Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Středočeský kraj musí zaplatit pokutu 250 tisíc. Nevysoutěžil demolici staveb

Zahájení demolic u Milovic. Středočeský kraj kvůli stále neexistující průmyslové zóně dostal pokutu 250 tisíc korun. Práce měl prý vysoutěžit...
Zahájení demolic u Milovic. Středočeský kraj kvůli stále neexistující průmyslové zóně dostal pokutu 250 tisíc korun. Práce měl prý vysoutěžit...  (Autor: Milan Bureš / MAFRA / Profimedia)
Autor: ČTK - 
18. dubna 2017
09:41

Krajský soud v Brně potvrdil platnost čtvrtmilionové pokuty, kterou v listopadu 2015 uložil Středočeskému kraji Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Je za chybný výběr strategického partnera na využití území v bývalém výcvikovém prostoru Mladá v Milovicích na Nymbursku. ČTK to zjistila z webu soudu. Původně měl kraj zaplatit milion korun, předseda ÚOHS Petr Rafaj ale pokutu snížil.

Firmy, které se do výběrového řízení hlásily, měly také povinnost demolovat některé stavby. Je to jeden z důvodů, proč měl být podle ÚOHS vypsán tendr podle zákona o veřejných zakázkách. Kraj se hájil tím, že součástí smlouvy s vybranou firmou není úplatné poskytnutí dodávek nebo služeb či úplatné provedení stavebních prací. Tuto argumentaci ale ÚOHS neuznal. Pozemek v Milovicích si pronajala od Středočeského kraje investorská firma Mladá RP, aby zde vybudovala investiční zónu. Měla také zajistit demolice.

Krajský soud v Praze loni počátkem října zakázal kraji nakládat s nemovitostmi v bývalém vojenském prostoru. Kraj firmě předtím vypověděl nájemní smlouvu, čemuž se Mladá RP brání.

Středočeský kraj uzavřel s Mladou RP nájemní smlouvu v roce 2010. Společnost měla podle ní areál využívat po dobu 40 let, za což zaplatila dopředu nájemné 25 milionů korun. Firma tvrdí, že má na odstranění hangárů a zchátralých panelových domů ještě dva roky. Podle kraje měly všechny stavby zmizet do pěti let od podpisu smlouvy, tedy do prosince 2015.

Bývalý vojenský prostor v Milovicích je největším brownfieldem (nevyužívané území – pozn. red.) v Česku. Demolice hangárů a zchátralých panelových domů, které tam zůstaly po odchodu sovětských vojsk v roce 1991, byly zahájeny na začátku roku 2014. Po úpravách území by měl v areálu na ploše více než 600 hektarů vzniknout prostor pro průmyslové využití.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi