Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Návrat do časů Davida Ratha? Jermanová po rozpadu koalice povládne s ČSSD a KSČM

Autor: ČTK, Mii - 
24. října 2017
14:45

Novou koalici na Středočeském kraji bude tvořit ANO, ČSSD a KSČM. Zástupci stran podepsali v úterý dopoledne dohodu o spolupráci na zastupitelstvu. V krajské radě budou ANO a ČSSD s podporou KSČM, hejtmankou zůstává Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). ANO bude v jedenáctičlenné radě mít šest křesel a ČSSD pět. Jermanová původně plánovala alternativní koalici s ODS, ale jednání podle ní zkrachovala. Že by při změně středočeské koalice figuroval předseda hnutí ANO Andrej Babiš, hejtmanka odmítla. 

Původní radní by na úterním jednání zastupitelstva měli být odvoláni a zvoleni noví. V nové krajské vládě mají být za ANO kromě hejtmanky František Petrtýl, který bude dál radním pro dopravu, Gabriel Kovács má nadále řídit finance. Dosavadní radní pro sociální věci Jaroslava Němcová nově povede zdravotnictví. Majetek dostanou za ANO na starosti Tomáš Beneš a bezpečnost Robert Bezděk.

Sociální demokraté nominovali na sociální věci Anetu Heřmanovou, na kulturu Karla Horčičku a na školství Zdeňka Seidla. V nové krajské vládě mají usednout i bývalí hejtmani Josef Řihák a Miloš Petera. Řihák povede investice a Petera životní prostředí.

Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) odmítla domněnku, že při změně středočeské koalice sehrál roli šéf hnutí ANO Andrej Babiš. V diskusi na úterním jednání krajského zastupitelstva tak reagovala na dotaz, který jí položil její dosavadní náměstek, místopředseda ODS Martin Kupka.

Měnit se bude i vedení krajských organizací

Novou koalici čeká jednání o případných personálních změnách v krajských organizacích a orgánech oblastních nemocnic. Nový statutární náměstek hejtmanky Miloš Petera (ČSSD) dnes řekl, že nějaké změny určitě budou. Nepředpokládá je však hned, nejspíš až v prosinci.

„Domluvili jsme se, že se po dnešku sejdou předsedové klubů a vedení všech tří uskupení a budeme jednat o personálních věcech, jestli budou, nebo nebudou. Ale určitě nějaké změny budou,“ uvedl Petera.

Podle něj lze čekat změny ve vedení krajských organizací, dozorčích radách i představenstvech nemocnic. Zda by se mohli vyměňovat i přímo ředitelé nemocnic, neřekl. Nejdříve se prý musí seznámit s hospodařením krajských zdravotnických zařízení.

„Jestli jsou ta čísla pravdivá, tak se to hospodaření zlepšilo. Moc údajů ale nemám, protože jako opoziční zastupitel toho moc nedostanete. Musíme se s tím seznámit,“ uzavřel Petera.

Zástupci STAN uvedli, že chtějí být férovou a tvrdou opozicí. Kritizovali návrat KSČM k moci, podle místopředsedy STAN Víta Rakušana je to věc, na kterou lidé přestávají být citliví. „My na to jsme hákliví stále,“ zdůraznil Rakušan. Poukázal i na to, že do rady se vracejí dva bývalí hejtmani za ČSSD nebo někdejší hejtmanův náměstek Seidl, který za éry exhejtmana Davida Ratha (dříve ČSSD) odpovídal za středočeské zdravotnictví. „To jsou věci, které jsou zcela nepřijatelné,“ prohlásil Rakušan.

Středočeští zastupitelé za KSČM v prohlášení uvedli, že partneři akceptovali priority KSČM. „Jedná se skutečně o podporu na základě našich programových principů,“ zdůraznil předseda zastupitelů KSČM Zdeněk Štefek. Jako jeden z požadavků, který komunisté stanovili, je znovuzavedení žákovského jízdného ve Středočeském kraji.

STAN špatně fungovalo, tvrdí Jermanová

Hnutí ANO v pondělí koaličním partnerům ze STAN, ODS a Nezávislých Středočechů oznámilo, že jim vypovídá koaliční smlouvu. Hejtmanka uvedla, že důvodem byla nekompetentnost radních za STAN. Kraj podle Pokorné Jermanové kvůli práci STAN čerpá málo peněz na investice a musel řešit i problém s žádostmi o dotace na kotle. Zástupci STAN to už dříve odmítli a označili to za účelovou kritiku. Poslední kapkou byla podle hejtmanky pondělní tisková konference STAN v Poslanecké sněmovně, kde se její zástupci vyjadřovali negativně na adresu hnutí ANO.

Jermanová původně požadovala odstoupení pouze dvou členů STAN. Důvodem měly být jejich špatné manažerské schopnosti. Starostové ale muže odmítli odvolat s tím, že ANO dělá obstrukce a nedovoluje jim plnit svoji práci, tedy zkvalitňovat veřejnou správu.  

Původní koalice měla v pětašedesátičlenném zastupitelstvu 44 hlasů. ANO má 16 mandátů, STAN o jeden méně a ODS patří deset křesel. Nezávislí Středočeši, kteří původně kandidovali za TOP 09, mají tři zastupitele. V opozici byla dosud ČSSD s 11, KSČM s osmi a TOP 09 se dvěma zastupiteli.

Pohrobci Ratha?

Do vedení Středočeského kraje se vracejí pohrobci bývalého hejtmana Davida Ratha (dříve ČSSD), okomentoval situaci místopředseda ODS Martin Kupka. ČSSD podle něj v regionu pokračuje v sebevraždě za asistence komunistů a pod taktovkou hnutí ANO. 

Kupka poukázal na to, že v nové krajské vládě jsou bývalý hejtman Miloš Petera nebo Zdeněk Seidl, kteří už zasedali v Rathově krajské vládě. "V každém případě to, co zažíváme, jsou praktiky, které přesně odpovídají té době," řekl Kupka v narážce na jednání zastupitelstva. ODS se v úterý nepodařilo prosadit ani přestávku.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa