Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Po dotacích se jen zaprášilo. Na Dešťovku chce Brabec uvolnit přes 100 milionů

Autor: ČTK, zst - 
8. června 2017
11:59

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) chce ideálně ještě před začátkem prázdnin vypsat novou výzvu v programu na šetření vodou Dešťovka, začít s dalším kolem kotlíkových dotací a ratifikovat ve Sněmovně pařížskou klimatickou dohodu. Na Dešťovku by Brabec uvolnil nejraději minimálně 100 milionů, v ideálním případě až dvojnásobek.

O dalších plánech v čele resortu životního prostředí promluvil Richard Brabec (ANO) během čtvrteční pracovní snídaně s novináři. Ministerstvo chce také spustit druhou vlnu kotlíkových dotací, ve kterých se bude přerozdělovat 3,4 miliardy korun.

V celém programu by měly být do roku 2020 dohromady tři výzvy, stát plánuje přerozdělit devět miliard korun. Program poskytuje dotace na výměnu starých a ekologicky nevyhovujících kotlů za nové.

Brabec také chce dokončit legislativní proces u novely vodního zákona, která mění zejména kontroly vypouštění odpadních vod do kanalizací, jak dnes uvedl ministr. Vedle toho se však chystá i další dotační akce spojená s vodou. Tentokrát dešťovou.

Druhé kolo Dešťovky ještě do prázdnin?

Brabec chce totiž dále vypsat novou výzvu v programu Dešťovka, pokud možno před začátkem prázdnin. O 100 milionů korun z první výzvy programu si lidé na konci května řekli během 28 hodin.

„Uvažujeme, že bychom chtěli, aby tam bylo 200 milionů korun, ale o tom teprve budeme jednat,“ uvedl Brabec. Program Dešťovka poskytuje peníze na využití srážkové a odpadní vody v domácnosti i na zahradě.

O druhé vlně dešťovky dnes Brabec uvedl, že část peněz bude zřejmě směřovat primárně pro suché oblasti.

Česko jako poslední země v EU

Česká republika podle Brabce bude nejspíš poslední zemí Evropské unie, která pařížskou dohodu ratifikuje. Dohodu ze zemí Unie nepotvrdilo ještě Nizozemsko, tam se však ratifikace blíží.

Senát ratifikaci schválil v půlce dubna. Pařížská dohoda si za hlavní cíl klade omezit emise skleníkových plynů tak, aby se globální zvyšování teploty udrželo výrazně pod dvěma stupni Celsia v porovnání s teplotou v předindustriálním období. V roce 2015 smlouvu podepsalo 195 zemí, letos 1. června z ní vypověděl americký prezident Donald Trump účast USA.

VIDEO: Ministr Brabec o prvním kole Dešťovky

karelka ( 9. června 2017 13:44 )

Za 100 milionů se u nás ve městě nechal opravit zámek, spíš zámeček a park, co to je za peníze......

polakk ( 8. června 2017 12:27 )

Pane Brabče, je nutné zasáhnout!!! O lithiu se již rozpoutala diskuze-Lithium(k výrobě baterií),krádež století a je to třeba zastavit!!! Celý příběh lithia začal před 30 lety.Komunisté nechali udělat průzkum v Krušných horách,kde zjistili velké množství wolframu a lithia,v hodně tří bilionů korun,tj. 3000 špičkových nemocnic do 14 krajů. 10-15 let by se nemuselo sahat do rozpočtů kvůli důchodovému systému. Podpora vědy, výzkumu, školství, možná i armády. Lithium je kauza největšího podvodu a největší hlouposti politiků v této zemi. U politiků je stále ticho. Poslanec KSČM vznesl dotaz na premiéra Sobotku, bez reakce. Australská fy je dva kroky od těžby lithia a na burze má zisk 2 miliardy korun,potřebné na otevření těžby.Není to jenom australská fy, ale i Karel Janeček, který chce těžit z odkališť. Karel Janeček, známý bojovník proti korupci, má ve své dozorčí nebo správní radě člověka, který se jmenuje Martin Hausenblas. Člověk, který v Ústí zakládal hnutí Pro Ústí a následně Pro kraj. Člověk, který měl politickou moc ovlivnit kolotoč nebo ten byznys kolem lithia v Ústeckém kraji. A taky si pozval zástupce firmy Tesla a nabídl jí možnost postavení fabriky na výrobu elektroautomobilů Tesla.Takže ta provázanost Janeček, Hausenblas, Tesla, lithium, je jasná.V poslední době kolem lithia krouží Albright Groups, což je konglomerát firem okolo Madeleine Albrightové. Ministerstvo průmyslu říká:"Šlo o volnou soutěž a kdo dřív přijde,ten dřív tzv. pere. Prý ČR nebude okradena,za tuny lithia získá 10.tis.Kč. Kolik stojí tuna lithia? 240.tis.Kč.Lze to zastavit pouze legislativou. V Chile má podíl 51 % pro stát.státu a drží kontrolu nad těžbou. Musí přijít politická strana, aby provedla změnu. Že se o tuto problematiku zajímají komunisté,TOP, ČSSD je patrné a důvod k likvidaci Babiše i Zemana. MYSLETE O CO GO!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa