní sice nemusí shodnout na ideálním nástupci v prezidentském úřadu, je však přesvědčen, že se shodnou na tom, že si současný prezident „potřebuje odpočinout.

„Shodneme se na tom, že současný způsob výkonu funkce prezidenta naši společnost rozděluje,“ řekl Fiala. Z úřadu, který podle předsedy ODS v demokratické tradici vždy představoval noblesu Zeman udělal pokleslou reality show a ke konci mandátu místy i tragikomedii. Prezidentem jsou navíc občas zpochybňovány některé klíčové strategické zájmy České republiky, řekl rovněž Fiala.

Udženija obhájila post první místopředsedkyně

Stejně jako Petr Fiala obhájila svůj post i první místopředsedkyně strany Alexandra Udženija.  Neměla protikandidáta a do volby šla se silnou podporou regionů. Udženija získala 386 ze 459 platných hlasů. V nominačním projevu uvedla, že obhajovat funkci prvního místopředsedy není jednoduché, delegátům slíbila poctivou práci, pevné postoje i odvážné plány.

„Strašně moc děkuju za tak silnou podporu, ukazuje to, že jsme jednotní, že jsme čitelní a náš cíl je jasný, vyhrávat volby,“ řekla bezprostředně po zvolení Udženija.

Podle první místopředsedkyně bude mít příběh ODS dobrý konec, pokud o to bude strana ještě více usilovat. „Vždycky říkám svým dcerám, že když se vytrvá, a hlavně, když se to poctivě odpracuje, výsledky a úspěch se dostaví dříve nebo později. Naše budoucnost je jen v našich rukách,“ řekla Udženija.

Připomněla, že ODS zažila krutý pád, který ale strana dokázala zastavit, k čemuž výrazně přispěl právě znovu zvolený předseda strany Petr Fiala. Doplnila, že s Fialou má sice v některých věcech rozdílné názory, ale směr drželi vždy společný.

ODS má bojovat za demokracii

ODS podle Udženiji nyní stojí v první linii a bije na poplach před destrukcí polistopadového politického systému. „Naše země se dnes ocitá před zásadní výzvou, jestli budeme pokračovat po cestě svobody, tolerance, politiky založené na našich hodnotách a jasných pravidlech hry. Po cestě, která vede k malému, modernímu a spravedlivému státu a maximální svobodě každého občana,“ řekla v projevu Udženija.

Druhou možností podle ní je, že předseda hnutí ANO Andrej Babiš a prezident Miloš Zeman zahalí Českou republiku do nějaké mlhy, kde vládne samolibé autoritářství a totální demagogie.  „V této nebezpečné mlze už neexistují žádné zábrany a pravidla,“ doplnila Udženija.

ODS vznikla v únoru 1991. V Poslanecké sněmovně je ODS po nedávných volbách druhou nejsilnější stranou, má ale jen 25 poslanců. Fiala byl zvolen místopředsedou Sněmovny, zástupci ODS vedou tři poslanecké výbory. ODS má v současnosti tři primátory statutárních měst (Jablonec nad Nisou, Mladá Boleslav, Teplice) a nemá žádného hejtmana. V Senátu má strana deset křesel, přičemž Jaroslav Kubera je místopředsedou horní komory parlamentu.

stacho ( 13. ledna 2018 17:05 )

Abys nebyl na odpočinku jako první....

pistora ( 13. ledna 2018 16:56 )

Tak ODSácká pakáž má nového předsedu no to gratuluji !!Ale nikdo lepší nebyl na skladě než ten pablb??Tak to budete pěkně dlouho nevolitelní!!!

gabreta ( 13. ledna 2018 16:27 )

"Silnou pozici prvního muže ODS signalizovaly už nominační konference" Stejně vypadaly glosy při poslední volbě "prvního muže" ČSSD, Sobotky. Kam Sobotka Sosany dovedl, ukázaly volby! Stejně dopadne ODS s Fialou v čele. Je to nevýraznej, nic neříkající člověk bez emocí, kterej dokola opakuje naučený politický fráze a nepřinese nic nového.

syndy1 ( 13. ledna 2018 15:29 )

Blbci ODS si zvolili blbce Fialu.Nic nového.

vera51 ( 13. ledna 2018 15:15 )

Ted jsem se divala kolik procent maji kandidati a skoro ve vsech krajich vitezi Zeman,jen at jim to natre a at takovy pan Fiala vidi jak smysli cely narod. A pane Filala neberte si nas obycejne lidi do huby!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa