Kdo získá více než sedm set bytů v Písnici, není zatím vůbec jisté. Zájem je ale vysoký. „ČEZ eviduje větší počet zájemců, kteří podali nabídku. Konkrétní počet ovšem sdělit nemůžeme, abychom nenarušili soutěž. Na konci oznámíme vítěze, cenu i počet uchazečů. Počítáme s tím, že by to mohlo být v polovině února,“ řekl Martin Novák, finanční ředitel energetické skupiny ČEZ.

Městská část Praha-Libuš, na jejímž území byty jsou, podle Nováka ještě může podat nevyžádanou nabídku. „Může tak učinit kdykoliv do okamžiku, kdy bude oznámeno přijetí nejvýhodnější nabídky. Všechny kroky, které je k tomu potřeba udělat, se dají stihnout v řádu několika dnů, maximálně jednotek týdnů. Prostor je tedy dostatečný,“ dodal s tím, že případný zájemce by musel uhradit milion korun.

Diskriminace lidí

ČEZ nabízí více než 700 bytů v odhadní ceně 1,2 miliardy. Hlavní město koncem listopadu rozhodlo, že radnici městské části Libuš bezúročně půjčí peníze, aby mohla byty koupit. Radnice vyžadovala k takovému kroku více času. To je podle Nováka nepřípustné.

ČEZ vyhlásí vítěze veřejné soutěže na koupi bytů v únoru. Radnice městské části Praha-Libuš ještě může zasáhnout.
Autor: Michael Tomeš, E15

„Soutěž by se tím výrazně narušila. Zájemci složili desítky milionů na kauci, tyto prostředky by nemohli používat. Navíc by jim unikaly další příležitosti. V případě odložení soutěže by nás mohli soudně popotahovat,“ řekl.

Iniciativa Moje Písnice podala minulý týden žádost o zrušení soutěže jakožto diskriminační, netransparentní a chybně připravené. „V přípravě je rovněž řada dalších právních kroků,“ uvedl mluvčí iniciativy Ondřej Václavík. Způsob prodeje bytů kritizovali někteří poslanci a politici, naposledy ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Soubor panelových domů se 36 vchody tvoří větší část sídliště, které je nedaleko budoucí stanice metra D Písnice. Panelové domy byly postaveny v letech 1987 až 1990 a jsou po částečné rekonstrukci. Předmětem prodeje je dále bytový dům v Bělocerkevské ulici v Praze 10. Nájemníci tvrdí, že měli slíbeno, že si budou moci byty odkoupit.

Podívejte se na obsáhlou galerii:

Fotogalerie
15 fotografií