Kauza kolem prodeje bytů v Písnici firmou ČEZ pokračuje. Spor se rozhořel už v loňském roce, kdy nájemníci místních bytových jednotek prohlásili, že měli dostat příležitost jednotlivé byty odkoupit.

Radnice v Libuši se snaží podat do již ukončené veřejné soutěže o tento bytový komplex takzvanou nevyžádanou nabídku, která by proběhla po lhůtě pro podání řádných nabídek. Podle starosty Koubka však dosud tento krok nebyl městské části umožněn.

Podání nabídky za peníze

Protože městská část by do veřejné soutěže podala takzvanou nevyžádanou nabídku po uplynulé lhůtě, musela by radnice zaplatit majiteli bytů jeden milion korun. To jsou finance, které Libuš pro takový krok nemá.

„Radnice dělá vše, aby mohla nabídku podat, ale potřebuje součinnost magistrátu. Dvakrát jsem žádal podklady, které měli radní, když v říjnu probírali kauzu bytového fondu. Až tento týden jsem obdržel informaci, že jeden takový podklad existuje – právní analýza možnosti koupě. Ani přes opakovanou výzvu mi nebyl poskytnut,“ řekl Koubek na jednání pražských zastupitelů.

Starosta žádal také návrh smlouvy, podle kterého by Libuš mohla obdržet půjčku na samotnou koupi bytů v Písnici. Loni v listopadu zastupitelstvo rozhodlo, že radnice může o smlouvu zažádat, samotnou půjčku ale jednání neschválilo.

Ani tento návrh smlouvy prý Jiří Koubek dodnes neviděl. „Usuzuji tak, že výzva zastupitelů, abychom se zúčastnili veřejné soutěže, byla pouze zastíracím manévrem před voliči. Ve skutečnosti město problém lidí v Písnici nikdy řešit nechtělo,“ prohlásil starosta.

Krnáčová nařčení odmítá

Primátorka tvrzení, že Praha radnici nepomáhá, odmítla. „Nevím, jakou větší součinnost bychom měli poskytnout, než to, na čem se usneslo zastupitelstvo. Libuši jsme garantovali, že pokud se do soutěže přihlásí, tak jsme ochotni konečnou částku pokrýt bezúročnou půjčkou,“ zareagovala Adriana Krnáčová.

Podle ní může starosta Koubek společně se svým týmem právních zástupců a také radou městské části nevyžádanou nabídku podat sám.

Společnost ČEZ plánuje vyhlásit vítěze veřejné zakázky v průběhu ledna, případně do půlky února v závislosti na počtu kol výběrového řízení.

Místní obyvatelé se bouřili už loni, podívejte se, jak protesty vypadaly:

Fotogalerie
17 fotografií