Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Středočeský kraj trápí svědomí. Kotlíkové dotace dá i těm, které předběhl kurýr

Autor: ČTK, Mii - 
3. srpna 2017
18:19

Žadatelé o kotlíkové dotace, kteří si v dubnu vystáli frontu, ale neuspěli kvůli administrativní chybě krajského úřadu, peníze dostanou. Středočeský kraj uvolní na jejich kompenzace zhruba 25 milionů korun. Novinářům to ve čtvrtek řekla středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

Koncem letošního dubna se při přijímání žádostí o kotlíkové dotace před krajským úřadem na pražském Smíchově vytvořila fronta čítající několik stovek lidí. Řada z nich na ulici přespávala. Televize Prima před několika dny přišla s informací, že žadatele čekající ve frontě předběhl kurýr s balíkem žádostí.

Hejtmanka ve čtvrtek potvrdila, že kurýr v osm ráno na jinou podatelnu přinesl hned ráno 187 žádostí, které pak byly zařazeny před žádosti lidí, čekajících venku. Kraj nyní doplatí dotace těm žadatelům, na které se kvůli tomu nedostalo.

„Považujeme za morálně správné, aby se dostalo na všechny, kdo stáli a splnili podmínky včetně pořadí,“ uvedla Jermanová s tím, že kraj celkový počet schválených žádostí zvýší právě o 187, což vyjde na zhruba 25 milionů. Peníze hejtmanství vezme z nerozdělených financí, vyhrazených na krajské granty.

Hádky před středočeským hejtmanstvím. Lidi naštvalo, že se kupčilo s pořadím ve frontě:
Video  Lidé se ve frontě na kotlíkové dotace pohádali. Vadilo jim, že s pořadím se dalo kupčit  - Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Hejtmanka odmítla nařčení z korupce i to, že by úřad předem tvrdil, že žádosti nelze doručit kurýrem. Problém podle ní spočíval hlavně v tom, že bylo víc míst, kde šlo žádosti podat, což však kraj mohl ovlivnit úpravou pravidel programu. „Připouštíme, že ne vždy to bylo organizačně dobře zvládnuto,“ řekla hejtmanka a doplnila, že krajský úřad z toho vyvodí personální důsledky a posílí tým, který má dotace na starosti.

Na dotace dosáhly čtyři stovky žadatelů

V další vlně dotací, která odstartuje v říjnu, už problém podle Jermanové nebude existovat. Kraj přejde na elektronický systém, kdy se každému žadateli online vygeneruje pořadí a podklady poté dodá písemně. „V této chvíli systém prochází zátěžovými zkouškami a v říjnu bude připraven,“ řekla. V dalším kole bude kraj rozdělovat zhruba půl miliardy korun.

Rada ve čtvrtek rozhodla o rozdělení 47,4 milionu korun z celkové částky 51,8 milionu, která se v problematickém kole přidělovala. Zatím uspělo 389 žadatelů, dalších 4,4 milionu korun ještě kraj rozdělí. K tomu se přidá zhruba 25 milionů navíc pro žadatele, které chce vedení kraje kompenzovat. V této výzvě mohl jeden žadatel podat až pět žádostí, od příště bude platit pravidlo jeden žadatel – jedna žádost.

Středočeská hejtmanka Jermanová (ANO) o frontách na kotlíkové dotace:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi