Pražští zastupitelé minulý týden rozhodli, že Libuš může magistrát požádat o bezúročnou půjčku. Radnice chce ale půjčku změnit na takzvanou vázanou dotaci.

Radnice pražské Libuše chtěla, aby ČEZ posunul termín pro podání nabídek do června příštího roku. Na základě odborných a ekonomických analýz, jejichž vypracování zastupitelstvo městské části schválilo, měli zastupitelé rozhodnout o zapojení do soutěže.

ČEZ ale ve čtvrtek večer uvedl, že termín neprodlouží. Podle firmy nepřijala radnice půjčku od Prahy, a nemá tak na koupi bytů peníze. Městská část je tak jen zájemcem o soutěž, nikoliv účastníkem. To by musela mimo jiné složit třicetimilionovou jistinu. Roční rozpočet Libuše je zhruba 40 milionů korun.

Soubor panelových domů se 36 vchody tvoří větší část sídliště, které je nedaleko budoucí stanice metra D Písnice. Panelové domy byly postaveny v letech 1987 až 1990 a jsou po částečné rekonstrukci. Nájemníci tvrdí, že měli slíbeno, že si budou moci byty odkoupit. ČEZ chce prodat přes 700 bytů jako celek za nejvyšší nabídnutou cenu.

Fotogalerie
57 fotografií