Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Být, či nebýt s trestně stíhaným Babišem? Známe pět scénářů vlády v Česku

  • Autor: Ondřej Hodálik,Jiří Fabián - 
    23. 10. 2017
    05:00

    Klíčová otázka pro Česko je jasná: jak chce vítězné hnutí ANO vládnout a s kým? Samo buď vyloučilo strany, se kterými do vlády nepůjde, anebo lídři ostatních partají odmítli účast v kabinetu, kde bude trestně stíhaný člověk. Tedy šéf hnutí Andrej Babiš (63), po němž jdou vyšetřovatelé kvůli dotačním podvodům, jakkoli se zvolením do Sněmovny získává napodruhé imunitu.

  • 1.Babiše vystřídá Brabec nebo Šlechtová

    Andrej Babiš bude prezidentem pověřen sestavit vládu. Existuje dokonce i varianta, že bude Milošem Zemanem rovnou jmenován premiérem. Pokusí se o sestavení kabinetu, ale strany si budou stát na svém, tedy že se skandály zatíženým Babišem vládnout nechtějí. Nepodaří se to a bude následovat druhý pokus, který opět povede ANO. Babiš ustoupí a na premiérský post bude dosazen někdo jiný – například místopředseda Richard Brabec či ministryně Karla Šlechtová. V tu chvíli bude mít ANO hned několik »nápadníků« pro sestavení vlády – ODS, KDU-ČSL, ČSSD atd.

    Andrej Babiš Andrej Babiš | Jakub Poláček / Paparazzi

  • 2.Menšinová vláda Babiše s tichou podporou

    Babiš bude chtít vládnout v menšinové vládě pouze se 78 mandáty ANO. Ovšem s tichou podporou dalších stran a omezenou jen na určité zákony... V tuto chvíli to mohou být prakticky všechny zvolené strany.

    Video  Vítěz Babiš pro Blesk: Nejsem populista, kdyby nebylo EET, máme 40 %  - Vera Renovica, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

    Andrej Babiš Andrej Babiš | Reuters

  • 3.Babiš už nebude trestně stíhaný

    Překážka trestního stíhání Andreje Babiše padla, aspoň dočasně, s okamžikem oficiálního vyhlášení výsledků voleb, kdy šéf ANO získá mandát. Trestní stíhání poslance či senátora je totiž možné jen se souhlasem Sněmovny či Senátu. Procedura vydání k trestnímu stíhání se bude muset případně rozjet znovu. Navíc je tu ještě varianta, že orgány činné v trestním řízení mohou dojít k názoru, že je stíhání neodůvodněné.

    Času k vyhodnocení důkazů budou mít policisté dost. Prezident využije maximální dobu, než někoho pověří sestavením vlády. Potrvá, než se sejde Sněmovna a zvolí předsedu… Případ může být odložen nebo dojde k obratu a stíhání bude rovnou zastaveno. V obou variantách je konec slovíčkaření a onen »trestně stíhaný člověk« už nebude pro ostatní strany problémem. S ANO a premiérem Babišem by tak do vlády šly.

    Andrej Babiš Andrej Babiš | Jakub Poláček / Paparazzi

  • 4.Strany půjdou s Babišem děj se co děj

    Do vlády i s trestně stíhaným Andrejem Babišem stejně půjdou i ti, kteří to odmítali. Jak ale například ODS či lidovci »odpálkují« vzteklé voliče, které by účastí ve vládě s Babišem vlastně podvedli? Větiček se nabízí spousta: „Jde o rozhodnutí grémia...“ „Stranické hlasování rozhodlo...“ „Byl jsem v povolebním vyjednávání se svým názorem v menšině...“ „Abychom zajistili plnění programu, je nutné být ve vládě“ atd.

    Volební štáb vítězného hnutí ANO Volební štáb vítězného hnutí ANO | Reuters

  • 5.Všichni bez komunistů proti Babišovi

    Existuje ještě jeden scénář vývoje, i když velmi málo pravděpodobný. Vytvoří se koalice »všichni proti Babišovi« složená z ČSSD, ODS, KDU-ČSL, Pirátů, TOP 09, STAN a SPD. Disponovala by křehkou většinou 107 hlasů. Asi jen velmi těžko by ji akceptoval prezident Zeman. Pokud by ale taková dohoda existovala, musel by jí dát šanci. A pokud by měla svého zástupce jako předsedu Sněmovny, třetí pokus o sestavení vlády by dokonce mohl přímo připadnout jemu. Jenže Babiš včera oznámil, že chce, aby ANO obsadilo i tento post...

    Andrej Babiš Andrej Babiš | Jakub Poláček / Paparazzi

  • 6.Zeman pro Blesk zhodnotil volby

    Video  Zeman exkluzivně o volbách: Celý záznam pořadu S prezidentem v Lánech 
    Video se připravuje ...

    Andrej Babiš Andrej Babiš | Jakub Poláček / Paparazzi

  • 7.Babiš okomentoval volební výhru

    Vše o volbách 2017 naleznete zde

    Video  Vítěz Babiš pro Blesk: Nejsem populista, kdyby nebylo EET, máme 40 %  - Vera Renovica, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

Doporučujeme
pjotri ( 23. října 2017 20:17 )

Jedna uvaha: zijeme v pravnim state, nebo se o to aspon snazime? Pak stihany clovek NENI ani obvineny, ani pravomocne odsouzeny. A pokud neni pravomocne odsouzeny, plati PRESUMPCE NEVINY. Tecka. Tady neni o cem diskutovat. Babis jim vidi do karet, tak se ho Kalousek, Sobotka a spol snazi zlikvidovat. Nejdriv vyhodit z vlady, pak, pres Chovancovo ministerstvo vnitra stihani, pricemz se muze ukazat, ze neni koho a za co stihat. Nicmene dokud nebude pravomocne odsouzen, nema nikdo pravo se ohanet nejakym stihanim. Muze se nam to nelibit, muzeme s tim nesouhlasit, ale to je asi tak vse, co s tim muzeme delat. A kdo necti nas pravni rad a vsechny jeho mechanismy, nemuze se nazyvat demokratem, nebo statotvurcem. Az ho odsoudi, osobne na nej plivnu, ale ted je nevinej. Pokud to neprijmeme, rikame tim, ze soudnictvi je na nic a ze ho nerespektujeme.. Toz tak, sorry jako.

marcela47 ( 23. října 2017 18:22 )

hejhej souhlasím s tebou. Dostat od tohoto státu evropské dotace je opravdu velký oříšek. V době, kdy Babiš o ně žádal byl pro ministra financí Kalouska a jeho kumpánu velmi známou osobou. Jakto že mu nakonec byly přiklepnuty ?Až Babiš zveřejnil a vystoupil před národ s podvody, které Klausova, Sobotkova vláda včetně Kalouska nadělali, pak teprve začali p. Babiše napadat.Proč nikdo neútočí na Sobotku , Kalouska , Klause aj.za to, jak tento národ okradli. Církevní restituce ty jsou v pořádku. Kolik za ně Kalousek od církve shrábl. Teď alespoň může dělat správce církevního majetku.Zatím Babišovi nebylo nic prokázáno. A přesně co za dotace shrábl spící dědek.

cyrilko ( 23. října 2017 15:59 )

ČSSD a Lidovci už pripravujú návrat do vlády s Babišom. Sú to bezpáteřné strany aj s ich vedením. Ženie ich len túžba po moci, na princípy a ľudí kašlú. Volby ukázali, že v ČR je treba zvýšiť vzdelanie. Počet VŠ vzdelaných voči celku je so Slovenskom jeden z najslabších v EÚ. Potom aj výsledky volieb tomu zodpovedajú. Minimálne 2,5 mil.obyvateľov ČR sú úplný hlupáci a naivky.

xiioma ( 23. října 2017 13:19 )

Aby ti neprasknul ve švu, ruský trolle...

aneleh71 ( 23. října 2017 12:49 )

A jéje,nějaký zakomplexovaný vesničan....tak to tu ještě chybělo,za všechno může Babiš a pražáci

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa