Vůbec první schůzku mají za sebou hejtmanka Středočeského kraje Jermanová a primátorka Prahy Krnáčová.

„Dnes jsme měli první historické jednání Rad Středočeského kraje a hlavního města Prahy. Myslíme si, že je to dobrá příležitost, aby si kolegové vyměnili zkušenosti v otázce odborných témat nebo i politických témat. Následně nato jsme měli schůzku, která se týkala dopravy, zejména ve spolupráci Středočeského kraje a Prahy,“ popsala pro Blesk.cz Krnáčová.

Na konkrétních krocích se ale zástupci krajů nedohodli a schůzka byla spíše informativní a o plánech do budoucnosti.

Překvapivé sdělení ze začátku tohoto roku z úst hejtmanky Středočeského kraje Jermanové ohledně prodloužení metra do Jesenice však vzala po úterní schůzce zpět. „Nás v současné době nejvíce trápí doprava, zejména v oblasti Praha-západ a východ,“ uvedla pro Blesk.cz Jermanová. Mezi další kritické problémy ale řadí také nedokončený Pražský okruh a nedostatečnou dopravu do Středočeského kraje.

Metro do Jesenice?

„Nejvíce postižená je teď obec Jesenice. Řekněme, že nyní proběhla pracovní skupina pod krycím heslem „Metro do Jesenice“. Samozřejmě se nejedná o klasické metro, spíše hledáme způsoby, jak napojit tuto lokalitu na Depo Písnice. Do 14 dnů se sejde společná pracovní skupina, kde spolu budou odborníci hovořit o tom, jaká varianta je schůdná a která je ekonomicky přijatelná,“ popisuje dále.  

Podle jejího vyjádření tedy nakonec povrchové metro může do Jesenice vést, ale je to spíše nereálná varianta a soustředit se nyní bude pracovní skupina na ostatní možnosti.

Doprava z Jesenice do Prahy je dlouhodobě velmi komplikovaná. Na silnici od Benešova do Vestce se v dopravních špičkách vytvářejí kolony vozidel, v nichž často uvíznou i autobusy vezoucí děti do školy a lidi do zaměstnání.

Jedním z hlavních témat bude opět dokončení Pražského okruhu. Na výhrůžky ohledně zastavení kamionové dopravy na Jižní spojce však během schůzky nedošlo. Středočechy z oblasti Kladenska ovšem může těšit, že integrace dopravy MHD do Pražské integrované dopravy nenabírá zpoždění a dočkat by se mohli už během tohoto léta. Hejtmanka pouze ujistila veřejnost, že vše jde v tuto chvíli podle plánu.

„V tuto chvíli počítáme s termínem 1. července 2017, záleží však na obcích a Kladnu, jak se k celé věci postaví. Další jednání proběhnou v průběhu března,“ potvrdil Filip Drápal, mluvčí Regionálního organizátora pražské integrované dopravy (ROPID).

Fotogalerie
10 fotografií