Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sněmovna schválila rozpočet. Babišovi pomohla ČSSD, lidovci, KSČM i Okamura

Autor: simao, ČTK - 
19. prosince 2017
20:15

Sněmovna v úterý schválila státní rozpočet na příští rok. Odsouhlasený schodek má proti letošnímu klesnout o deset miliard korun na 50 miliard korun. Poslanci v závěrečném hlasování přidali mimo jiné 3,3 miliardy korun na sociální služby, miliardu korun na podporu agropotravinářského komplexu a 300 milionů na investice do mateřských a základních škol. Většinu ostatních návrhů na přesuny peněz zamítli.

Rozpočet ve Sněmovně podpořilo vládní ANO, ale i jeho bývalí koaliční partneři - ČSSD a lidovci. A přidali se také komunisté a SPD Tomia Okamury. Celkově bylo pro 140 poslanců. Proti schválení rozpočtu byli poslanci ODS a TOP 09, Piráti se až na poslankyni Lenku Kozlovou zdrželi, zdržel se i klub STAN.

Rozpočet zdědili po předchozí vládě, není proto jejich. To vzkázal poslancům ve Sněmovně premiér Andrej Babiš (ANO), který sestavil svou novou, menšinovou vládu. Od lidovců, kteří s ním byli uplynulé čtyři roky v koalici, pak zaznělo, že Babiše litují. Jednání o rozpočtu pro rok 2018 opět provázely četné spory, pak se ale bývalá koalice shodla na miliardové injekci do sociálních služeb.

„Není to náš rozpočet, tento návrh rozpočtu je návrh rozpočtu koaliční vlády premiéra Sobotky, KDU-ČSL, ČSSD a hnutí ANO a ten první návrh rozpočtu jsem předkládal já v květnu ještě jako ministr financí. A proto mě mrzí, že to vlastně vypadá, že ten návrh rozpočtu vlastně není nikoho,“ uvedl ve Sněmovně premiér Andrej Babiš (ANO).

„Nevím, proč se ta bývalá koalice tváří, že s tím nemá nic společného,“ podotkl. „Tahle vláda nemá s tím rozpočtem nic společného, tahle vláda se snažila najít peníze na sociální služby a paní ministryně je naškrábala, jeden a půl miliardy,“ upozorňoval Babiš. Připustil, že ANO sedělo ve vládě také, ale rozpočet byl výsledkem kompromisu. „Proto o to víc mě udivuje, že hlavně od bývalých koaličních partnerů přicházejí různé návrhy,“ dodal Babiš.

Bartošek si rýpl do Babiše: Je mi vás líto

Exministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) se podivoval nad tím, že Babiš dělá, že s rozpočtem nemá on a tato vláda nic společného. Označil to za fascinující. Šéf poslaneckého klubu lidovců Jan Bartošek Babišovi vzkázal: „Když jsem slyšel vaši srdcervoucí řeč o tom, jak vlastně s tím rozpočtem nemáte co do činění, tak mě vás po pravdě začalo být líto. Ten váš život je provázen samými takovými úkornými věcmi, které vás provázejí.“

Bartošek přitom šil do Babišel dál. „Do politiky jste vlastně nechtěl, patrně jste se nechtěl stát ani premiérem, teď zase do vašeho života doputoval rozpočet, ke kterému se vlastně nehlásíte. Tak jenom vám chci vyjádřit, že je mi líto, že se vám ve vašem životě takové věci dějí. Ten rozpočet jste připravoval, takže na něm máte svůj podíl. To je potřeba říct jako fakt, ať už se vám to líbí nebo ne,“ dodal Bartošek.

Radim Fiala z SPD následně vyzýval Bartoška, aby se k rozpočtu přihlásili i lidovci. Bartošek a po něm i šéf KDU-ČSL Bělobrádek reagovali slovy, že se na přípravě zákona podíleli a odpovědnosti se nezříkají. 

Miroslav Kalousek (TOP 09) navrhl Babišovi, že pokud předloží novelu, která sníží výdaje o zhruba 25 miliard, jeho návrh podpoří. V opačném případě dle něj Babiš „kecá“. „Je rád, že se může vymlouvat a nemusí šetřit,“ míní Kalousek.

„To, že rozpočet sestavovala předchozí vláda, to je snad jasný fakt, to nikdo nezatajuje,“ uvedla Kateřina Valachová (ČSSD). Upozornila na to, že ANO mělo v koalici pod kontrolou ministerstvo financí. Apelovala také, aby se vyřešila situace v sociálních službách, kde hrozí úprk pracovnic, zatímco populace dál stárne.   

Základní údaje o rozpočtu pro rok 2018 zopakovala nová ministryně financí Alena Schillerová. „Příjmy státního rozpočtu 1 bilion 314,5 miliard korun, výdaje státního rozpočtu 1 bilion 364,5 miliard korun, saldo státního rozpočtu mínus 50 miliard. V rámci druhého čtení zaznělo mnoho pozměňovacích návrhů a jejich vlivy na vládní předlohu jsou různé nejen svým rozsahem, ale i významností. Pozměňující návrhy jsou v objemu přesahujícím částku 103 miliard korun,“ připomněla Schillerová.

Varovala před tím, že pokud se schválí pozměňovací návrhy s „objemově velkými dopady“, dojde ke vzniku vnitřního dluhu u jednotlivých kapitol rozpočtu. A budou se tam muset hledat prostředky „například na úkor platů a sociálních výdajů“.

Přes tři miliardy navíc na sociální služby

ANO, ČSSD a KDU-ČSL se ještě v průběhu projednávání dohodly na přidání 3,3 miliardy korun na sociální služby, řekla těsně před hlasováním o úpravách rozpočtu místopředsedkyně poslanců ČSSD Kateřina Valachová. Bez zvýšení prostředků na sociální služby nejméně o tři miliardy korun nechtěli lidovci a ČSSD podpořit rozpočet jako celek.

ANO původně chtělo uvolnit pro zvýšení peněz na sociální služby pouze miliardu korun, obě zbývající strany bývalé koalice to považovaly za nedostatečné. Upozorňovaly, že vláda schválila zvýšení platů v sociálních službách, v rozpočtu pro to ale nevyčlenila peníze.

Fiala: Růst nebude trvat věčně

Šéf ODS Petr Fiala vytkl menšinové vládě, že se nezachovala zodpovědněji a nerozhodla se snížit výdaje. Kritizoval ANO, že s rozpočtem nic neudělalo a neodstranilo věci, které předtím kritizovalo u resortů vedených ČSSD a lidovci. Rozpočet označil Fiala za málo ambiciózní, nehospodárný a a „hluchý a slepý k riziku, že současný ekonomický růst nebude trvat věčně“.

Sál pobavil nechtěně Tomio Okamura (SPD), když svou řeč začal dramaticky. „Čím více se zamýšlím nad vládou předkládaným státním rozpočtem 2018, čím více detailů si uvědomuji, tím větší to působí bolest,“ říkal Okamura a sklízel smích nad jeho bolestivým zamýšlením. Nechápavě pak koukal po smějícím se sálu, po chvíli se tradičně rozjel a zmínil třeba požadavek zrušit Senát, který považuje za nadbytečný. Exministr Jurečka však Okamurovi připomněl, že mluvil před voliči jinak, když sám do Senátu kandidoval.

Rozpočet počítá s příjmy 1314,5 miliardy korun a výdaji 1364,5 miliardy korun. Nyní ho dostane k podpisu prezident republiky. Senát se schvalováním rozpočtu nezabývá.

Jan radnk ( 20. prosince 2017 13:24 )

Už se přestaňte divit Kalouskovy. Je chudák hodně nemocný a divím se, že ho už dávno neposlal pan Babiš do Kroměříže na relaxaci. Už to chudák potřebuje jak koza drbání.

santikxauz ( 20. prosince 2017 05:03 )

Švábovi Kalouskovi se nikdy nic nelíbí.

moiaza ( 19. prosince 2017 20:34 )

Hlavní je, že rozpočet byl schváln. Už vidím toho lempla ožralého Kalouska, jak puká zlostí.

vamberk ( 19. prosince 2017 18:03 )

Takovouto minulostí "demokratických stran" se nikdo nezabývá, nikdo za nic nemůže, Topolánek má tu drzost kandidovat na prezidenta místo aby chodil kanálama, ale pouze Babiš je podle nich zločinec. Absurdistán !

vamberk ( 19. prosince 2017 17:54 )

Jedině předčasné volby a vykopat ty politické lemply a štěnice z parlamentu. Je nechutné sledovat jak se umí jen rvát mezi sebou, přitom každý ví, že jim jde jen o vlastní koryta a vůbec ne o nějaký rozpočet. Dělají divadlo za řečnickým pultem před diváky, jsou jak tajtrlíci. Babiše lituju a všechny, kteří mají snahu něco změnit k lepšímu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa