Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Okamura o poslankyni v mini s podvazky: Nic strašného. Co mu vadí u Babiše?

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
26. října 2017
19:30

S Tomiem Okamurou v čele míří do Sněmovny zástup poslanců SPD. Celkem 22 tváří, řada z nich jsou přitom nováčci, což je i případ Lucie Šafránkové. Mladá poslankyně na sebe přitáhla pozornost propagačním videem, kde se vyzývavě nakrucuje a snaží se prodat práci produkční agentury. Okamura se jí v reakci pro Blesk.cz zastal, komentoval přitom i jednání s ANO či narážku ministryně Karly Šlechtové, že jsou „novodobým fašistickým hnutím“.

Čtvrté místo SPD ve volbách vyvolalo v Česku rozruch. 22 lidí od Okamury je společně s Piráty třetím nejsilnějším klubem ve Sněmovně. Někteří z nováčků ve Sněmovně na sebe upozorňují už nyní, i když ne vždy úplně chtěně nebo šťastně. Jana Levová hoaxem o uprchlících utíkajících z autobusu na Plzeňsku, Miloslav Rozner tápáním a nepřesvědčivým výkonem v debatě ČT se slovy „kultura velice upadá“.

Sociální sítě však také obletělo promo video mladé poslankyně Lucie Šafránkové. Vyzývavě oděné v minišatech s černými silonkami a podvazkovým lemem a lákající lidi, kteří si na svých akcích přejí mít „zpěváka, nebo zpěvačku, zkušené DJ či moderátory“.

„Trafikanty u nás nemáme,“ zastal se Okamura poslankyně

Šéf SPD Tomio Okamura se ale Šafránkové zastal. „Jestli mám správné informace, tak to byla agentura, kterou spolu dělali s nějakým kolegou tenkrát v minulosti. Že organizovali různé akce, firemní akce, různé eventy. Já jsem to video neviděl, ale to, že si natočili sami propagační video, kde potom chtěli ukázat nějakou svoji práci nebo takhle něco, tak to se normálně ve firmách dělá, já v tom nevidím nic strašného,“ řekl Blesk.cz Okamura.

Na rozruch kolem Šafránkové a dalších nových poslanců se Okamura kouká z jiného pohledu. „Jsem naopak rád, že máme lidi, kteří se dokážou uživit svojí vlastní prací, že dokážou organizovat věci, dokážou mít nějaké aktivity na vlastní noze. My nemáme ve svých řadách žádné politické trafikanty, kteří by byli celoživotními poslanci a nedokázali se uživit jinak. Myslím, že je to dobře. Já jsem byl taky přece jednou nováček, když jsem sem přišel poprvé. Každý je jednou nováček, pokaždé je něco poprvé,“ řekl Blesk.cz Okamura.   

Babiš: Okamura je nebezpečný člověk. Šlechtová byla drsnější

Jednání mezi SPD a ANO přitom probíhalo poté, co se někteří členové Babišova hnutí do okamurovců i jejich šéfa zostra navezli. „My jsme stále kritizováni ze strany tradičních politických stran, že já jsem nebezpečím demokracie. A díky nim tady vyrostlo skutečné nebezpečí demokracie a to je pan Okamura, který tady straší lidi a myslím si, že to je nebezpečný člověk,“ pronesl o Okamurovi Andrej Babiš v superdebatě Blesk.cz těsně před volbami.

Také Martin Stropnický o SPD uvedl, že razí „politiku strachu, nenávisti, přehnaných emocí, strašení lidí“, vytkl i to, že SPD mluví o možném vystoupení z Evropské unie. „Což jsou pro mě věci naprosto nepřijatelné,“ hřímal o víkendu ve štábu ANO. A ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová zašla ještě dál. „Je to novodobé fašistické hnutí,“ řekla idnes.cz.

„Plácají nesmysly,“ vrací šéf SPD úder kritikům z ANO

„Plácají nějaké nesmysly, i když vůbec neznají náš program. My máme program a máme to i v názvu, takže by si hnutí ANO mohlo zjistit, co to znamená přímá demokracie. Ale my jim to teďka postupně vysvětlujeme, že přímá demokracie je zákon o referendu, zákon o přímé volbě a odvolatelnosti politiků,“ zareagoval nyní pro Blesk.cz Okamura.

Přímou demokracii označil za „skutečnou demokracii, kde vládne občan, to znamená majitel této země“. „Já chápu, že hnutí ANO podporuje systém stranické oligarchie,“ rýpl si, aby dodal: „Jsem zvyklý, že to ty stranické oligarchie a ti, co si myslí, že politik je nějaká elita a že je to nějaký člověk, který má být výš než ostatní, že se tomu takhle brání a různě nálepkují.“  

Rozkol ANO a SPD u Evropské unie

Přes tyto přestřelky, „námluvy“ a oťukávání ANO a SPD vypadají – alespoň navenek - poměrně vážně. Už proto, že bude následovat i třetí kolo jednání. „My jsme o vládě vůbec nejednali. My jsme nejednali ani o podpoře menšinové vlády, my jednáme jenom o našem programu,“ řekl však dnes Okamura. „My jsme dali na stůl šest programových okruhů a jsou tam u těch našich zásadních bodů ochotní nějakým způsobem diskutovat,“ podotkl.

Sporným bodem se stalo možné vystoupení z Evropské unie. „Byl jmenován náš návrh na referendum o vystoupení z EU. O tom hovořil Andrej Babiš, že se mu to nelíbí. Musím říci, že tady shoda nepanuje… To je jeden z bodů, kdy opakovaně slyšíme od zástupců ANO, že s tím mají zásadní problém. Zásadní. Já bych řekl až skoro ten nejzásadnější problém, že nechtějí referendum o vystoupení ČR z ANO… Pardon, nechtějí referendum o vystoupení ČR z EU,“ přeřekl se Okamura. Až ho prý překvapuje, jak je hnutí ANO na tento bod citlivé. Podle Okamury mají občané dostat příležitost rozhodnout o své budoucnosti ve své zemi.

Noční seznamka a Fiala jako šéf klubu

Okamura se neobává, že by u SPD hrozil rozpad čerstvě založeného poslaneckého klubu, kterému bude předsedat Radim Fiala. Tedy někdejší poslanec za ODS či Úsvit, dnes Okamurova pravá ruka v SPD. „Většina našich lidí má zkušenosti z politiky, byť jenom z té krajské,“ říká o svých lidech Okamura.

Fiala byl zvolen šéfem poslaneckého klubu jednohlasně. „My se samozřejmě nevidíme poprvé, protože všichni ti noví poslanci pracují ve strukturách hnutí SPD minimálně dva roky a většina z nich jsou krajští zastupitelé,“ uvedl Fiala na čtvrteční tiskovce SPD, aby podotkl: „Můžeme říct, že je známe velmi dobře.“ Noví poslanci SPD jsou podle vedení strany prověření mj. i kontaktní kampaní.

„Já osobně jsem každého z těch poslanců viděl, není nikdo z nich, koho bych viděl třeba méně než 15krát nebo 20krát. My známe všechny naše poslance z mnoha, mnoha a mnoha setkání. I z dlouhých večerů a nocí, které jsme strávili kontaktní kampaní mezi občany, často až do noci nebo do dvou do rána na různých městských slavnostech,“ dodal k tomu Okamura. 

 

ivoadler ( 27. října 2017 10:39 )

Pro ty, kteří jsou zvyklí na tradiční střídání u moci mezi ODS a ČSSD je současná situace katastrofou. Já ale na ní nic tragického nevidím. Nástup stran ANO a SPD, popř. Pirátů je rozšířením demokracie. Skýtá to možnost výběru mezi relevantními stranami. Chápu, že z toho je Kalousek a jemu podobní posra nej, ale nic tragického na tom není. Stranám aspoň dojde, že jeho veličenstvo voliče si musí předcházet. Já bych volil Realisty. Dali mi třikrát perníček a gulášovou polívku! Škoda, že se nedostali do parlamentu. Jejich program nebyl špatný.

villon ( 27. října 2017 01:44 )

Tý kouká jebačka z vočí. Za mně devět bodů z deseti! V postely politycký názory s mrdnou neřešim.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa