Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Postrach úředníků Jakub Čech skóruje: Pro radní „zařídil“ pokutu

Autor: Marcel Mihalik - 
28. března 2017
05:47

Pro jedny kverulant, pro druhé občanský aktivista Jakub Čech (16) dosáhl toho, že přerovský magistrát uznal prostějovské radní Pavla Smetanu (46, ČSSD) a Zdeňka Fišera (61, ČSSD), který je zároveň náměstkem primátorky, vinnými ze střetu zájmů. Každý musí zaplatit pokutu 5 tisíc korun. Rozhodnutí je nepravomocné.

Mladému stěžovateli se nelíbilo, že radní v únoru 2016 na jednání zastupitelstva města neoznámili, že jsou členy spolku, kterému město Prostějov dávalo dotaci 250 tisíc korun. Dal proto podnět na domnělý přestupek, jenž ale prostějovská radnice odmítla řešit kvůli podjatosti. Tak se případem zabýval přerovský magistrát. Jeho úřednice Martina Světlíková vydala letos 6. března rozhodnutí a Čechovi v něm dala za pravdu. „Veřejný funkcionář je povinen při jednání oznámit svůj poměr k projednávané věci, jestliže se zřetelem k výsledku projednání by mu mohla vzniknout osobní výhoda,“ stojí v odůvodnění rozhodnutí.

„Vnímám to jako určitou satisfakci, protože se tím potvrdilo to, co říkám od začátku. Jsem rád, že je to potvrzeno i úředně kulatým razítkem,“ řekl Blesk.cz Jakub Čech. Proti rozhodnutí se radní odvolají. „Budeme se odvolávat. Jedná se o lživé obvinění. Jednalo se o účelově vázanou dotaci pro extraligový oddíl boxu. Udávající nemůže nikterak doložit, že bych byl členem tohoto extraligového oddílu, proto nemohu mít z dotace jakýkoli osobní prospěch,“ brání se pro Blesk.cz radní Zdeněk Fišera.

Jakub, student obchodní akademie, je znám svým bojem s úřady. Odmítaly mu například podat informace, protože by je vzhledem ke svému věku (tehdy 15 let – pozn. red.) prý nepochopil. Nadřízený úřad ale rozhodl, že i nezletilý občan má na informace právo. Navíc, Jakuba Čecha nedávno zplnoletnil soud.

Nezadat ( 30. března 2017 11:01 )

No zašel jsem si na WC v úřadě a viděl jsem jednoho úředníka cpát do igelitky toaletky.No a to v práci bych si mohl krást,tak sám sobě a proč bych to dělal když to platím.

salto ( 29. března 2017 08:12 )

To jsem nevěděl, že v práci kradeš toaleťák domů

jarda304 ( 28. března 2017 14:12 )

vyžadování práce přesně dle předpisů byla formou stávky a sabotáže již v době Rakousko-Uherska. Zejména takhle zcela znehybňovali třeba železničáři provoz na železnici. Takže nic nového, jen je otázkou komu tohle prospívá...Vidíme kolem sebe, jak třeba "ekoteroristi" vyžadováním všech těch předpisů a práv zcela nebo na mnoho let zablokovali stavby dálnic

Nezadat ( 28. března 2017 13:21 )

ad-ga ( 28. března 2017 10:32 )

rodiče jsou zaměstnanci magistrátu !!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa