Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš po volbách u Zemana: Prezident ho pověří jednáním o vládě za týden

Autor: ČTK, Mii, zst - 
23. října 2017
16:47

Prezident Miloš Zeman pověří šéfa hnutí ANO Babiše příští týden. Po schůzce to řekl novinářům Andrej Babiš. Ve vládě podle něj nebude sedět jeho pravá ruka Jaroslav Faltýnek, který zůstane předsedou poslaneckého klubu. Ten se po voblách výrazně rozroste. Babiš přiznal, že čím méně koaličních partnerů bude mít, tím lépe. Narážel tak na možnost sestavit vládu s ODS. To je vzhledem k výsledkům jediná možná varianta dvojkoalice.

Babiš dorazil do Lán vládním vozem zhruba ve 14:45 a kolem novinářů pouze projel. Asi hodinovou schůzku s prezidentem, pak okomentoval: „Pan prezident mi pogratuloval. Já jsem si až dnes uvědomil, jaký je to výsledek. Vyhráli jsme ve všech krajích, ve všech okresech.“

Po jednání s prezidentem také řekl, že ho Miloš Zeman pověří jednáním o nové vládě příští týden. Povede je dokud nebudou zvoleny nové orgány Sněmovny.

Do vyjednávání o povolebních koalicích prý Zeman zasahoval nebude. „Největší problém politiky jsou koalice, bohužel nemáme většinový systém. Čím méně partnerům, tím lépe,“ poznamenal Babiš. S ODS by mělo ANO ve Sněmovně 103 hlasů, tedy potřebnou většinu.

Na dotaz Blesk.cz odmítl, že by ve vládě usedl jeho první místopředseda Jaroslav Faltýnek. Ten dostal podle Babiše nabídku, aby pokračoval jako šéf poslanců ANO.

Babiš pokračuje v povolebních schůzkách

Šéf hnutí ANO dnes také pokračuje v jednáních s lídry dalších stran. Mluvit chce hlavně o uspořádání Sněmovny. ANO chce nominovat na funkci předsedy dolní komory dosavadního místopředsedu Radka Vondráčka a nejraději by zachovalo počet čtyř místopředsedů. Ve volbách uspělo devět stran a hnutí. 

Budou pokračovat i schůzky nových poslaneckých klubů. V neděli již ustavili klub sněmovní nováčci Piráti, v pondělí má jednat klub komunistů. Kromě toho se koná i jednání Státní volební komise k výsledkům voleb do Poslanecké sněmovny a jejich vyhlášení ve Sbírce zákonů.

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
jasnovidec01 ( 23. října 2017 19:02 )

Doufám,že p.Babiš nepůjde do holportu s těma fetkama!!!Pazdráti,,,,to by si chudák dal,to radši ODS,ten spolek zlodějů a chamtivců,ty by ukočíroval,on nato má..

kkkastr ( 23. října 2017 18:01 )

Strašlivě mne baví jak tu zoufale pláčou socky co maj najednou platit daně. Holt i to je demokracie a tržní hospodářství, ne jen urvi co můžeš. HA HA HA

kkkastr ( 23. října 2017 17:51 )

Já na daně mám, a ty?

kkkastr ( 23. října 2017 17:49 )

Soráč PODPOŘE

kkkastr ( 23. října 2017 17:47 )

Naschvál... Prej vám vezmou podporu na bydlení

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa